ABUTA

Család: Menispermaceae

Nemzetség: Cissampelos

Faj: pareira

Szinonimák: Cissempelos acuminata, C. argenta, C. auriculata, C. australis, C. benthamiana, C. boivinii, C. bojeriana, C. caapeba, C. canescens, C. cocculus, C. consociata, C. convolvulacea, C cordata, C. cordifolia, C. cumingiana, C. delicatula, C. diffusa, C. discolor, C. diversa, C. elata, C. ellenbeckii, C. ericarpa, C. glaucescens, C. gracilis, C. grallatoria , C. guayaquilensis, C. hederacea, C. hernandifolia, C. heterophylla, C. hirsuta, C. hirsutissima, C. kohautiana, C. limbata, C. littoralis, C. longipes, C. mauritiana, C. microcarpa, C monoica, C. nephrophyllla, C. obtecta, C. orbiculata, C. orbiculatum, C. orinocensis, C. pannosa, C. piolanei, C. smalzmanni, C. subpeltata, C. subreniformis, C. tamoides, C. testudinum , C. tetrandra, C. tomentocarpa, C. tomentosa, C. violaefolia, Cocculus orbiculatus, C. villosus, Dissopetalum mauritianum Gyakori nevek: abuta, abutua, barbasco, imchich masha, butua, hamis pareira, pareira, aristoloche lobee, bejuco de raton, feuille coeur, liane patte cheval,

Felhasznált részek: egész növény, mag, kéreg, levél, gyökér

Gyógynövénytulajdonságai és hatásai

Főbb hatások, adagolás:

leállítja a vérzést, elpusztítja a baktériumokat, kiegyensúlyozza a menstruációt, javítja a memóriát

Főzet: 1 csésze naponta 2-3 alkalommal

csillapítja a fájdalmat megelőzi a görcsöket

Tinktúra: 2-3 ml naponta 2-3 alkalommal

csökkenti a görcsöket küzd a szabad gyökök ellen

Kapszula: 1-2 g naponta 2-3 alkalommal

ellazítja az izmokat, megelőzi a fekélyek kialakulását megállítja a gyulladást, fokozza a vizeletürítést, csökkenti a láza,t védi a sejteket, védi a májat csökkenti a vérnyomást, kiegyensúlyozza a hormonokat, gátolja a daganatokat, megöli a vírusokat

Az abuta egy fás szárú, kúszó esőerdei szőlőféle, melynek levelei legfeljebb 30 cm hosszúak. Ehetetlen, sötét, szőlő nagyságú bogyókat terem. A Cissampelos nemzetségbe tartozik, amelyből harminc-negyven faj képviselteti magát a trópusokon. Az abuta szőlő feketésbarna és szívós; frissen vágva viaszos fényű. Az abutát az Amazonas egész területén Peruban, Brazíliában, Ecuadorban és Kolumbiában megtaláljuk és sokan termesztik kertjeik szépítésére. Ennek a növénynek a közönséges neve némi zavart okozott a mai gyógynövénykereskedelemben. Brazíliában ez a növény abutua néven ismert, Peruban pedig abuta vagy barbasco néven. A mai gyógynövénykereskedelemben az abutára való hivatkozások vonatkozhatnak akár a Cissampelos pariera-ra, akár egy teljesen más növényre, az Abuta grandiflorára. Egy másik trópusi szőlő, az Abuta grandiflora szintén az abuta általános neve Dél-Amerikában, de ez egy egészen más növény, eltérő hatóanyagokkal és gyógynövény-használattal. Ezt a növényt Peruban chiric sanago-nak és abuta-nak is nevezik (innen ered a zűrzavar). Törzsi és gyógynövényi felhasználás az abutát (Cissampelos pariera) általában a szülésznők gyógynövényeként emlegetik egész Dél-Amerikában, mivel régóta használják mindenféle női betegség kezelésére. Az abuta föld feletti részeit  vagy gyökerét a trópusi országokban használják a vetélés megelőzésére és a szülés utáni méhvérzések megállítására. Az Amazona svidékén élő szülésznők mindig magukkal hordják a menstruációs görcsök és a szülés előtti és utáni fájdalmak, a túlzott menstruációs vérzés és a méhvérzés kezelésére az abutát. Az abutaról azt is tartják, hogy segíti a rossz emésztést, az étkezés utáni álmosságot és a székrekedést. A dél-amerikai esőerdők őslakosai évezredek óta a növény gyakorlatilag minden részét más betegségek kezelésére használták, és még ma is használják. A Guyanában élő palikur törzs tagjai az abuta leveleiből készült borogatást használják fájdalomcsillapítóként, a Wayapi indiánok pedig a levél és a szár főzetét használják szájon át szedhető fájdalomcsillapítóként. Az ecuadori ketchwa törzsek a levélfőzetet szemfertőzésekre és kígyómarásra használják. A Guyanában élő kreolok rumba áztatják a leveleket, a kérget és a gyökereket, és afrodiziákumként használják. A perui bennszülött törzsek az abuta magjait kígyómarás, láz, nemi betegségek, valamint vizelethajtó és köptetőszerként használják. Az amazóniai gyógynövény-gyógyítók (úgynevezett curanderos) megpirítják az abuta magjait, majd teává főzik a belső vérzések és a külső vérzések kezelésére. Levelteát is főznek reuma kezelésére, szőlőfa-kéreg teát a szabálytalan szívverés és a túlzott menstruációs vérzés kezelésére.

Brazíliában az abuta-t széles körben alkalmazzák a gyógynövény-gyógyászatban, mint vizelethajtót és tonikként (általános kiegyensúlyozóként), valamint láz- és fájdalomcsillapítóként. Gyakran alkalmazzák menstruációs görcsök, nehéz menstruáció, túlzott vérzés és méhvérzések, mióma daganatok, születés előtti és utáni fájdalmak, kólika, székrekedés, rossz emésztés és dyspepsia esetén. Mexikóban az abutát régóta használják izomgyulladás, kígyómarás, reuma, hasmenés, vérhas és menstruációs problémák esetén. Az észak-amerikai gyógynövény-gyógyászatban az abutát számos olyan betegség kezelésére használják, mint Dél-Amerikában, valamint heregyulladás és kisebb veseproblémák esetén.

Növényi hatóanyagok:

A Cissampelos növények, köztük az abuta is, izokinolin alkaloidoknak nevezett növényi vegyi anyagok csoportját tartalmazzák. Az 1960-as évek vége óta ezek a vegyszerek nagy figyelmet kaptak. Az abutában eddig felfedezett harmincnyolc alkaloid közül az egyik, az úgynevezett tetrandrin a legjobban dokumentált. Az évek során végzett klinikai kutatások kimutatták, hogy a tetrandrin fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, rákellenes és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Több mint száz újabb klinikai tanulmány írja le ennek a vegyi anyagnak a leukémia és a rák elleni ígéretes hatásait. Ezt a vegyszert szintetizálták, és számos gyógyszeripari cég új származékokat hoz létre a vegyi anyagból, és kutatásokat tesz közzé a sokféle rákos sejttel kapcsolatos eredményeikről egy új rákgyógyszer utáni kutatása során. Az általuk eddig közzétett állatkísérletek során felhasznált tetrandrin terápiás dózisai sokkal magasabbak, mint amennyit a természetes abuta gyökérből vagy szőlőből ésszerűen be lehet szerezni. (Az átlagos testtömegű embernek naponta körülbelül fél kiló abuta gyökeret kellene bevennie ahhoz, hogy megkapja az állatkísérletekben használt tetrandrin terápiás adagját.) Más, nemrégiben publikált tanulmányok a tetrandrin lehetséges kardioaktív és vérnyomáscsökkentő (hipotenzív) hatásait vizsgálták sokkal kisebb adagokban.

Egy másik jól ismert alkaloid vegyi anyag, a berberin vérnyomáscsökkentő, gombaellenes és antimikrobiális hatásúnak bizonyult. Ezt a vegyszert szabálytalan szívverés, rák, candida, hasmenés és irritábilis bél szindróma kezelésére használták. Egy másik, cissampeline nevű alkaloidot vázizomlazító gyógyszerként árulnak Ecuadorban. Az abuta fő vegyi anyagai az alkaloidok, arachidsav, bebeerin, berberin, bulbokapnin, cissamin, cissamparein, corytuberin, curine, 4-metilkurin, ciklanolin, ciklusanin, dicentrin, dehidrodicentrin, dimetiltetrandrinium, illóolaj, hayatin, grandirubrine, hayaetin, grandirubrine izohondodendrin, izomerubrin, laudanozin, linolsav, magnoflorin, menimin, norimelutein, nor-ruffscin, nuciferin, pareirin, pareirubrin alkaloidok, pareitropon, kvercitol, kvercitin, sztearinsav és tetrandrin.

Biológiai hatásai és klinikai kutatások

Az elmúlt tíz évben jelentős mennyiségű kutatás jelent meg az abutáról és/vagy fő hatóanyagairól. Az eddigi kutatások in vivo vagy in vitro megerősítették, hogy az abuta fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális, antiallergiás, hörgőtágító, immunmoduláló, memóriajavító, antidepresszáns, neuroprotektív, elhízás csökkentő, maláriaellenes, parazitaellenes, fekélyellenes, rákellenes, antioxidáns, szívvédő, izomlazító, májvédő, cukorbetegség elleni, sejtvédő,  detoxikáló hatású. Ezek a dokumentált hatások nagymértékben megmagyarázzák abuta legtöbb hagyományos felhasználását. Már 1962-ben a kutatók arról számoltak be, hogy az abuta gyulladáscsökkentő, simaizomlazító, görcsoldó és méhrelaxáns hatást mutatott különböző laboratóriumi állatokon. Az állatokkal végzett későbbi vizsgálatok számos tanulmányban megerősítették a növény görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását. A 2017-ben publikált kutatások az abuta erős gyulladáscsökkentő hatását az abutában található hayatin, izochondrondendrine, pelozin, sepeerine és wariftein nevű alkaloid vegyszereknek tulajdonították. 1987-ben állatkísérletekben tesztelték az abuta vizelethajtó hatását, majd 2011-ben és 2014-ben ismét állatokon vizsgálták. 2018-ban vérzéscsillapító (vérzést gátló) hatásokról számoltak be. Ezek a tudományosan alátámasztott hatások megegyeznek az abuta menstruációs rendellenességek (beleértve a görcsöket, fájdalmat, túlzott vérzést és vízvisszatartást) kapcsán hatékony hagyományos alkalmazásának nagyon hosszú történetével. Más újabb tanulmányokkal, amelyek arról számoltak be, hogy az abuta antidepresszáns, szorongáscsökkentő és női hormonális moduláló hatást fejt ki, így jobban megérthető az abuta hosszú távú alkalmazása a PMS kezelésére is.

