Fehér quebracho (Aspidosperma quebracho-blanco)

Az Apocynaceae család tagja, amely Dél-Amerika központi területein honos.

Ez egy magas fa lelógó ágakkal és tartós, egyszerű, elliptikus, bőrszerű és kissé tüskés levelekkel az ágak csúcsán. Virágai hermfroditák, élénksárgák és édes illatúak. A termés egy tüsző, 7-12 cm hosszú, amelyben nagyszámú, szárnyas mag található. Fehér quebracho fa egyenletesen okkersárga.

Elsődleges élőhelyei:

Délkelet-Bolívia, Közép- és Észak-Argentína, Paraguay, Uruguay

Gyógynövényként, a Kolumbusz előtti időkben már ismert volt az őslakosok körében. A jezsuiták, akik elkísérték az első felfedezőket a dél-amerikai kontinensre már igen hamar elkezdték használni mindenféle trópusi, magas lázzal járó betegség kezelésére. A tizenkilencedik században hozták át Európába, mert addigra lett híres, mint erős lázcsillapító. Nyugat-Európában és az USA-ban az utóbbi évtizedben újra felfedezték kiváló tulajdonságait és egyre intenzívebben használják.

Elsősorban a kérgét használják gyógyszerként rendkívül magas alkaloidtartalma miatt, de hazájában népiesen gyümölcsét, leveleit és gyökerét is.

Az alkaloidák közül izolálták a  yohimbint , amelyet gyakran használnak, mint afrodiziákumot. Ezen felül megtalálhatóak benne jelentős számban olyan anyagok, amelyeket mint légúti serkentőket és köptetőt az orvostudomány és a gyógyszerészet is előszeretettel használ abban az esetben, ha bronchitis, asztma vagy tüdőtágulat a diagnózis.

Más elismert gyógyító tulajdonságai:

lázcsillapító, fertőtlenítő, általános frissítő és tonizáló, malária elleni szer és fájdalomcsillapítás.

Hieronymus, J. 1882-ben a fehér quebrachoról azt írja:
“A gazdák borogatást készítenek zúzott és éretlen gyümölcsből és ezzel kezelik a haszonállatok súlyosabb külső sérüléseit. A kérgéből készült főzet pedig a lázas betegségek, elsősorban váltóláz gyógyítására használható.”

Dr. Penzoldt Erlangen (Németország) úgy találta, hogy a kéregből készült alkoholos kivonat az asztma kezelésére nagyon jól használható, az esetek többségében azonnali hatással csökkentette a nehézlégzést.

Dr. O. Hesse öt különböző alkaloidot azonosított, amelyek közül a legfontosabbak az aspidospermin és quebrachin, és úgy tűnik, hogy ezek hatására rendkívüli módon megnő a vér oxigénszállítási képessége illetve azt sokkal könnyebben is képes leadni a szövetekben.

Youngken, H.: (1951) eredményesen használta mint légzőszervi stimulánst emphysema, nehézlégzés esetén valamint asztma és krónikus bronchitis kezelésére.

Toursarkissian, M.: (1980) Hieronymus (1882), Acosta (1907), Bertoni (1927), Mantegazza (1949) M. Crovetto (1964) sikeresen alkalmazta magas lázzal járó betegségek esetén lázcsillapításra.

Martinez Crovetto, R.: (1981) megemlíti, hogy a gyökér vagy kéreg rendkívül sűrű főzete alkalmazása esetén vetélést okozhat.

A gyógyszeripar több alkaloidáját használja különböző légzőszervi megbetegedések gyógyszereinek előállítására.