Csukóka ( scutellaria lateriflora , skullcap)

A csukóka egy évelő növény, az ajakosok közé tartozik, alacsony termetű, hengeres szárú faj. Levelei lándzsa alakúak, hegyes csúcsúak, sűrűn pelyhesek, csipkés-fogas szélűek. Sisak alakú virágokat hoz, a virágzat bíboros-ibolya színű. A növény minden részét hasznosítják, 3-4 éves korában gyűjtik be és készítenek belőle tinktúrát vagy teát.

Elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és idegességet megszüntető hatásáért becsülték sokra. A növény illóolajaiban sokféle flavon és terpén megtalálható, melyeket scutellarin és catalpol (egy glükozid-terpén) néven tartunk számon. Ezek az anyagok mind kitűnő gyulladáscsökkentők, és a szexualitásban szerepet játszó androgének termelődését serkentik, mindkét nemnél.

Görcsoldó, szorongásoldó, és vérzéscsillapító hatásai miatt figyeltek fel rá a 70-es években, azóta a nyugati világ számára fontos farmakológiai újításokat tett lehetővé a növényben lévő vegyületek megismerése. Általános roborálószerként tonizáló hatású az egész szervezetre, és együttesen képes megszüntetni az idegességből adódó gyomor-és bélproblémákat. Újabban a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatban is felmerült, mert csökkenti az epilepsziás tüneteket, lassítja az időskori szellemi leépülés mértékét, és a barbiturát-függőség kezelésében is fontos kiegészítő lehet.

Az indián nők női problémáik enyhítésére is használták. Tömény főzete kiváló torokfertőtlenítő, de enyhíti az idegességből adódó fejfájást, mindenféle neuralgiákat. Az újkori tudományos kutatások bebizonyították a csukókáról, hogy nem véletlenül használták több ezer éven keresztül, mint általános relaxáns-gyulladáscsökkentőt. A cherokee indiánok nőiséget védő szernek tartják, és a fiatal lányok felnőttkorba lépésekor beavatási ceremónia során fogyasztják.

A csukóka csillapítja szénanáthát és az asztma tüneteit, csökkenti a magas vérnyomást és segít a vérhas és a hasmenés kezelésében. Ezenkívül azoknak is ajánlják, akik fájdalmas húgyúti fertőzésben szenvednek.

A hűvös és keserű gyógynövényt lázas és kiszáradt állapotok kezelésére használják, magas láz és sűrű, sárga váladékkal járó köhögés esetén. Segít a zihálás csökkentésében is. A csukóka a cukorbetegség által kiváltott bajok kezelésére is alkalmas, mint amilyen a szürke hályog és a keringési problémák.

A csukóka a keringésre gyakorolt jótékony hatása miatt is értékes. Más gyógynövényekkel kombinálva magas vérnyomás, érelmeszesedés, visszértágulat és a gyenge hajszálerek kezelésére használják.