A Kaempferia parviflora vagy Krachaidum (thai nyelven), más néven „thai ginzeng”, a Zingiberaceae családba tartozó gyógynövény. Olyan trópusi területeken található meg, mint Malajzia, Szumátra, Borneó-sziget és Thaiföld. Rizómáját évszázadok óta használják népi gyógyászaban. A hmong hegyi törzsben a Krachaidumról széles körben úgy tartják, hogy javítja a fizikai állóképességet. A Krachaidum számos farmakológiai vizsgálata kimutatta a következő tulajdonságokat: antiallergén, gyulladáscsökkentő, izomzaterősítő, antimutagén, antidepresszáns, antikolinészteráz, antimikrobiális, antitumoros ( rákellenes ), anti-peptikus ( fekély ), kardioprotektív,  elhízás elleni aktivitás és afrodiziákum.

A fekete gyömbérből származó fekete gyömbér kivonatpor, amelyet Délkelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön és Laoszban állítanak elő, magas gyógyászati ​​értékű növény. Noha ez is gyömbér, a fekete gyömbér más nemzetségbe tartozik, mint a mindennap látott gyömbér, és élettani funkcióiban is vannak bizonyos eltérések.
A fekete gyömbér a Kaempferia nemzetségbe tartozik, jellemző összetevői a polimetoxiflavonoidok. Főbb funkciói: antioxidáns, értágító és antiallergiás.
A fekete gyömbérből teát és különféle ételeket lehet készíteni, a véráramlás javítására, vitalitás fokozására, elhízás elleni küzdelemre, metabolikus szindróma elleni küzdelemre. Egyes területeken a fekete gyömbért használják az erő és az energia növelésére, a vércukorszint javítására, az energiaszint helyreállítására, a keringési rendszer és az emésztőrendszer javítására. Emellett tradicionálisan alkalmazzák a férfi potenciazavarok, illetve az erekciós diszfunkció kezelésére is.

A kutatások szerint a fekete gyömbér kivonat elősegítheti az egészséges öregedést és anyagcserét. A fekete gyömbér kivonatában található hatóanyagok akár 5-ször erősebbek lehetnek, mint a resveratrol a SIRT1 fehérjéhez való kötődésben, amely a sejt túlélési utak szabályozása révén éri el az emberi élettartam növelését.
A jelentések szerint meglehetősen magas a polimetoxiflavonoid tartalma. Az anyagcserezavarokhoz kapcsolódó egészségügyi problémák gyakoribbak lesznek a mozgáshiány miatt. Klinikai vizsgálatok tovább erősítették a fekete gyömbér kivonat anyagcserére gyakorolt ​​hatását azáltal, hogy csökkenti a testsúlyt, a vércukorszintet, a HbA1c-t és a glikációs végtermékek (AGE-k) felhalmozódását, mindezeket bármilyen megfigyelhető káros hatás nélkül.

Főbb hatások: