Manacá Család: Solanaceae

Nemzetség: Brunfelsia

Faj: uniflora

Szinonimák: Brunfelsia hopeana, Franciscea hopeana, Belsleria bonodora

Gyakori nevek: manacá, manacán, chiric sanango, chuchuwasha, manaka, növényi higany, managá caa, gambá, jeratacaca, böjtvirág, camgaba, karácsonyi virág, gerataca, geratacaca, jó éjszakát, par jerataca, mokay jarataca , santa maria, umburapuama, fehér fa

Felhasznált részei: Gyökér, kéreg, levél

A manacá egy közepes méretű, cserjés fa, amely 8 m magasra is megnő. A trópusokon gyakran díszfaként termesztik, mivel erősen illatos, szép, fehér és lila virágokat hoz (amelyeket néha parfümökben is használnak). Megtalálható Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia és Venezuela Amazonas régióiban. Brazíliában a manacát számos botanikai néven ismerik, köztük Brunfelsia uniflora, B. hopeana és Franciscea uniflora. Európában a növényt Brunfelsia hopeana néven ismerik és értékesítik a gyógynövénykereskedelemben. Mindegyik ugyanarra a növényre utal. Más kolumbiai és ecuadori növényrokonok közé tartozik a Brunfelsia chiricaspi (helyi nevéből a chiricaspi, ami azt jelenti, hogy “fázás fája”) és a Brunfelsia grandiflora, amelyeket az esőerdős indiánok hallucinogénként használják. A toxicitás és a kellemetlen mellékhatások miatt azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a növényeknek a használata csökkenőben van.

TÖRZSI HASZNÁLATA:

A manacát őshonos gyógyászatban és varázslatban egyaránt régóta használják. Brazil közneve, a manacá a brazíliai tupi indiánoktól származik; törzsük legszebb lányáról, Manacánról nevezték el, kedves virágai miatt. Ez egy szent és spirituális növény, amelyet a sámánok és a curanderosok az ayahuasca (szent hallucinogén) főzethez, különleges beavatási szertartásokhoz és balszerencsére használják (ayahuasca főzetekhez a chiricaspi és grandiflora fajokat részesítik előnyben). Az Amazonasban a manacá gyökerét aguardiente (rum) tinktúrává készítik reuma és nemi betegségek kezelésére. Peruban (ahol a növény helyi neve chiricsanango) az őslakosok a levelek főzetét külsőleg alkalmazzák ízületi gyulladás és reuma ellen; hidegrázás ellen gyökérfőzetet is alkalmaznak. Az egyik amazóniai curandero (Pucallpa közelében, Peru) gyökérteát használ felnőttkori láz, ízületi gyulladás és reuma, hátfájás, megfázás, hörghurut, tüdőbetegség és tuberkulózis, kígyómarás esetén, valamint vesebetegségek és fekélyek beöntésére. Az Amazonas északnyugati részén élő bennszülött törzsek a manacát használják fel a vizeletürítés és az izzadság fokozására a méregtelenítő rituálék során. Lázra, reumára, kígyómarásra, szifiliszre és sárgalázra is használják. A curanderosok és az ecuadori Amazonas menti gyógynövénygyógyászok gyökérfőzetet használnak ízületi gyulladás, reuma, megfázás és influenza, méhfájdalmak és görcsök, nemi betegségek kezelésére, valamint a vér tisztítására – miközben a levelek borogatását helyi fájdalomcsillapításra használják. A dél-amerikai gyógynövény-gyógyászatban a manacá gyökere állítólag serkenti a nyirokrendszert. Régóta használták szifiliszre, a növényi higany nevet kapta (a higanyt egykor a szifilisz kezelésére használták sok évvel ezelőtt). A dél-amerikai orvoslásban ma a manacát nyirok- és vértisztítónak, helyi érzéstelenítőnek, vizelethajtónak, menstruációt serkentőnek, hashajtónak, verejtékezést serkentőnek  tekintik. Ízületi gyulladás, reuma, scrofula és szifilisz kezelésére használják. Brazíliában a gyógynövényesek a gyökeret hashajtóként és vértisztítóként használják szifilisz, reuma, scrofula, dermatosis kezelésére, valamint a menstruáció elősegítésére. Az Egyesült Államokban gyakorló orvosok és gyógynövénykutatók a manacát vizelethajtóként, hashajtóként és gyulladáscsökkentőként használják ízületi gyulladás és reuma, szexuális úton terjedő betegségek kezelésére, valamint a nyirokrendszer stimulálására és a húgysav szétoszlatására. Európában a növényt ízületi gyulladás, reuma, hörghurut, láz és kígyómarás esetén használják.