Egyes újabb kutatások során az abuta bebizonyította, hogy képes megvédeni számos különböző sejtet a szervezetben. Az abuta egyszerű nyers kivonatai jelentős antioxidáns hatást mutattak azáltal, hogy erős védőaktivitást mutattak akut oxidatív szövetsérüléses állatmodellben kémiailag kiváltott gyomortoxicitásban egerekben in vivo. Egy másik, patkányokkal végzett vizsgálatban az abuta megvédte a májat a májra ismerten mérgező vegyi anyagoktól. Egyéb állatkísérletben az abuta teljesen megvédte a patkányok szívét a kardiotoxikus vegyszerektől (izoproterenol által kiváltott szívműködési zavar). Az abutából (kvercetin) egy vegyszert vontak ki, amely ugyanazt a sejtvédő hatást mutatta, mivel három, laboratóriumi eredetű gyomorfekély-modell ellen védett patkányokban, 25-100 mg/kg dózisban. Más kutatók arról számoltak be, hogy az abuta vizes/etanolos kivonata egereknek három napon keresztül (100-400 mg/kg dózisban) dózisfüggő, szignifikáns védőhatást mutatott a laboratóriumi eredetű ízületi gyulladással szemben, valamint jelentős fájdalomcsillapító hatást mutatott. Amikor egy abuta kivonatot és egy vérzést okozó kígyómérget együttesen fecskendeztek be egerekbe, a kivonat a vérzéses aktivitás teljes gátlását eredményezte, aminek egy másik nemrégiben végzett vizsgálatban meg kellett volna történnie. Ezek a védőhatások akár az agyban is megjelenhetnek. A kutatók 2011-ben egerekkel végzett vizsgálatuk során beszámoltak az abuta tanulásra és memóriára gyakorolt ​​hatásáról. Három különböző orális dózist (100, 200 és 400 mg/kg) adtak be patkányoknak 7 egymást követő napon keresztül. Minden beadott dózis hatást fejtett ki, a 400 mg-os adag pedig szignifikánsan javította a tanulást és a memóriát, valamint jelentősen visszafordította a szkopolamin által kiváltott amnéziát és az öregedés okozta amnéziát. A kutatók azt javasolták, hogy ezeket a hatásokat tovább tanulmányozzák Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, mivel két, 2006-ban és 2007-ben végzett tanulmány hasonló eredményekről számolt be, amelyek a berberint (az abutában található aktív vegyi anyag) tanulmányozták, amelyek a laboratóriumi állatok memóriajavításáról és a berberin azon képességéről számoltak be, hogy közvetlenül csökkenti és megakadályozza a kórkép kialakulását. az Alzheimer-kór progressziójával kapcsolatos amiloid plakkoknak.

Bár az abuta 1988-ban mutatott némi in vitro aktivitást a rákos sejtekkel szemben, ezt a kis mennyiségű tetrandinnak tulajdonították, amely az abuta egyik jól tanulmányozott rákellenes vegyszere. Mivel az abutában valóban nem volt elég tetrandrin a rák elleni terápiához, a tetrandin kutatása folytatódott, de senki sem követte nyomon a növényi kivonat rákellenes hatását. Aztán a 2000-es évek közepén, amikor az abuta nagyon erős antioxidáns hatását dokumentálták, az érdeklődés ismét megújult. Számos más növénykutatási programban kimutatták, hogy az erős antioxidánsok jótékony hatással vannak a rák kezelésére és progressziójára. 2014-ben egy indiai kutatócsoport tanulmányt publikált az abuta hatásáról a Dalton limfóma ascites sejtjeivel szemben in vivo és emlőrákos sejtekkel szembenin vitro. In vitro kutatásaik során az abuta metanolos kivonata adta a legjobb eredményeket a különböző vizsgált kivonatok közül, és arról számoltak be, hogy szignifikánsan gátolta a daganat növekedését egy ösztrogén receptor pozitív emlőrák sejtvonalban. Ezután limfóma sejtekkel oltották be az egereket, ami limfóma daganatok progressziójához vezetett az egerekben. Az egyik csoport standard kemoterápiás gyógyszert (5FU) kapott, egy csoport semmit, és több csoport különböző dózisban kapott ugyanabból a metanol-abutta kivonatból az in vitro vizsgálatban. Beszámoltak arról, hogy az összes abuta kivonat gátolta a daganat növekedését, és azok, akik 400 mg/kg dózisban kaptak abuta-t, 78%-kal csökkentették a daganat méretét. Még érdekesebb, hogy a nem kezelt egerek és a kemoterápiás gyógyszerrel kezeltek mindegyike a szokásos negatív hatással volt a vér- és májsejtszámra. Az abuta-kivonatot (bármilyen dózisban) kapó állatok azonban a vér- és májsejtszámot teljesen normális szinten tartották a vizsgálat során. Ezeket a hatásokat az abuta erős antioxidáns hatásának tulajdonították, mondván: „Így a MECP (a Cissampelos pareira metanolos kivonata) figyelemre méltó in vitro és in vivo daganatellenes aktivitást mutatott a DLA ellen egerekben, valószínűleg a lipid-peroxidációnak és az endogén antioxidáns rendszerek növekedésének köszönhetően.” Az abuta-kivonatot kapó állatoknál nem észleltek toxicitást, még azoknál sem, amelyeket testtömeg-kilogrammonként 2 g-mal kaptak. Ezenkívül a 2017-ben publikált kutatások beszámoltak az abuta különféle más rákos sejtvonalakkal szembeni in vitro hatásáról, így úgy tűnik, hogy ismét megújult az érdeklődés az abuta nyers kivonataival kapcsolatos rákkutatás iránt. Az abuta kivonatokkal kapcsolatos egyéb in vivo kutatások azt mutatták, hogy a levél fekélyellenes hatással rendelkezik, és a gyökérnek nagyon enyhe hipoglikémiás hatása van nagy dózisok mellett. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az abutának más lehetséges terápiás alkalmazásai is vannak: lázcsillapító (lázcsillapító) és görcsoldó hatást mutatott egereken; és kutyákban kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a vérnyomást. Az évek során végzett kémcsöves (in vitro) vizsgálatok arról is beszámoltak, hogy az abuta antibakteriális hatást fejt ki a Staphylococcus, a Pseudomonas, a Salmonella és a Klebsiella ellen, ami megmagyarázhatja az abuta hosszú távú hagyományos használatát felső légúti fertőzések és húgyúti fertőzések esetén.

