Angyalgyökér ( Angelica sincsenek )
A növény az Apiaceae család Angelica nemzetség sinensis faja.
Botanikai név: Angelica sinensis
Gyógyszerészeti neve: Radix Angelicae sinensis
Tulajdonságok: édes, fanyar, keserű, meleg.
További elnevezései: Dong Quai, Dang gui, tang-Kuaj , kínai angyalgyökér
Gyógynövényként felhasznált részei: teljes növény

Főbb hatásai:
fájdalomcsillapító, antibiotikus, endokrin szabályzó, enyhe hashajtó, nyugtató, tonizáló

A “Dong quai” az úgynevezett „női ginzeng “, és kiváló, többcélú „női gyógynövény”. Évszázadok óta használják a menstruációs ciklus szabályzására és enyhíti a menstruációs fájdalmakat és görcsöket. Segíti, hogy a nők visszanyerjék normális menstruációs ciklusukat miután elhagyják a fogamzásgátló tablettát. Hasznosnak bizonyult a hőhullámok enyhítésében menopauza idején. A Dong Quai használható álmatlanság ellen és a vérnyomás stabilitásának elérésére mind nők mind férfiak esetében. (A használat során a vérnyomás általános csökkentésére alkalmas lehet, bár az néha kissé emelkedhet először, majd ezt követi a csökkenés). Alkalmas a PMS csökkentésére is és magas vastartalmánál fogva is segíthet vérszegénység esetén. Alkalmazzák hagyományosan méhvérzés esetén, hasi fájdalom csökkentésére a szülés után, krónikus kismedencei zavarok, valamint székrekedés és vérszegénység miatti migrénes fejfájás kezelésére. A Dong quai segíti a máj oxigénhasznosítását, és ezért hasznos lehet a hepatitis és cirrhosis kezelésére. Ezen felül csökkenti a máj rendellenes fehérje anyagcseréjét. Perifériás értágító hatás, javítja a vérkeringést.

Elsődleges használata a női problémák, mint például a hőhullámok, a menopauza, a PMS, és hüvelyszárazság esetén javasolt. Hormonhatás katalizátor. Értékes vérszegénység és a menstruációs fájdalom csökkentésére, általános szülés utáni tonizáló szer. Stimulálja a májműködést és enyhíti a székrekedést, különösen az idősebbek esetén hatékony.

Klinikai alkalmazása:

Tonizálja a vért és szabályozza a mensest. Csökkenti az olyan tüneteket, mint sápadt hamuszürke arc, fülzúgás, homályos látás és szívdobogás. Menstruációs problémák, mint például a rendszertelen menstruáció, amenorrhoea, dysmenorrhoea tüneti kezelésére alkalmas. Általánosan használható alhasi fájdalom, traumás sérülések esetében fájdalmak csillapítására.
Több ezer éve termesztik gyógyászati célra sokféle betegség kezelésére, különösen és elsősorban a „női betegségek ” kezelésre. Ezért gyakran nevezik” női ginzengnek. “. Ázsiában az angyalgyökér hírnevét talán csak a ginseng előzi meg. Az angyalgyökér álatlánosan használt a dysmenorrhoea (fájdalmas menstruáció), amenorrhoea (menstruáció hiánya), menorrhagia (rendellenes menstruáció ), klimaxos tünetek (főleg hőhullámok), és biztosítja az egészséges és könnyű terhességet. Használják a hasi fájdalom, a vérszegénység, a sérülések, ízületi gyulladás, migrénes fejfájás, és sok más tünet és betegség kezelésére. Farmakológiai aktivitását igazolták , többek között fitoösztrogén aktivitást, fájdalomcsillapító aktivitást, immunmoduláló aktivitást és antibakteriális hatását. A dong quai-t használják gyógyszerként a szívműködésjavítására, légzési problémák és a máj funkciózavarai esetében. Támogatja a keringést, szabályozza a menstruációs ciklust, és csökkenti a kellemetlenségeket a menstruáció idején. A nyugati gyógyászat is használja a fájdalmas menstruáció, méhvérzés (túl sok vérzéssel járó menstruáció) és a menorrhoea (túl kevés, vagy egyáltalán nem, bekövetkező menstruáció) esetében.
Növényi hatóanyagai:

Alpha-pinén, arachidonsav-sav, aszkorbinsav-sav, bergapten, béta-karotin, béta-szitoszterol, béta-szitoszterol-glükozid, biotin, cadinene, kalcium, szénhidrátok, karvakrol, kolin, króm, kobalt, réz, falcarindiol, falcarinol, falcarindiol, ferulic-sav, folacin, folinsav-sav, fruktóz, glükóz, vas, izoszafrol, ligustilide, linolsav, magnézium, mangán, mirisztinsav-sav, N-butylidenephthalide, N-butylphtalide, N-dodekanol, N-Valero-fenon-O-szénsav, N-valerophenone-O-karbonsav-sav, Nico-tinamide, nikotinsav-sav, olajsav-sav, p-cimol, palmitinsav-sav, pantothénsav, foszfor, ftalidok, kálium, fehérje, riboflavin, szafrol, scopoletin, sedanoic-sav, szelén, szeszkviterpén, szilikon, nátrium, sztearinsav, tiamin, cink, umbeiferon, vanilin-sav, Vit-B12, Vit-E, .

A Dong Quai hatásaiért elsősorban a benne lévő kumarinok, fitoszterolok, poliszacharidok és flavonoidok felelnek. A Dong Quai tartalmaz ösztrogén anyagokat, amelyek szabályozó hatást gyakorolnak az ösztrogén szintre és az ezzel összefüggő ösztrogén biológiai mechanizmusokra. Úgy tűnik, hogy fokozza az ösztrogén hatását, ha az ösztrogén szintje túl alacsony, és csökkenti, amikor a szint túl magas. Hipotenzív, tonikus, asztmaellenes, fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és ízületi gyulladás elleni tulajdonságait a gyökér már mind bizonyította alapkutatások során. Azt is kimutatták, hogy hatásos a több mikroorganizmus törzzsel szemben, különösen a gombák, például a Candida albicans, a hüvelyi gombás fertőzések primer kórokozója ellen.

Figyelmeztetések és ellenjavallatok:
Nem használható a terhesség ideje alatt, használata méhösszehúzódást okozhat.
Használja óvatosan hasmenés vagy hasi puffadás esetén.