Édes üröm, egynyári üröm (Artemisia annua)

Az egynyári üröm a 474 fajt számláló üröm növénynemzetségnek egyik tagja.

Az őszirózsafélék alcsaládjának Anthemideae
nemzetségcsoportjába sorolják. A növénynemzetségbe egyéves, kétéves és évelő fajok egyaránt tartoznak csakúgy, mint lágy szárú és cserjés növények. Számos faj megtörve erős, aromás illatú, kesernyés ízű, leginkább a bennük levő szeszkviterpén-laktonoktól (pl. abszintin, szantonin). Fűszer- és gyógynövényeket egyaránt találunk közöttük (pl. fehér üröm, fekete üröm, tárkony).

Az ürömfajok főleg a mérsékelt övben élnek sztyeppeken és félsivatagos tájakon, lokális szempontból pedig száraz helyeken, sziklagyepekben, lösz- és homokpusztákon, szikeseken és sós tengerpartokon fordulnak elő. Gyakran társulásalkotó növények, de egyes fajaik a száraz vidékeken a vegetáció uralkodó elemei.

Magyarországon őshonos a bárányüröm, az egynyári üröm, a fehér üröm, a fekete üröm, a mezei üröm, a selymes üröm, a seprűüröm, a sziki üröm, a sziklai üröm; illetőleg honos a tárkony és az ürömcserje (istenfa) is, de utóbbiak emberi közreműködéssel kerültek ide.

Az egynyári üröm az ősi népi gyógyászatban 2000 év óta jelen van, a hagyományos népi gyógyászatban sok évszázada lázcsillapításra és malária ellen használták. Régi szövegek szerint aranyeret és bőrbetegségeket is kezeltek vele. és több országban salátazöldségként is fogyasztják.

Az artemisinin az édesüröm hatóanyaga. A malária gyógyítására már ősidők óta használják. Hatásának alapja, hogy programozott sejthalált indít be minden szokatlanul magas vastartalmú sejtben és a maláriával fertőzött sejt jóval magasabb vastartalmú, mint az egészséges sejtek. Az artemisininről mára a tudósok bebizonyították, hogy ez a csodálatos növény hatásos a rák elleni küzdelemben is. Figyelemreméltó a biztonságossága, hiszen, mint maláriaellenes szer gyerekek és felnőttek tömegénél bizonyított.

Az egynyári ürmöt legkorábban i.e.168-ban említik a “Receptek 52-féle betegségre” című műben, ami a kínai Mawangdui Han dinasztia sírjából került elő. Majd i.sz. 340-ben a Zhou Hou Bei Ji Fang (Receptkézikönyv sürgősségi kezelésekhez) is említi az egynyári ürmöt.

A gyógynövény később feledésbe merült, és csak 1970-ben fedezték fel újra, mint maláriaellenes szert, aminek óriási jelentősége van, mivel a világon évente kb. 500 millió maláriás eset fordul elő.

Diószegi Sámuel a 19. század elején kiadott könyvében leírta az egynyári üröm szerepét az akkor Magyarországon is jelentős betegség, a malária kezelésében: “az üröm igen jó sárgaságban, máj- és lépdagadásban és a napos hideglelésben”.

Több laboratóriumi vizsgálat úgy találta, hogy az artemisinin és származékai vírusellenes hatásúak is. A kutatás állítólag 2000 gyógynövény vizsgálatából indult, folyamatos szűkítéssel, amíg csak az egynyári üröm maradt fenn a rostán.

Az in vitro kutatási adatok szerint csökkentik a hepatitis B és hepatitis C vírusok, többféle humán herpeszvírus, HIV-1, influenzavírus és a szarvasmarhák vírusos hasmenését okozó vírus szaporodási mértékét is.

A Life Science magazin publikálta először az artemisininről azt, hogy az édes üröm – azaz az Artemisia annua származék, amit a népi orvoslás már régóta használ – a tüdőrák sejtek nem kevesebb, mint 98%-át megöli mintegy 16 óra alatt.

A gyógynövény önmagában a tüdőrák sejtek számát akár 28%-al is csökkentheti, de vassal együtt használva az Artemisia annua gyakorlatilag teljesen “törli” a rákot szervezetünkből és ahogy kísérlet mutatta, ez a növény e mellett az egészséges tüdősejtekre nem volt hatással.

Dr. Henry Lai és dr. Narendra P. Singh, a Washington Egyetemen, akik az igen bíztató eredményt közölték 2001 végén a Life Sciencesben, az egynyári üröm szirmaiból, leveleiből készítették az artemisinin-kivonatot. Egy osteosarcoma-ban (csontrák) szenvedő kutyán is kipróbálták ezt a terápiát. A kezelés után a kutya teljesen rendbejött, és 2 év múltán is életben volt, a rák nem újult ki rajta.

A kutatók abból indultak ki, hogy a maláriával fertőzött és a rákos sejtek közötti hasonlóság abban áll, hogy vastartalmuk megnő, ezért egy maláriánál bevált szer, ami a vastartalmú sejteket roncsolja, a ráknál is sikeres lehet.

