Álomfű, keserűfű (Calea zacatechichi)

Az álomfű 1-1,5 m magasra növő bokor, szára hengeres, bársonyos pelyhekkel borított. A fiatal ágak világoszöldek vagy halványbordók ha hirtelen erős fényhatás éri őket, az idősebbek sötét- vagy barnászöldek. A fás részek barnák, belül puha bélt tartalmaznak. Az ágrendszer többszörösen elágazó, bokorszerű. Levelei hosszúkásak, 3-5 cm hosszúak 1-3 cm szélesek, élük finoman fogazott, lágyak könnyen téphetők. A levelek párosával átellenesen erednek. A levélnyelek rövidek, a szárakhoz hasonlóan pelyhesek. Az apró szirmú virágok fehér, halványlila vagy világossárga árnyalatúak, az ágak végén csoportosan nyílnak A pikkelylevelekkel fedett magházban 20-24 kis bóbitában végződő hosszúkás, szögletes mag van.

Közép-Mexikóban és Costa Ricában őshonos.
Ez a tea egyike a legkeserűbb ízű növényi kivonatoknak, köszönhetően a növény kimagasló szeszkviterpén-lakton tartalmának. A levelek aromás összetevői jellegzetes illatot kölcsönöznek a növénynek, ami a növény elégetése során is megmarad. Az indiánok ugyanis nem csak teát készítettek belőle, inhalálták is a füstjét.

Ez a növény tette lehetővé a törzsi gyógyító számára, hogy álmai közben kaphasson tanítást és jövendöljön.
A Chontal indiánok hittek az álmaikban látott üzenetek valóságtartamában, és úgy tartották, hogy a Zacatechichi segíti a tudatos álmodásban őket.

Sebek, láz és fájdalmak kezelésére is használták. Vesepanaszokra, olykor a szervezet általános megtisztítására is alkalmazták. Mexikó szerte azonban ma is elterjedt gyógynövény, mivel a keserűanyagok antibakteriális, összehúzó és görcsoldó hatása is említésre méltó: jó hasznát vehetjük emésztési problémák esetén is.

Szájon át fogyasztva enyhe álmosság észlelhető, az érzékelés és a gondolkodás ennek ellenére inkább kitisztul, felerősödik. Fokozódik a vizualizációs készség. Az íze rendkívül keserű. Néhányan erős hányingerről és nyálelválasztásról számolnak be, de ez nem meglepő, ha ilyen keserű ízről van szó. Egyesek szerint számottevően megnöveli az ébredést követően felidézhető álmok számát.

Felhasználási javaslat: 3 gramm herbát kell leönteni forró (de nem forrásban lévő) vízzel, majd hagyja állni 15 percig. Szűrés után sztíviával vagy mézzel ízesíthető.