Carqueja (Baccharis genistelloides)

A carqueja egy évelő zöldnövény sárgás-fehér virágokkal, a magassága 1-2 méter. A Baccharis nemzetség tagja, mely család több mint 400 őshonos trópusi és szubtrópusi fajt számlál Amerikában. A carqueja ismert számos botanikai néven Brazíliában, úgymint Baccharis genistelloides, B. triptera, és B. Trimera. Természetes élőhelyei az egész Amazonas-vidék Peruban, Brazíliában, Kolumbia, Argentína trópusi részei, valamint Paraguay és Uruguay.

Törzsi gyógynövény felhasználás:

Az őslakosok az esőerdőben évszázadok óta gyógyítanak gyakori betegségeket vele. A gyógynövény felhasználásának első feljegyzett bizonyítéka Brazíliában 1931-ben Pio Correa műve, aki leírta a carqueja-ról, hogy jók a terápiás tulajdonságai mint lázcsillapítónak, valamint gyomorerősítő, ezen felül emésztési zavar, gyomor- és bélhurut, májbetegségek, és hasmenés esetén is kiválóan alkalmazható. A carqueja már régóta hasznát szer Brazíliában májbetegségek ellen, valamint hogy megerősítse a gyomor és a bélműködést, és segítse a máj és az epehólyag tisztítását. Szinte minden brazil gyógynövény könyv tartalmazza a carqueját, mint hatékony szert máj és emésztési zavarok esetére, valamint mint jó vértisztító és lázcsillapító szert. A gyógynövényt ma is használják széles körben a malária kezelésére, cukorbetegség, gyomorfekély, torokfájás és mandulagyulladás, torokgyulladás, vérszegénység, hasmenés, emésztési zavar, vizenyősség, húgyúti gyulladás, vese rendellenességek, bélférgek, lepra, és a rossz vérkeringés kezelésére.

Peruban a gyógynövényt májbetegségek, epekő, cukorbetegség, allergia, köszvény, bélgázok és puffadás, és bizonyos nemi betegségek kezelésére használják.
Az Egyesült Államokban dokumentálták, hogy segít erősíteni az emésztést, szabályozza és stimulálja az ileocecal szelep működését, javítja és erősíti a gyomor és a máj működését, tisztítja a vért, kihajtja a bélférgeket és a parazitákat, hasznos a rossz emésztés, májproblémák, vérszegénység, vagy nagy vérveszteség esetén és segít eltávolítani az akadályokat/köveket a vese illetve az epe esetében.

Növényi vegyületek

A carqueja gazdag forrása a flavonoidoknak. Egyes flavonoidokról, mint a silymarin a máriatövisben kimutatták, hogy májvédő tulajdonságokkal rendelkeznek és használják számos máj rendellenesség kezelésére. A carqueja egyfajta dél-amerikai változata a máriatövisnek, de sokkal erőteljesebb hatású annál. Akár 20%-ban flavonoidokból áll, beleértve a kvercetint, luteolint, nepetint, apigenint, és hispidulint. A flavonoidokat tartják carqueja fő aktív összetevőinek. Számos új, növényi vegyi anyagot, például az úgynevezett clerodane diterpenoidot azonosítottak carquejában és 1994-ben a tudósok azt is kimutatták, hogy ezek a vegyi anyagok maximális hatást fejtenek ki a férgek és paraziták ellen. Ez magyarázza, hogy a carqueját régóta használják, mint féreghajtó szert.

A carqueja tartalmaz sok vegyi anyagot:

3,5-dicaffeoylquinic savat, alfa-fellandrént, alfa-terpinént, alfa-ylangent, béta-kariofillént, béta-fellandrént, béta-pinént, calacorenet, kámfort, carquejolt, cirsimaritint, clerodane diterpenoidokt, elemolt, eriodictyolt , illóolajokat, eudesmolt, eugenolt, eupatorint, eupatrint, farnesint, farnesolt, flavonoidokat igen nagy mennyiségben, genkwanint, germacrene D-t, glikozidokat, hispidium, hispidulint, ledolt, limonént, linaloolt, luteolint, muurolenet, myrcenet, neptint, palustrolt, pentadecanolt, kvercetint , gyantákat, szabinént, szaponinokat, spatholenolt, spathulenolt, szkvalént, terpinolént, viridiflorenet, és viridiflorolt.

