Chá de bugre (Cordia salicifolia)

A cha de bugre egy kis fa, 8-12 méter magasra nő, a törzse maximum 30-40 cm átmérőjű. Őshonos Brazíliában túlnyomórészt, Minas Gerais, Bahia, Acre és Goias területén, ezen felül gyakori még Argentína és Paraguay trópusi erdőterületein. Brazíliában a fa botanikai besorolása Cordia salicifolia de Paraguayban ugyanazon faj Cordia ecalyculata néven szerepel. Brazíliában gyakran nevezik café do Mato-nak (kávé az erdőben), mert piros gyümölcse rendkívül hasonlít a kávébabhoz és mint a kávét pörkölik és főzik is sok helyen kávépótlóként.

TRADICIONÁLIS FELHASZNÁLÁS:

A Chá de bugre termékeket elsősorban a fogyás támogatására használják és árusítják főleg Brazíliában, ahol filteres tea, kapszula, kivonatok és tinktúrák formájában nagyon gyakran látható a gyógyszertárakban, üzletekben és még a tengerparti éttermek és italboltok polcán is gyakran találkozunk a növényt tartalmazó szerekkel, italokkal illetve üdítőkkel. Már régóta népszerű termék, elsősorban fogyást segítő eszközként került piacra, vizelethajtó, erősen étvágycsökkentő hatású, bizonyítottan megakadályozza illetve csökkenti a zsíros lerakódásokat és a cellulitiszt.

Néhány évvel ezelőtt egy brazil vállalat elindította hivatalosan is egy chá de bugre tartalmú fogyasztószer forgalmazását, amelyet a növény indián neve alapján Porangaba néven vezettek be és ez Brazíliában a fogyasztószerek csoportjában villámgyorsan az egyik piacvezető termékké vált.

Dr. C. L. Cruz barzil fitoterapeuta könyvében a chá de bugre-t mint kiváló vizelethajtó és fogyást támogató szerként ajánlja használatra, valamint jó általános szíverősítőként, amely segíti, tonizálja a teljes keringési rendszert.. Brazíliában és Haitin ezen felül teáját légzéskönnyítőként illetve a köhögés csillapítására is használják, valamint szabályozza a vesefunkciókat, csökkenti a húgysavszintet és külsőleg használva sebek gyógyítására is alkalmas.

Növényi vegyületek

Gyümölcse tartalmaz koffeint, a növény minden része káliumot, allantoint és a allantoinsavat. Az allantoin és allantoinsav magyarázhatja a hagyományos használatát a sebgyógyulás elősegítésére.

BIOLÓGIAI ÉS KLINIKAI KUTATÁSOK:

Mivel chá de bugre-t évszázadok óta értékesítik, használják és népszerű természetes termék Brazíliában a szabadalmi védhetőség hiánya miatt nagyon kevés klinikai kutatás, csekély tudományos érdeklődés mutatkozott arra, hogy hazájában tanulmányozzák, külföldön azonban sok helyen felkeltette az érdeklődést.

Egy japán egyetem felfedezte és kutatta is néhány új felhasználási módját a chá de bugre-nek.

1990-ben bizonyították, hogy a levél kivonata csökkenteni képes a herpesz vírus penetrációját 99% -kal, ha a növény leveleiből készült kivonatot alkalmazzák.

1994-ben további kutatások során kiderült, hogy a herpesz vírus szaporodásának mértékét 33% -kal csökkenti már rendkívül kis anyagmennyiség jelenléte is (mindössze 0,25 mcg / ml ) és azt is felfedezték, hogy toxikus aktivitást mutat bizonyos típusú tumoros sejtekkel szemben is ( esetenként 40% -os gátlás) az ágak és a levelek kivonatát használva.

1997-ben állatkísérletek során hitelesítették a növény hagyományos használatát szíverősítőként, ezek során jelentették a szívműködés megnövekedett stabilitását és a megnövekedett kardiovaszkuláris teljesítményt a levél kivonatát alkalmazva.

JELENLEGI ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:

Egy biztos, hogy kevesebb narancsbőrt látni a rioi strandokon, mint a legtöbb észak-amerikai strandon, persze ez a jelenség valószínűleg nem kizárólag a chá de bugre használatának tudható be, de nagy szerepe van benne! Függetlenül attól, hogy chá de bugre vagy Porangaba, bármelyik néven könnyen eladható mint természetes fogyást támogató szer Rióban és egész Brazíliában. Alapvetően egy nagyszerű étvágycsökkentő. Ellentétben a többi hasonló szerrel ez hosszú ideig képes teljes jóllakottság és teltség érzetet szimulálni, kisebb mennyiségű étel elfogyasztását követően is. Elősegíti a gyakori, kisebb étkezést alkalmazó diétát, amely tapasztalatok szerint javítja az anyagcserét és könnyebbé teszi a fogyást. Úgy működik a legjobban, ha a tervezett étkezések előtt 30-60 perccel alkalmazzák, alkalmanként 1-2 gramm porított növény kapszulában történő bevitelével.

A Chá de bugre egyre divatosabb fogyasztószer az Egyesült Államokban is.

CHA DE BUGRE NÖVÉNY ÖSSZEFOGLALÓ

Főbb hatásai:

étvágycsökkentő, vizelethajtó, stimuláns, szívműködést javító, antivirális, sebgyógyító

Fő felhasználási területei:

fogyás (mint étvágycsökkentő)
mint enyhe vízhajtó
narancsbőr csökkentése
erősíti a szív és a keringési rendszer működését
herpesz kezelése

Tulajdonságok / dokumentált kutatás:

rákellenes, vírusellenes, szívműködést javító

Egyéb tulajdonságok / hagyományos használat:
étvágycsökkentő, köhögéscsillapító, vizelethajtó, lázcsillapító élénkítő, sebek gyógyítása
Természetes koffeintartalmú növény!

Ismert gyógyszerkölcsönhatása, ellenjavallata, toxicitása illetve mellékhatása nincs.

Felhasználása országonként:
Brazília: a szíverősítő, keringési stimuláns, és vizelethajtó; arthritis, cellulitis, keringési elégtelenség, köhögés, energetizáló, láz, köszvény, vesekő, elhízás, veseelégtelenség, reuma, sebek
Haiti: emésztést serkentő, fogyás
Japán: vírusellenes, herpesz

A főétkezések előtt 1/2-1 órával 1-3 kapszula, naponta 2-4 alkalommal.

Veszélyek és Mellékhatások

Természetes koffeintartalmú növény!

Ismert gyógyszerkölcsönhatása, ellenjavallata, toxicitása illetve mellékhatása nincs.