Golgotavirág ( Passiflora incarnata )

A golgotavirág név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot.Kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő, tövükön fásodó indái Dél-Amerikában a 80 m hosszt is elérhetik. A fajok többsége fáról fára kúszó, tipikus liánféle, de van közöttük félcserje, sőt, kisebb fává terebélyesedő faj is. Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlenek.

Fényes zöld, háromkaréjos, sima felületű levelei váltakozó állásúak10-20 cm hosszúak, tenyeresen összetettek. A fiatal levelek tövéből virág, a hajtások hónaljrügyeiből ágkacs ered.
Különleges szépségű virágainak átmérője elérheti a 7-8 cm-t.

Termései tojásnyi nagyságúak, éretten sárgák, ehetők.
Virágai kétivarúak és öntermékenyülők. Egyes fajok virágának egyáltalán nincs sziromlevele, másokén, mint például a névadó P. incarnatáén még szőrkoszorúszerű álszirmok tömege, koronaszerű mellékpárta is nő. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. Egy-egy virág 24-48 óráig nyílik. Természetes élőhelyén rovarok és apró madarak porozzák be.

Kerek, sárga vagy narancssárga, igen ízletes, édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs. Mintegy 50–60 faj termése ehető. A termést spanyolul granadillának („gránátalmácska”) is nevezik, mert az egyrekeszű, sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. A maracuja és a csengőgranadilla termése 5–8 cm-es, az óriás passiógyümölcsé 15–20 cm-es. A savanykás, markáns ízű pulpában ülő, szív alakú magok a szerető szív jelképei. A 2–4 mm-es magokon kerekded, lyukszerű bemélyedések találhatók.

Gyógyhatása miatt is tartják.

Erős fájdalomcsillapító, szedáló hatása miatt közkedvelt gyógynövény. Általános nyugtató hatása miatt segíti az elalvást, és pihentető alvást biztosít. Kiválóan alkalmazható a depressziós tünetek enyhítésére, alkalmazzák az alkoholizmus gyógyítása során kiegészítő kezelésekre. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére, gyulladáscsökkentőként és fájdalomcsillapítóként használják.

A növény föld feletti része flavonoidot tartalmaz, ezért a nyugtató hatás, a virágos hajtásban flavonoidok (2-3%), harmala-alkaloidok és kumarinok, a magvakban zsíros olaj található.
Teája elismert gyógyszer, amely ideggyengeség, elalvási zavar, görcsök, asztma, figyelemhiányos-hiperaktivitás zavar (ADHD), szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott, valamint idegnyugtató hatásai miatt az általános stressz kezelésére is hatásos.

Egy 2002-ben közzétett tanulmány szerint köhögéscsillapító hatása kísérletek során egyenértékű volt, illetve sok esetben meghaladta a kodeintartalmú – egyébként veszélyes, hozzászokást kialakító – köhögéscsillapító készítmények hatását. Napjainkban Dél-Amerikában széleskörűen alkalmazzák hiperaktív gyermekek nyugtató kezelésére mint minden különösebb mellékhatástól mentes természetes szedatívumot, illetve általánosan elterjedt gyógynövény az asztma, bronchitis illetve egyéb, köhögéssel járó felső légúti megbetegedések hatásos kezelésére. Eredményesen alkalmazható krónikus, migrénes fejfájás esetén, álmatlanság illetve alvászavar, neuralgiás tünetek megszüntetésére, menopauzális szimptómák kezelésére, valamint a magas vérnyomás csökkentésére is.

Felhasználási javaslat :

Egy csésze teához kb. 2,5 grammot ( kb. egy evőkanál ) forrázzunk le, és áztassuk 15 percig. Intenzívebb hatás érdekében többet is használhatunk. Napi 4-8 g szárított növény fogyasztása javasolt. Naponta 3-szor fogyaszthatjuk.

Terheseknek és szoptató anyáknak ellenjavallt.

Enyhe MAO-gátló hatása miatt MAO-gátló gyógyszerekkel való egyidejű szedése előtt konzultáljon orvosával.

Más nyugtató hatású gyógynövényekkel előnyösen keverhető. Nem túladagolható, gyermekek is fogyaszthatják.