Barátcserje (Agnus-castus )

A barátcserje a verbénafélék családjába tartozik a mediterrán éghajlaton honos. Használják illata és íze miatt fűszerként, fekete bors helyett (barátbors). A gyógyszeripar a terméseit dolgozza fel.

Nőgyógyászati panaszok kezelésére használt gyógynövény.

A nemzetség neve latin eredetű, és arra utal, hogy vékony, hajlékony ágaiból kosarakat fontak. Szára 1-6 méter magas, négyélű, hajlékony. Az egyes levélkék 5-10 cm hosszúak, fonákuk ezüstszürke. A virágja 5-10 cm hosszú, rózsaszínű vagy ibolyáskék, ritkábban fehér. A termések gömb alakúak, barnásfeketék, átmérőjük 3-5 milliméter. A négyosztatú termésben a magvak hosszúkásak. Illatuk frissen az orvosi zsályára emlékeztet, ízük enyhén csípős, fekete borsra emlékeztet. Illóolajat tartalmaznak.

A termés kesernyés íze a kaszticinnek köszönhető. A száron a sűrűn képződő terméseket gyűjtik.

Számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat.
Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése, különösen az LH-hormonnak nevezett lutropin termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron termelését, ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti.

A prolaktin termelés szabályozását is javítja. A dopamin a testben termelődő vegyület, mely az idegrendszerben az ingerület átvitel folyamatában játszik szerepet. Az agyban pedig, hormonális hatása révén gátolja a prolaktin felszabadulást az agyalapi mirigy elülső lebenyéből, ezáltal képes szabályozni a prolaktin termelés folyamatát.

A barátcserje a dopaminhoz hasonló hatásmechanizmus útján képes gátolni a prolaktin hormon elválasztást. Ennek köszönhetően normalizálni képes a prolaktin hormon szintet, és azzal együtt a zavart ciklust is helyreállítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin szint csökkentése nemcsak a meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akik a PMS (premenstruális szindróma) tüneteitől szenvednek.

Az ókori görög orvosok, köztük Hippokratész a barátcserjét számos betegség kezelésére ajánlották. Manapság az egyik legnépszerűbb gyógynövény a menstruációt megelőző tünet együttes és egyéb menstruációs panaszok enyhítésére.
A barátcserje nevét azért kapta, mert egykor a kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek e növény kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához. Azt tartották róla, hogy csökkenti a nemi vágyat. A görög nők is barátcserjét adtak férjüknek, ha már nem akartak több gyermeket vállalni.
A barátcserje a nőkre gyakorolt áldásos hatásait a modern orvostudomány kísérleteinek eredményei is igazolták.

Férfiaknál csökkenti a túlzott mértékű szexuális vágyat, nőknél segít a megbomlott hormonális egyensúly visszaállításában.

A barátcserje, vagy más nevén szűzbariska alkalmazása olyan hagyomány, amely a Krisztus utáni első évszázadra datálható. A szervezet női hormonjainak termelődését serkenti. Persze erről annak idején nem tudtak, mégis a “hús vágyának” csökkentésére ebből készült teát ittak. A borsmagszerű gyümölcsöket fűszerként is alkalmazták. Ma a barátcserjét menstruációs zavarok csökkentésére használják, mivel szabályozza a hormonháztartást, javítja a menstruációt megelőző kedélyállapotot, enyhíti a premenstruációs szindrómát, azaz a PMS-t. Számos kutatás bizonyítja, hogy csökkenti a mellfeszülést, az idegességet, a feszültséget, a vizenyősséget, a fejfájást – mindezt már az alkalmazás utáni első ciklus során.

A tejkiválasztás elősegítésére és az anyatej mennyiségének növelésére évszázadok óta számos gyógynövényt használnak. A barátcserje a legelismertebb tejkiválasztást serkentő gyógynövény.
A nagyobb arányú klinikai vizsgálatokat 1933-ban kezdték el. A menstruációt befolyásoló és a tejelválasztást befolyásoló hatását klinikailag igazolták. A menstruációt megelőző PMS vizsgálata során 2000 nőnél jó és nagyon jó eredményeket figyeltek meg. Hatékonyak voltak továbbá más tünetek esetében is, a menstruáció rendellenességeiben és fájdalmas lefolyásában, a havi ciklusban jelentkező rendellenességeiben, az ezzel járó panaszokban.

Önként vállalkozó férfiakon megfigyelték a prolaktin képződésének gátlását. A dopamin, más katecholaminokhoz hasonlóan, csökkenti a nyugtalansági állapotokat, a depressziót, félelemérzést. Ezen alapszik kedvező pszichés hatása mindkét nem esetében. A barátcserje az agyalapi mirigy a hipofízis ingerfelvevő idegvégződésein, receptorain normalizálja a gonadotrop hormon felszabadulását, szabályozza a menstruációs ciklust.

Mellékhatásként elvétve összesen csalánkiütést észleltek.

Felhasználási javaslat:

1 – 2 X 1 kapszula naponta

Veszélyek és Mellékhatások

Mellékhatásként elvétve összesen csalánkiütést észleltek. Borsérzékenység esetén okozhat enyhe allergiás reakciót, intoleranciát illetve irritációs tüneteket!