NÖVÉNYI HATÓANYAGOK:

Egy 1996-os fitokémiai vizsgálat a manacá föld feletti részein olyan aktív vegyületeket tartalmazott, mint a benzenoidok, terpének, alkaloidok, laktonok és lipidek. A gyökér azonban, amelyet elsősorban az Amazonas őslakosai és a gyógynövénykutatók használnak szerte a világon. A manacá gyökere kumarinokat, alkaloidokat, lignánokat és szapogenineket tartalmaz. Az aktív összetevők közé tartozik két alkaloid, a manacein és a manacin, valamint a skopoletin és az aesculetin (a kumarin vegyszerek fajtái). Úgy gondolják, hogy a manacein és a manacin felelősek a nyirokrendszer stimulálásáért, míg az aesculetin fájdalomcsillapító, májméregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatást mutatott laboratóriumi vizsgálatok során. A Scopoletin egy jól ismert fitokemikáliás, amely fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, daganatellenes, rákmegelőző, gombaellenes és görcsoldó hatást mutatott számos különböző laboratóriumi kísérletben. Jelentős mennyiségben fordul elő manacában. Az Egyesült Államokban 2002-ben szabadalmat jegyeztek be a szkopoletin nitrogén-monoxid-termelést gátló képességére. A nitrogén-monoxid egy reaktív gyök, amely a szervezetben termelődik, és részt vesz a gyulladásos folyamatokban és olyan betegségekben, mint az asztma, szívbetegségek és merevedési zavarok. Ezek a vegyszerek és jelentett biológiai aktivitásaik segíthetnek megmagyarázni a manacá számos felhasználását a hagyományos gyógynövény-rendszerekben.

A manacá fő növényi vegyi anyagai a következők:

aesculetin, alfa-ionon, alfa-terpineol, benzilbenzoát, benzilszalicilát, béta-bisabolén, béta-ciklocitrálbrunfelsén, béta-damascenon, béta-eudesmol, béta-safranal,, brunfelnfelsene, brunfelnfelsene,2 farnezol, farnezil, geraniol, geranil hopeanin, iononok, izobutilszalicilát, lavandulal, limonén, linalool, linolsav, linolénsav, manacein, manacin, mandragorin, metilfuránok, metilanizolok, mircén, mirisztinsav, zanán, n-dekán heptadekán, n-heptán, n-hexadekán, nerolidol, n-nonadekán, nonánok, n-oktán, n-pentakozán, n-pentadekán, neofitadién, n-trikozán, ocimen, pentadekánsav, pinészter-palmitinsav, szalicinsav, palmitinsav skopoletin, skopolin és terpinolén.

BIOLÓGIAI HATÁSOK ÉS KLINIKAI KUTATÁS:

Meglehetősen sok kutatást publikáltak a manacában található különféle vegyi anyagokról, lényegesen kevesebbet magáról a növényről. Számos állatkísérlet azonban megerősíti néhány hagyományos felhasználását – különösen fájdalom és gyulladás esetén. Egy 1991-es egerekkel végzett klinikai vizsgálatban a manacá fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást mutatott. Egy korábbi (1977-es) tanulmány arról számolt be, hogy a manacá gyökérkivonat patkányokban kifejezett gyulladáscsökkentő hatást, valamint központi idegrendszer-depressziót és lázcsillapító hatást mutatott. A patkányoknak adott egyéb gyökérkivonatok gyulladásgátló hatást mutattak. A manacá levél- és gyökérkivonatai inszekticid hatást is mutattak (ami a természetben előforduló rovarölő vegyszereknek, a nerolidolnak és a farnezolnak tulajdonítható). A gallyak kivonatait is dokumentálták, hogy megakadályozzák a sejtmutációkat.

JELENLEGI GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSOK:

Dél-Amerikában a manacát fontos szent és gyógynövényként tisztelik – főként sámánok, gyógyítók, curanderosok, gyógynövény-gyakorlók és szakemberek alkalmazzák. Nyugtató hatása és nagy dózisban mérgező hatása miatt a tapasztalatlan, nem szakembereknek tartózkodniuk kell e növény természetes gyógymódként való önkezelésétől vagy szabad fogyasztásától és van néhány ellenjavallat és gyógyszerkölcsönhatás, amelyeket figyelembe kell venni. Ezt a növényt legjobb képzett szakemberek kezében hagyni (akik megbízható forrásból be tudják szerezni a megfelelő fajt), csak nagyon kis mennyiségben és/vagy más növényekkel megfelelő kombinációban szedve.