Az abutával kapcsolatos újabb kutatások az abuta vírus- és maláriaellenes hatásaira összpontosítottak, ami nagy hír a trópusokon élők számára. Az abuta nemcsak a maláriát okozó parazita normál és rezisztens törzsei ellen mutatott erős aktivitást kis dózisokban a legtöbb fejlődési szakaszban, hanem figyelemre méltó hatást mutatott a dengue-láz lehetséges klinikai kezelésében is. A dengue-láz egy másik szúnyogok által terjesztett betegség, amelyet a trópusokat sújtó vírus okoz. A dengue-láz több mint 100 országban endemikus, és a becslések szerint évente több mint 390 millió fertőzés fordul elő világszerte. Abutáról először egy 2012-ben publikált tanulmányban számoltak be, hogy in vitro hatásos a dengue-láz ellen. A 2015-ben publikált jelentősebb kutatások így foglalták össze tanulmányukat: „Megmutattuk, hogy a Cissampelos pareira Linnből készített alkoholos kivonat gátolta a dengue-láz vírusok szaporodását élő sejtekben tenyészetben, és megvédte az egereket a dengue-fertőzéstől. Lázcsillapító (lázcsillapító) és gyulladáscsökkentő hatást is mutatott. Fontos, hogy ez a kivonat nem mutatott semmilyen toxikus hatást patkányokban, és nem volt hatással a vérlemezkékre és a vörösvértestekre. Ez a megfigyelés kritikus fontosságú, mivel a dengue-lázat általában lázcsillapítókkal kezelik. Egy olyan dengue-lázban szenvedő, erőforrásokban szegény országban, mint India, a növény forrásul szolgálhat egy olcsó dengue-láz elleni gyógynövénykészítmény kifejlesztéséhez.” Valójában ez a kutatócsoport legalább egy szabadalmat nyújtott be a dengue-láz kezelésére szolgáló abutára (az indiai „cipa” elnevezést használva), és 2016-ban bejelentette azon szándékukat, hogy egy gyógyszercéggel (Sun Pharmaceuticals) együttműködve gyógynövényes gyógyszert állítanak elő Indiában a dengue-láz kezelésére.

Jelenlegi gyakorlati felhasználások:

