A Bakopa, vagyis eredeti nevén Bacopa Moonnieri az egyik legismertebb természetes nootropikum-agyserkentő, aminek bizonyítottan erős hatásai vannak: nem csak a memóriát erősíti, javítja a kognitív képességeket és az agy alapvető egészségét is.

A görvélyfűfélék családjának tagja, egy kicsi, kúszó növény rengeteg ággal, kis, téglalap alakú levelekkel, és világos lila virágokkal. Természetes formájában Indiában és a trópusokon terem, nedves földben, sekély vízben, és mocsarakban. A növény megtalálható dombokon, a tengerszinttől 4.400 láb (1341 méter) magasságig, és nagyon könnyű a nevelése, amennyiben van elegendő víz. Nyáron virágzik, és az ép növényt használják gyógyításra.
A Bacopa monniera – ismert még Bacopa monnieri, Herpestis monniera, víz izsóp, kecskefű és Brahmi néven is.

A bakopában található triterpentid szaponinok valamint a bakozidok elősegítik az idegi impulzusok átvitelét, ezáltal javul a tanulási funkció, a memória és a koncentrációs képesség.

A bakozidok részt vesznek a károsodott neuronok helyreállításában azáltal, hogy fokozzák a kináz aktivitást, a neuronális szintézist, visszaállítják a szinaptikus aktivitást, és végül az ingerületvezetést. Hatása legfőképp a piracetamhoz hasonló, ám azokat mellékhatások nélkül élvezhetjük.

Idegrendszer erõsítésére, memória,- és koncentrálóképesség növelésére, asztmára, Alzheimer-kór kezelésére

Az élet számos területén kiemelten fontos a megfelelő koncentráció. Legyen szó munkáról, tanulásról, vizsgákról.

Segít fenntartani a normál agyműködést és memóriát.

Támogathatja a megfelelő koncentrációt.

Segíthet fenntartani a mentális egyensúlyt, egészséget.

Támogatja a normál kognitív funkciók, a memória és a koncentráció fenntartását.

Hozzájárul a normál perifériás vérkeringés fenntartásához.

Orvosi javallat, kognitív hatások:

Fogyasztása nem ajánlott gyermekek, terhes nők és szoptató kismamák részére.

Kecskefű – Bacopa monnieri, vízi izsóp vagy indiai nevén brahmi növény. Több faja is ismert, a monnieri és monnieria névvel illetett növények a tátogatófélék családjába tartoznak.

A bacopa egy trópusi növény, a mocsaras vagy vízparti helyeket kedveli. Megtalálható Ázsiában, Dél Amerikában és Ausztráliában is illetve Afrika trópusi részein.
A növény vízben gazdag szárait és leveleit használja a gyógyszeripar és a keleti alternatív gyógyászat is. Hatóanyagai a bacozidok néven ismert dammarán típusú triterpenoid szaponinok.
A Bacopaban található bacozidok. (bacopaside l, A3 bacozid, bacopaside II, bacopasaponin C izomer és bacopasaponin C).

Gyógyászati hatásai

Hatóanyagai, a bacoziodok, növelik az agyban a szerotonin és a gamma-amino-vajsav (GABA) valamint az acetil-kolin hatásait, illetve antioxidáns és neuroprotektív (idegvédő) hatásai szintén jelentősek.
A bacopa monnierivel végzett számos kutatás eredményeként az látszik, hogy bár a növényt az ajurvédában használják allergia és asztma kezelésére, illetve pajzsmirigy alulműködés és fekélyek gyógyítására is, de a növény hatóanyagainak köszönhetően elsősorban a mentális funkciók javításában, a memória serkentésében és a demenciával járó problémák esetén hatékony. Így az időskori demencia, kognitív hanyatlás, Alzheimer-kór tüneteinek csökkentését, illetve betegség kifejlődését gátolhatják.
A bacopát hagyományosan használják vízhajtóként, szív és idegrendszer erősítőként, elmebaj és epilepszia esetén és szorongás oldóként is.

Mivel serkenti a pajzsmirigy hormon termelését, ezért pajzsmirigy problémák esetén különösen ajánlott kizárólag orvosi felügyelet mellett fogyasztani. A bacopa ideiglenesen csökkentheti a spermaszámot, tehát alkalmazása esetén ezt is érdemes szem előtt tartani.

A bacopa monnierivel végzett kísérletek és erről született publikációk olvashatóak a Jurnal of Ethnopharmacology 1982 és 2003 évfolyamában, a Phytotherapy Research 1988 as évfolyamában, az Indian Jurnal of Pharmacology 1997 es évfolyamában illetve a Phytomedicine and Phytoteraphy Research 1999 ben. Végeztek kutatásokat a Michigani Orvosi Egyetemen és a Pittsburgi Orvosi Egyetemen is.
Bár publikált humán kutatások nem ismertek a bacopa növénnyel kapcsolatban, de az eddigi kutatási eredményekből leszűrhető, hogy a bacopa fogyasztásának lehetnek mellékhatásai, melyek émelygés, szájszárazság esetleg gyengeség formájában jelentkezhetnek.

Használatától várható:

  • Javítja a hosszú- és rövidtávú memóriát
  • Szorongásoldó és segít a depresszió korai stádiumain
  • Segít fókuszálni és javítja a koncentrációt
  • Több szerotonin termelődik
  • Javuló tanulási képesség

Ajánlott dózis : 1000 mg/nap

A Bacopa Monnieri memóriajavító hatása csak hosszútávú és folyamatos szedéssel érhető el. (Minimum 8 hétig tartó folyamatos szedése szükséges)