Biológiai és a klinikai kutatás:

A carqueja májvédő tulajdonságait megerősítették egy klinikai vizsgálatban, amikor egy nyers flavonoid frakcióját a carquejának valamint egy nyers levél / szár extraktumát alkalmazva dózisfüggően növelte a túlélési arányt akár 100%-ban egerekbe beadott letális phalloidin dózisok ( egy máj toxin ) esetén. Összehasonlítva a kontrollcsoportban csak 24% -os volt a túlélési arány. A tudósok jelezték, hogy ugyan önmagában a hispidulin flavonoid bizonyította a legmagasabb máj-védő hatását a tesztelt flavonoidok közül ( esetében a túlélés 80% -os). Azonban a nyers carqueja extraktum és a teljes növényből készült flavonoid frakció komplexen ennél is erősebb máj méregtelenítő és védő hatású volt. Ez vezette őket arra, hogy a carquejában lévő egyéb vegyi anyagok interakciója a flavonoidokkal erősítheti fel annak májvédő tulajdonságait.

Más hagyományos felhasználásait is vizsgálták és bizonyították carquejának. A savközömbösítő, fekélyellenes, és vérnyomáscsökkentő tulajdonságait is dokumentálták két brazil állatkísérletben 1992-ben. Fekélyellenes és fájdalomcsillapító tulajdonságairól is beszámoltak. Egy 1991-es klinikai tanulmány azt mutatta, hogy a carqueja csökkentette gyomorváladék mennyiségét és analgetikus hatással rendelkezik a H. pylori fekélyek esetén. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy carqueja a gyomor-bélrendszeri rendellenességek javításával csökkenti a savszekréciót és a gyomor-hiperaktivitást. Egy későbbi vizsgálatban, 2000-ben megerősítették a carqueja fekélyellenes tulajdonságait, amikor a vizes kivonata megvédte a kísérlet alanyait az alkohol okozta fekélyektől. Spanyol kutatók dokumentálták carqueja a fájdalomcsillapító hatását. Ugyanaz a kutatócsoport Spanyolországban beszámolt erős gyulladáscsökkentő hatásáról is – 70% -90%-os eredményről – amikor olyan egereket kezeltek a carqueja extraktumával melyekbe előzőleg gyulladásokat kiváltó különböző vegyi anyagokat juttattak.

A carqueját régóta használják Dél-Amerikában, mint a cukorbetegség természetes támogatását és számos tanulmány megerősíti vércukorszint-csökkentő hatását egereken, patkányokon, és az emberek esetében is .

Ezeken felül a carqueja hagyományos használatát amegfázásra, influenzára, és a gyomor vírusos megbetegedéseire is. Egy klinikai vizsgálatban 1999-ben Spanyolországban számoltak be arról a kutatók, hogy a carqueja vizes kivonata in vitro megmutatta antivirális hatását a Herpes simplex I. és hólyagos szájgyulladás vírusok ellen már igen kis adagokban is. Kutatók Texasban, az USA-ban már 1996-ban beszámoltak arról, hogy egy vizes kivonata a carquejának in vitro gátolta a HIV-vírus replikációját a T-sejtekben. A későbbi kutatások rámutattak, hogy ez a HIV-ellenes hatás egyetlen szernek tulajdonítható, amelyet megtaláltak a carqueja vizes kivonatában, ami a 3,5-dicaffeoylquinic sav, és ez a kémiai anyag egy nagyon potens inhibitora a HIV-nek már igen kis dózisokban ( 1 mcg / ml).