Az abutát még mindig ugyanazokra a célokra használják az Amazonas vidékén és a kontinens egyéb területein is, amelyekre évszázadok óta hagyományosan – szüléssegítőként és általános női betegségekre. Remélhetőleg az esőerdőkben élők megismerik az abuta hatásos használatát a dengue-láz ellen, és abuta segítségével kezelik ezt a gyakori betegséget az Amazonasban. A dél- és észak-amerikai természetes gyógyítással foglalkozó  egészségügyi szakemberek általában az abutára támaszkodnak, mint kiváló természetes gyógymódra a menstruációs nehézségekre, beleértve a fájdalmat, a premenstruációs szindrómát (PMS), a túlzott vérzést és az endometriózist. Nagyon figyelemre méltó az a képessége, hogy enyhíti a görcsöket és nagyon gyorsan megfékezi a túlzott menstruációs vérzést. Gyakran használják általános női kiegyensúlyozó tápszerekben, vesekészítményekben és vesekő esetén (vízhajtó és simaizomlazító hatása miatt), valamint más növényekkel kombinálva szíverősítő, magas vérnyomás és felső légúti gyógymódokban. Remélhetőleg további kutatások várhatók az abuta vírusellenes hatásairól. Ha az abuta képes kezelni a dengue-láz vírusát, milyen más betegséget okozó vírusokat kezelhet? Addig is, az abuta jól dokumentált antioxidáns és sejtvédő hatása a test legtöbb sejtjén arra ösztönzi a szakembereket és a gyógynövénygyártókat, hogy kezdjék el az abuta használatát tonizáló, méregtelenítő és általános megelőző egészségügyi formulákban. Az állatokkal végzett toxicitási vizsgálatok megerősítik a növény biztonságát; Azok a patkányok, akik testtömeg-kilogrammonként 10 g abutát adtak, nem mutattak toxikus hatást. Az abuta az Egyesült Államokban többféle címke alatt kapható. A termékek közé tartoznak a folyékony kivonatok, tabletták és kapszulák, valamint nagy mennyiségben őrölt gyógynövényporok. Az abuta elterjedt neve Indiában és az indiai Ayurveda gyógyszerrendszerekben a patha és a cipa, és különféle termékeket állítanak elő és értékesítenek ezeken a közös neveken. Az elérhető abuta termékek keresésekor használja a botanikai latin “Cissampelos pareira” nevet, hogy megtalálja őket.

Abuta  összefoglalója:

Fő elkészítési mód: főzet, tinktúra vagy kapszula

Főbb hatások (sorrendben): görcsoldó, vérzéscsillapító (csökkenti a vérzést), izomlazító, méhrelaxáns, vírusellenes

Főbb felhasználások:

  1. menstruációs problémákra (fájdalom, görcsök, túlzott vérzés, mióma, endometriózis)
  2. általános görcsoldó és izomlazító (asztma, gyomorgörcs, izomfájdalom/húzódások, irritábilis bél szindróma, divertikulitisz)
  3. Bakteriális és vírusos felső légúti fertőzések, megfázás, influenza esetén
  4. vese támogatására (vesekő, vese-/húgyúti fertőzések és fájdalom)
  5. erős antioxidánsként és sejtvédőként rák, vírusos és bakteriális fertőzések esetén

Kutatások  által dokumentált tulajdonságok/hatások:

fájdalomcsillapító,antiallergén, antibakteriális, rákellenes, antidepresszáns, cukorbetegség elleni, hasmenés elleni, termékenység elleni, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító (vérzéscsökkentő), antihisztamin, maláriaellenes, elhízás elleni, antioxidáns, parazitaellenes , görcsoldó, fekélyellenes, méregellenes, vírusellenes, hörgőtágító, vízhajtó, lázcsillapító, szívvédő, májvédő (májvédő), vérnyomáscsökkentő (csökkenti a vérnyomást), immunmodulátor, memóriajavító, izomrelaxáns, neuroprotektív, méhrelaxáns

Hagyományos használattal dokumentált egyéb tulajdonságok/hatások:

fertőtlenítő, afrodiziákum, kardiotóniás, izzasztó (elősegíti az izzadást), köptető, serkentő, tonizáló (tonizál, egyensúlyoz, erősít)

Figyelmeztetés:

Lazítja a méhet, és terhesség alatt ellenjavallt. Potencírozhatja a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszereket is.

Hagyományos készítés:

Dél-Amerikában általában a növényből készítenek  szokásos főzetet, és naponta kétszer vagy háromszor  1 csésze adagokban fogyasztják. (Az íze azonban borzalmas!) Az észak-amerikai gyógynövény-rendszerekben a menstruációs nehézségek elleni természetes gyógymód általában 1-2 g növénypor tablettákban vagy kapszulákban naponta kétszer-háromszor, vagy 2-3 ml szokásos tinktúra naponta kétszer, vagy szükség szerint. Az etanolos vagy alkoholos kivonatok jobbnak tűnnek az állatokon végzett klinikai kutatások során alkalmazott módszerek alapján (rossz ízük ellenére).