Manacá növény összefoglalója:

Fő elkészítési mód: tinktúra vagy főzet

Főbb Hatásai (sorrendben):

nyugtató, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vértisztító

Főbb felhasználások:

 1. ízületi gyulladás és reuma (belső és külső) és általános fájdalmas és gyulladásos állapotok esetén
 2. a nyirokrendszer tisztítására és serkentésére (és duzzadt nyirokmirigyekre)
 3. menstruációs fájdalmak és görcsök enyhítésére
 4. megfázás, influenza és láz esetén
 5. nemi betegségekre

A kutatás által dokumentált tulajdonságok/hatások:

fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló (vérhígító), antimutagén (sejtvédő), görcsoldó, lázcsillapító, rovarölő, hűtőközeg (csökkenti a testhőmérsékletet)

Hagyományos használattal dokumentált egyéb tulajdonságok/hatások:

abortív, érzéstelenítő, daganatellenes, antivenin, vértisztító, izzasztó (elősegíti az izzadást), hashajtó, nyirokkeringést serkentő, menstruációs serkentő, nyugtató

Figyelmeztetések: óvatosan alkalmazza MAO-gátlókkal, nyugtatókkal és vérhígítókkal kombinálva. Kerülje, ha allergiás az aszpirinre/szalicilátokra. Ne lépje túl az ajánlott adagokat.

Ellenjavallatok:

 1. A manacát hagyományosan abortív szerként is használják. Nem végeztek klinikai vizsgálatokat a terhesség alatti biztonságosság kimutatására; ezért terhes nők számára ellenjavallt.
 2. A jelentések szerint a manacá gyökér nagy dózisban mérgező – túlzott nyálfolyást, szédülést, általános érzéstelenítést, az arc részleges bénulását, nyelvduzzadt és látászavart okoz. Kerülje el a hagyományos orvoslás által jelzettnél magasabb adagokat.
 3. Az aszpirinre (acetilszalicilsavra) allergiások kerüljék a manacá használatát. A manacá szalicilátot és számos származékát tartalmaz. A szalicilát természetesen előfordul a növényekben; egyeseknél a túl sok szalicilát problémákat okoz (“szalicilátérzékenység” vagy “szalicilát-intolerancia”) anélkül, hogy allergiás lenne az aszpirinre. Ne használja a manacát, ha érzékeny a szalicilátra.
 4. A manacá gyökér kumarinokat tartalmaz – növényi vegyszereket, amelyekről ismert, hogy hígítják a vért. Azok, akik vérhígító gyógyszereket, például coumadint szednek, csak szakképzett egészségügyi szakember irányítása és felügyelete mellett használhatják ezeket a hatásokat.
 5. A scopoletin növényi kémiai vegyületről kimutatták, hogy gátolja a monoamin-oxidázt. A monoamin-oxidáz (MAO) gátlókat szedőknek konzultálniuk kell egészségügyi szakemberükkel a manacá bevétele előtt.

Gyógyszer-kölcsönhatások:

Nem jelentettek; a manacá azonban fokozhatja a vérhígító gyógyszerek, például a Warfarin® és a heparin hatását. Potencírozhatja a monoamin-oxidáz gátló gyógyszereket is.

Veszélyek és Mellékhatások

Ellenjavallatok:

 1. A manacát hagyományosan abortív szerként is használják. Nem végeztek klinikai vizsgálatokat a terhesség alatti biztonságosság kimutatására; ezért terhes nők számára ellenjavallt.
 2. A jelentések szerint a manacá gyökér nagy dózisban mérgező – túlzott nyálfolyást, szédülést, általános érzéstelenítést, az arc részleges bénulását, nyelvduzzadt és látászavart okoz. Kerülje el a hagyományos orvoslás által jelzettnél magasabb adagokat.
 3. Az aszpirinre (acetilszalicilsavra) allergiások kerüljék a manacá használatát. A manacá szalicilátot és számos származékát tartalmaz. A szalicilát természetesen előfordul a növényekben; egyeseknél a túl sok szalicilát problémákat okoz (“szalicilátérzékenység” vagy “szalicilát-intolerancia”) anélkül, hogy allergiás lenne az aszpirinre. Ne használja a manacát, ha érzékeny a szalicilátra.
 4. A manacá gyökér kumarinokat tartalmaz – növényi vegyszereket, amelyekről ismert, hogy hígítják a vért. Azok, akik vérhígító gyógyszereket, például coumadint szednek, csak szakképzett egészségügyi szakember irányítása és felügyelete mellett használhatják ezeket a hatásokat.
 5. A scopoletin növényi kémiai vegyületről kimutatták, hogy gátolja a monoamin-oxidázt. A monoamin-oxidáz (MAO) gátlókat szedőknek konzultálniuk kell egészségügyi szakemberükkel a manacá bevétele előtt.

Gyógyszer-kölcsönhatások:

Nem jelentettek; a manacá azonban fokozhatja a vérhígító gyógyszerek, például a Warfarin® és a heparin hatását. Potencírozhatja a monoamin-oxidáz gátló gyógyszereket is.