Főbb hatásai:

savlekötő, fekélyellenes, emésztést serkentő, hepatotonikus, méregtelenítő

Fő felhasználása:

emésztési zavarok (fekélyek, gyomor- és bélhurut, savas reflux, valamint ileocecal billentyű rendellenesség)
májfunkciók erősítése
A epehólyag rendellenességek (kövek, fájdalom, hiányzik az epe, renyhe működés, toxinok kihajtása)
méregtelenítő (vér, máj, epehólyag, hasnyálmirigy)
vírusos fertőzések (a gyomor-vírusok, HIV, herpes simplex)

Tulajdonságok / dokumentált kutatás:
abortív, fájdalomcsillapító , savlekötő, gyulladáscsökkentő, fekélyellenes, antihepatotoxic (máj méregtelenítő), antivirális, emésztést serkentő, gastrotonic (erősíti a gyomor-rendszert), májvédő hepatotonic (erősíti a májat), vércukorszintcsökkentő, , féreghajtó, méh összehúzódás serkentő

Egyéb tulajdonságok / hagyományos használat:
antidiabetikus, hashajtó (enyhe hashajtó), emésztésjavító, vértisztító, szélhajtó , izzasztó, vízhajtó, lázcsillapító, féreghajtó

Figyelmeztetések:
Vérnyomáscsökkentő és és hipoglikémiás hatású. Nem szabad alkalmazni a terhesség alatt.

Ellenjavallatok:

A carqueja nem alkalmazható terhesség alatt, mert méh stimuláló és abortív hatású lehet.
A növény ellenjavallt krónikus alacsony vérnyomásban szenvedők esetén dokumentált vérnyomáscsökkentő hatása miatt. Bármilyen szívbetegség, vagy szívgyógyszerek használata konzultálni kell a kezelőorvossal, mielőtt ezt a növényt használják.
A carqueja dokumentáltan csökkentette a vér glükóz-szintjét humán és állatkísérletekben. Mint ilyen, ellenjavallt hipoglikémia esetében és a cukorbetegeknek ellenőrizni kell orvosukkal mielőtt ezt a növényt használják, használata során fokozott kontroll szükséges.

Gyógyszerkölcsönhatások:
A carqueja fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek illetve az inzulin és az antidiabetikus gyógyszerek hatását.
A carqueja felgyorsíthatja a kiürülését bizonyos gyógyszereknek amelyek a májban metabolizálódnak, ezáltal csökkentve azok farmakológiai hatását.

Ethnomedikális felhasználása:

Bolívia: abortusz, emésztési, gyomor-bélrendszeri problémák, fekélyek
Brazília:: abortusz, savas gyomor, vérszegénység, angina, anorexia, epebántalmaknál, a vér tisztítására, hörghurut, Chagas betegség, keringési zavarok, megfázás, székrekedés, méregtelenítés, cukorbetegség, hasmenés, emésztési zavarok, ödéma, láz, influenza, epekő, epehólyag rendellenességek, gastritis, gastroenteritis, köszvény, gyomorégés, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, ileocecal rendellenességek, bélrendszeri rendellenességek, bél paraziták, vesekő, lepra, máj méregtelenítő, máj rendellenességek, máj védelem, malária, hányinger, elhízás, a reuma, torokfájás, lép rendellenességek, gyomorpanaszok, mandulagyulladás, fekélyek (gyomor-), fekélyek (bőr), húgyúti elégtelenség, húgyúti rendellenességek, nemi betegségek, férgek
Kolumbia: vérzéscsillapítás, elősegíti a menstruációt, fekélyek, sebek
Paraguay: cukorbetegség, magas koleszterinszint,
Peru: puffadás, tüdőgyulladás tünetek, cukorbetegség, emésztési zavarok, ficamok, influenza, epekő, gyomorhurut, gyomor-bélrendszeri betegségek, köszvény, bélgázok, májbetegségek, a malária, a reumás fájdalmakat, elősegíti a menstruációt, gyomorfájdalom, húgyúti betegségek, méh problémák, nemi betegségek

Felhasználási javaslat:

Kúraszerűen naponta 3 x 1-3 kapszula

Veszélyek és Mellékhatások

Vérnyomáscsökkentő és és hipoglikémiás hatású. Nem szabad alkalmazni a terhesség alatt.

A carqueja fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek illetve az inzulin és az antidiabetikus gyógyszerek hatását.
A carqueja felgyorsíthatja a kiürülését bizonyos gyógyszereknek amelyek a májban metabolizálódnak, ezáltal csökkentve azok farmakológiai hatását.