Számos más korábbi tanulmány kapcsolta már össze a rákot és a megnövekedett vastartalmat. Ralph Moss, a “Healing Choices” riportok szerzője rámutat, hogy az általa említett tanulmány szerint a rosszindulatú mellrákos szövetekben háromszor annyi vasat lehetett kimutatni, mint a jóindulatúakból. Ennek oka, hogy minden rákos sejtnek szüksége van többlet vasra, hogy szaporodni tudjon. Vagyis a rákos sejteknek sokkal magasabb a vas koncentrációja, mint a normál sejteknek.

Több vizsgálat igazolta eddig, hogy az édes üröm leveleiből kivont artemisinin, illetve az azzal rokon dihydroartemisinin (artesunate) és artemether képes viszonylag gyorsan és szelektíven a rákos sejtek szétroncsolására, feltéve, ha azok vastartalma magas.

Figyelembe véve, hogy a rák az egyik leggyilkosabb betegség a világon, a kutatók folyamatosan próbálnak rá gyógymódokat találni.

Az artemisinin szelektíven támadta a “rossz”, vasat tartalmazó sejteket, és a “jó”, egészséges sejteket érintetlenül hagyta.

Általánosságban elmondható az az eredmények szerint, hogy az artemisinin leállítja az ” E2F1 “transzkripciós faktort és beavatkozik a tüdőrák sejtek életébe.

Ez azt jelenti, hogy az artemisinin a rákos sejtek reprodukálásához kellő transzkripciós módot akadályozza meg, ahogy a University of California laboratóriumában végzett kutatások mutatják.

A kutatás bebizonyította, hogy a rákos sejtek apoptózist, vagy önpusztítást követnek el.

Ennek a csodálatos gyógynövénynek hatását eddig 55 féle különböző rákos sejttípuson vizsgálták. Megállapítást nyert, hogy a leghatásosabb leukémia, vastagbélrák esetén, hatásos melanoma, mellrák, prosztatarák, agyi daganatok és veserák esetén. Azt is megállapították, hogy hatása megegyezik az eddig használt kemoterápiák hatásával a rákos sejtek pusztítását illetően, de azok mellékhatása nélkül.

Dr. Lai professzor szerint két igen veszélyesnek tartott rákfajta, a hasnyálmirigyrák és akut leukémia esetére hatásosabbnak bizonyult az artemisia-kezelés, mert azokra a sokkal gyorsabb sejtosztódás és még jobban megnövekedett vastartalom a jellemző. Egy újabb kísérlet szerint az ilyen sejtek elpusztításához fele annyi idő kellett csak, összesen 8 óra. Az egészséges sejtek ebben a vizsgálatban is szinte teljesen érintetlenek maradtak.

Az eredmények azt mutatták, hogy artemisinin megölte a sugárzásrezisztens emlőrákos sejteket is. Ugyanakkor a hatás az egészséges sejtekben minimális volt.

Hármas hatásmechanizmus:

Előidézi a rákos sejteknél a programozott sejthalált, gátolja a beteg sejtek ereződését, csökkenti a daganatsejtek osztódási képességét.

Az artemisinin szelektív daganatellenes hatása azon alapul, hogy akkor fejti ki sejtpusztító hatását, ha a sejtben a vas koncentrációja magas. A normál sejtekkel ellentétben a daganatsejtek jó része könnyen vesz fel vasat, és ezért az egészséges sejtekre nem toxikus artemisinin a daganatsejteket magasabb vastartalmuk miatt célzottan elpusztítja.

Mellékhatásoktól mentes.

Felhasználási javaslat:

8-10 gramm szárítmányra öntsön 5-10 dl forrásban lévő vizet majd hagyja kihűlni. Langyosan fogyassza.

Elötte, utána 2-3 órával ne fogyasszon C vitamint, mert ez csökkentheti a hatását!

Kúraszerűen folyamatosan fogyasztható, de minden öt nap után tartson 1-2 nap szünetet.

A kúra folyamán fontos a bőséges folyadék fogyasztás.

A tea fogyasztása sugárkezelést követő 30 napon belül TILOS.

Kemoterápia alatt, illetve közvetlenül előtte és utána ne fogyassza!

Gyógyszerek együttalkalmazása esetében ajánlott szakember tanácsát kérni.

Veszélyek és Mellékhatások

Elötte, utána 2-3 órával ne fogyasszon C vitamint, mert ez csökkentheti a hatását!

Kúraszerűen folyamatosan fogyasztható, de minden öt nap után tartson 1-2 nap szünetet.

A kúra folyamán fontos a bőséges folyadék fogyasztás.

A tea fogyasztása sugárkezelést követő 30 napon belül TILOS.

Kemoterápia alatt, illetve közvetlenül előtte és utána ne fogyassza!

Gyógyszerek együttalkalmazása esetében ajánlott szakember tanácsát kérni.