Ellenjavallatok:

  1. Az Abutáról két állatkísérletben kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást; ezért az abuta valószínűleg ellenjavallt alacsony vérnyomásban szenvedőknek. Az abutában található alkaloidról, a tetrandrinról dokumentálták, hogy különféle hatással van az állatok és emberek szívműködésére. Azok, akik szívbetegek vagy szívgyógyszert szednek, konzultáljanak orvosukkal, mielőtt ezt a növényt használnák.
  2. Abuta méhlazítónak bizonyult, és hagyományosan szülési segédeszközként alkalmazzák. Terhes nők csak szakképzett egészségügyi szakember felügyelete mellett használhatják.
  3. Az egereken végzett vizsgálatok során az abuta kivonatok nőstény termékenység-ellenes aktivitást mutattak a termékenységért specifikusan felelős hormonok modulálásával. Azoknak, akik teherbe szeretnének esni, kerülniük kell az abuta használatát.

Gyógyszerkölcsönhatások:

Az Abuta felerősítheti néhány vényköteles szívgyógysze hatását.

Világszerte használt népgyógyászati ​​felhasználás

Amazónia:

szülésnél, kólikánál, láznál, izomgörcsöknél és izomfájdalomnál, ideges gyerekeknél, pintanál, kígyómarásnál

Argentína:

hasmenés, menstruációs zavarok, légúti fertőzések, húgyúti fertőzések miatt Brazíliában abortusz, vérszegénység, asztma, hólyagproblémák, kólika, torlódás, székrekedés, zúzódások, görcsök, hólyaghurut, emésztési problémák, méregtelenítés (izzadás előidézésével), vérhas, dyspepsia, álmosság, ödéma, láz, epehólyag-problémák (epe serkentésére), hepatitis, gyulladás, vesekő, menstruációs zavarok, izomfájdalmak, fájdalmak és görcsök, heregyulladás, vetélés veszélye, szülés előtti és utáni fájdalom, reuma, kígyómarás, gyomorpanaszok, húgyúti betegségek, méhvérzések, víz visszatartás

Guatemala:

görcsök, erysipela, láz, menstruációs zavarok, reuma, kígyómarás, vízvisszatartás és izzadás fokozására

Mexikó:

hólyagproblémák, bőrgyulladás, hasmenés, vérhas, ödéma, túlzott váladék és nyálkahártya, láz, rovarcsípés, sárgaság, menstruációs zavarok, izomgyulladás, vesegyulladás, fájdalom, pattanások, reuma, kígyómarás, urogenitális problémák, hüvelyi folyás, vízvisszatartás és női egyensúlyozó segédeszközként

Nicaragua:

kígyóharapásra, lázra, bőrkiütésekre, sebekre, csípésekre, nemi betegségekre

Egyesült Államok:

vérzések és túlzott vérzés, székrekedés, vesekő, menstruációs zavarok, izomgörcsök, premenstruációs szindróma (PMS), heregyulladás, húgyúti irritáció, vízvisszatartás esetén

Venzuela:

hólyagproblémákra, vesekőre, kígyómarásra; vizelethajtóként is használják Máshol abortusz, vérszegénység, nyílmérgezés, asztma, kelés, szülés, székrekedés, köhögés, hólyaghurut, cukorbetegség, hasmenés, dyspepsia, ödéma, szemproblémák, magzati növekedési problémák, láz, vérzések, magas vérnyomás, emésztési zavarok, viszketés , vesekő, malária, menstruációs zavarok, fájdalom, menstruáció utáni vérzések, reuma, kígyómarás, sebek, sterilitás, vetélés veszélye, urogenitális gyulladások, méhvérzés, nemi betegségek, vízvisszatartás, sebek és női egyensúlyteremtő segédeszköz.

Főbb hatások: