Bársonybab ( Mucuna pruriens )
Család: Fabaceae
Nemzetség: Mucuna
Faj: pruriens
Szinonimák: Carpopogon pruriens, Dolichos pruriens, Mucuna aterrima, M. atropurpurea, M. cochinchinensis, M. cyanosperma, M. deeringiana, M. esquirolii, M. prurita, M. utilis, Stizolobium aterrimum, S. prurimum, S. deeringurianum S. pruritum, S. niveum, Negretia pruriens Gyakori nevek: bársonybab, mucuna, nescafé, pó de mico, fava-coceira, cabeca-de-frade, cowage, cowage, bengáli bab, mauritiusi bab, viszkető bab, krame, picapica, chiporro, bivalybab
Felhasznált rész: Magok
Bársonybab tulajdonságai és hatásai:
Főbb hatások:
az L-Dopa alternatívája
enyhíti a fájdalmat
növeli a tesztoszteronszintet
csökkenti a gyulladást
növeli a libidót
megöli a parazitákat
csökkenti a görcsöket
nyugtatja az idegeket
csökkenti a vércukorszintet
csökkenti a lázat
csökkenti a vérnyomást
csökkenti a koleszterint
fokozza a vizeletürítést
A bársonybab egy évlő kúszó szőlőféle, amely 3-18 m magasra nő. A trópusi régiókban, különösen Afrikában, Indiában és Nyugat-Indiába valamint Közép és Dél-Amerikában őshonos. Virágai fehértől sötétliláig terjednek, hosszú fürtökben lógnak. A növény hüvelycsoportokat is termel, amelyek mucuna babként ismert magokat tartalmaznak. A maghüvelyeket vöröses-narancssárga szőrök borítják, amelyek könnyen kimozdulnak, és intenzív irritációt okozhatnak a bőrön. A “pruriens” fajnév (a latinból “viszkető érzés”) a maghüvely szőreivel való érintkezés eredményeire utal.
TÖRZSI HASZNÁLATA:
Közép-Amerikában a bársonybabot évtizedek óta pörkölik és őrölték, hogy helyettesítő kávét készítsenek. A guatemalai ketchi őslakosok még mindig élelmiszernövényként termesztik; a babot főzeléknek főzik. Brazíliában a magot belsőleg használták Parkinson-kór, ödéma, impotencia, bélgázok és férgek kezelésére. Vízhajtónak, idegerősítőnek és afrodiziákumnak tartják. Külsőleg fekélyekre alkalmazzák. A bársonybabot régóta használják az indiai ájurvédikus gyógyászatban is, ahol férgek, vérhas, hasmenés, kígyómarás, szexuális gyengeség, köhögés, tuberkulózis, impotencia, reumás betegségek, izomfájdalmak, sterilitás, köszvény, menstruációs zavarok, cukorbetegség és tumorok kezelésére alkalmazzák. Indiában afrodiziákumnak, menstruációs serkentőnek, méhserkentőnek, idegerősítőnek, vizelethajtónak és vértisztítónak tartják.
Hatóanyagai:
A bársonybab magjai nagy mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, lipideket, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Új alkaloidokban, szaponinokban és szterolokban is gazdagok. Az összes mucuna faj magjai nagy koncentrációban tartalmaznak L-dopát; a bársonybab magjai 7-10% L-dopát tartalmaznak. Szerotonin koncentrációt találtak a hüvelyben, a levélben és a gyümölcsben is. A maghüvelyek csípős szőrszálai tartalmazzák a fitokémiai mucunaint, amely felelős a bőrirritációért és viszketésért. A bársonybabban található fő növényi vegyi anyagok a következők: alkaloidok, alkilaminok, arachidsav, behénsav, bétakarbolin, béta-szitoszterin, bufotenin, cisztin, dopamin, zsírsavak, flavonok, galaktóz d, galluszsav, genisztein, glutaminsav, glutation glicin, hisztidin, hidroxigenisztein, 5-hidroxi-triptamin, izoleucin, l-dopa, linolsav, linolénsav, lizin, mannóz d, metionin, 6-metoxiharman, mucunadin, mucunain, mukunin, mirisztinsav, palminsav, oleinsav, niacin, sav, palmitoleinsav, fenilalanin, prurienidin, prurienin, riboflavin, szaponinok, szerin, szerotonin, sztearinsav, stizolamin, treonin, tripszin, triptamin, tirozin, valin és vernolsav.
BIOLÓGIAI HATÁSOK ÉS KLINIKAI KUTATÁSOK:
A bársonybab csekély toxicitást mutatott; állatkísérletekben azonban dokumentálták, hogy születési rendellenességeket okozhat ha a terhesség során alkalmazzák,, ezért nem szabad terhesség alatt hasznáni. Hagyományosan a bársonybabot idegerősítőként használták idegrendszeri rendellenességek esetén. A magvakban lévő L-dopa magas koncentrációja miatt Parkinson-kórban való alkalmazását tanulmányozták. A Parkinson-kór egy gyakori neurodegeneratív betegség, amely több mint négymillió embert érint világszerte. A dopaminerg neuronok progresszív degenerációjához kapcsolódik az agy bizonyos területein. A dopamin nem jut át a vér-agy gáton, ezért nem alkalmazható közvetlenül kezelésre. Az L-dopa (levodopa) azonban bejut az agyba, ahol dopaminná alakul. Két vita van az L-dopa jelenlegi gyógyszerészeti kiegészítésének mellékhatásai körül. Hosszú távon úgy tűnik, hogy a kiegészített L-dopa veszít hatékonyságából. A vita második területe megkérdőjelezi, hogy az L-dopa mérgező-e a dopamin neuronokra; azonban kevés bizonyíték támasztja alá ezt az állítást.
A bársonybabot ma a levodopa gyógyszeres gyógyszer alternatívájaként tekintik. Egy esettanulmányban egy Parkinson-kóros betegnek 12 évig adták a gyógyszerészeti L-dopa gyógyszer helyett. Megállapították, hogy lassítja a Parkinson-kór tüneteinek (például remegés, merevség, elmosódás, nyáladzás és egyensúlyproblémák progresszióját, és nincs olyan mellékhatásamint a jelenlegi gyógyszerészeti L-dopa-nak. Számos in vivo vizsgálatot végeztek patkányokon és embereken is. Egy humán vizsgálatban a babport 60 betegnek adták (26-an korábban L-dopával kezeltek, és 34-en soha nem vettek L-dopát). Statisztikailag szignifikánsan csökkentette a Parkinson-kór tüneteit minden kezelt vizsgálati alanynál. Számos in vivo vizsgálatot végeztek a bársonybab vércukorszint-csökkentő hatásáról. Ezek a vizsgálatok mind igazolják a növény hagyományos felhasználását a cukorbetegség kezelésére. A gyökér, gyümölcs és mag etanolos-vizes kivonata több mint 30%-kal csökkentette a patkányok vércukorszintjét. 200 mg-os etanolos kivonat 40%-kal csökkentette a vércukorszintet egy hónapon belül, és 51%-os csökkenést eredményezett négy hónap alatt. Más vizsgálatokban a levél főzete csökkentette az összkoleszterinszintet patkányokban . A gyökér, a gyümölcs, a levél és a mag jelentős in vivo görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatást mutatott különféle állatokon végzett klinikai kutatásokban. Hagyományosan a vetőmagot az őslakosok használták szerte a világon kígyómarásra, és számos in vivo tanulmány igazolja ezt a hagyományos felhasználást. Patkányokban a mag vizes kivonata gátolta a méreg által kiváltott vér- és koagulációs változásokat, és csökkentette a méreg letalitását. A bársonybab antivenin hatása feltehetően egy immunmechanizmusnak köszönhető, mivel a magban lévő fehérjékről dokumentálták, hogy antitesteket termelnek a méreg ellen. A bársonybabot afrodiziákumként hagyományosan használják Brazíliában és Indiában. Indiában végzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a növénynek valóban van afrodiziákum hatása. Anabolikus és növekedési hormon stimuláló tulajdonságokkal is rendelkezik. A mag anabolikus hatása annak köszönhető, hogy képes növelni a tesztoszteronszintet. 2002-ben az Egyesült Államokban szabadalmat nyújtottak be a bársonybab felhasználására a növekedési hormon felszabadulásának serkentésére emberekben. A szabadalomban hivatkozott kutatások azt mutatják, hogy a nyálkamagban lévő magas L-dopa szint dopaminná alakult, amely serkenti a növekedési hormon felszabadulását az agyalapi mirigyben. Az L-dopa és a dopamin szintén hatékonyan gátolják a prolaktint. A prolaktin az agyalapi mirigy által termelt hormon, a megnövekedett szint erekciós zavart okoz a férfiaknál. Egy vizsgálatban a magvak szájon át történő bevitele 56 embernél már négy hét kezelés után javította az erekciót és a közösülés időtartamát. A magnak dokumentált termékenységet elősegítő és spermiumtermelő hatása is van az férfiakban (javítja a spermiumok számát és mozgékonyságát).
JELENLEGI GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSOK:
A bársonybab az elmúlt néhány évben egyre népszerűbb a természetes termékek piacán – különösen a sporttáplálkozási ágazatban. A tesztoszteronszint növelésére és a növekedési hormon stimulálására (ezáltal növelve az izomtömeget) való dokumentált képességének köszönhetően számos vállalat dobott piacra új, mucuna babot tartalmazó termékeket, köztük több olyat, amely magas L-dopa tartalommal rendelkezik. Különféle súlycsökkentő, libidó, agy/memória, öregedésgátló és testépítő formulák összetevőjeként is megjelenik. A fogyasztóknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy az agyi vegyi anyagok, például a dopamin és a szerotonin szintjének megváltoztatása számos más hormonra, enzimre és egyéb vegyi anyagra is hatással van, amelyek egyensúlyban tartják a szervezetet. A nagy mennyiségű L-dopát szedő egészséges emberekre gyakorolt hosszú távú hatások nem tisztázottak, és további kutatásokat igényelnek. Ez egy erős növény, számos biológiai hatással, amelyet tiszteletben kell tartani. Más szavakkal. . . egyesek gyógynövény-kiegészítőket szedő hiedelemrendszere: “ha néhány jó, a több még jobb” nem vonatkozik a bársonybabra.

Bársonybab növény összefoglalója
Fő elkészítési mód: kapszulák vagy standardizált kivonat

Fő műveletek (sorrendben):
Parkinson-kór elleni, androgén, afrodiziákum, hipoglikémiás, anabolikus

Főbb felhasználások:

1. Parkinson-kór (természetes L-dopa-t tartalmaz)
2. impotencia és merevedési zavar esetén
3. afrodiziákumként és a tesztoszteron növelésére
4. izomépítőként és anabolikus/androgén segédeszközként a növekedési hormon stimulálására
5. fogyókúrás segédeszközként

A kutatás által dokumentált tulajdonságok/műveletek:
anabolikus, androgén, fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító), gyulladáscsökkentő, Parkinson-kór elleni, görcsoldó, antivenin, afrodiziákum, lázcsillapító (csökkenti a lázat), hormonális, hipokoleszterinémiás (csökkenti a koleszterinszintet), hipoglikémiás, immunmodulátor, idegrendszer (kiegyensúlyozza/nyugtatja az idegeket) , neurasztén (csökkenti az idegfájdalmat)

Hagyományos használattal dokumentált egyéb tulajdonságok/műveletek:
antilitikus (megelőzi vagy megszünteti a vesekőképződést), parazitaellenes, köhögéscsillapító, vértisztító, szélhajtó (gázt ürít), központi idegrendszert stimuláló, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő , menstruációt serkentő, méhserkentő, féreghajtó
Hagyományos elkészítés: Fél-egy csésze magfőzet naponta kétszer.
Alternatív megoldásként napi kétszer 1-2 g magpor (tabletta vagy kapszula) helyettesíthető.
Szabványosított kivonatú termékek esetén:
kövesse a feltüntetett adagolást.
Ellenjavallatok:
1. A mag terhesség során történő alkalmazása esetlegesen születési rendellenességeket okozhat, és méhstimuláló hatással bír. Nem szabad terhesség alatt alkalmazni.
2. A bársonybabról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet. Hipoglikémiás vagy cukorbetegek csak szakképzett egészségügyi szakember felügyelete mellett használhatják.
3. A bársonybab bab ellenjavallt M.A.O. inhibitorokkal kombinálva.
4. A bársonybab androgén aktivitással rendelkezik, növeli a tesztoszteron szintet. A túlzott androgén szindrómában szenvedőknek kerülniük kell a használatát.
5. A bársonybab gátolja a prolaktint. Ha olyan egészségügyi állapota van, amely nem megfelelő prolaktinszintet eredményez a szervezetben, ne használja , hacsak nem egészségügyi szakember utasítására.
6. A mag nagy mennyiségben tartalmaz L-dopát. A levodopa a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer. A Parkinson-kórban szenvedők csak szakképzett egészségügyi szakember felügyelete mellett használhatják a bársonybabot.
Gyógyszerkölcsönhatások:
1. Potencírozhatja az androgén gyógyszereket.
2. Potencírozhatja az inzulint és az antidiabetikus gyógyszereket. 3. Potencírozza a levodopa gyógyszereket.
Világszerte használt népgyógyászati felhasználás
Brazília afrodiziákumként, vizelethajtóként és idegerősítőként, valamint ödéma, bélféreg ellen
Németország cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterin, bélgáz, izomfájdalom, reuma, férgek miatt
Indiában abortuszok, rák, hurut, kolera, köhögés, legyengülés, delérium, cukorbetegség, hasmenés, vízhajtó, vérhas, ödéma, termékenység, köszvény, impotencia, vesekő, menstruációs zavarok, idegesség, skorpiócsípés, kígyómarás, sterilitás, tuberkulózis , valamint afrodiziákumként és méhserkentőként
Máshol asztma, égési sérülések, rák, kolera, köhögés, sebek, hasmenés, cukorbetegség, kutyaharapás, ödéma, elmebaj, bélparaziták, menstruációs problémák, mumpsz, idegek, fájdalom, bénulás, mellhártyagyulladás, ótvar, kígyómarás, sebek, szifilisz, daganatok esetén , férgek hajtására, valamint afrodiziákumként
Fő elkészítési módok:
kapszulák vagy standardizált kivonatok
Fő hatásai:
Parkinson-kór elleni, androgén, afrodiziákum, hipoglikémiás, anabolikus
Főbb felhasználások:
1. Parkinson-kór (természetes L-dopa-t tartalmaz)
2. impotencia és merevedési zavar esetén
3. afrodiziákumként és a tesztoszteron növelésére
4. izomépítőként és anabolikus/androgén segédeszközként a növekedési hormon stimulálására
5. fogyókúrás segédeszközként
Kutatás által dokumentált tulajdonságok/műveletek:
anabolikus, androgén, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, Parkinson-kór elleni, görcsoldó, antivenin, afrodiziákum, lázcsillapító (csökkenti a lázat), hormonális, hipokoleszterinémiás (csökkenti a koleszterinszintet), hipokoleszterinémiás (azaz idegtájkenti a koleszterinszintet) , neurasztén (csökkenti az idegfájdalmat)
Hagyományos dokumentált egyéb tulajdonságok
antilitikus (megelőzi vagy megszünteti a vesekőképződést), parazitaellenes, köhögéscsillapító, vértisztító, szélhajtó (gázt ürít), központi idegrendszert stimuláló, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő , menstruációt serkentő, méhserkentő, féreghajtó
Figyelmeztetések:
L-dopát tartalmaz, androgén és hipoglikémiás hatással rendelkezik.

Népi Használata

Ellenjavallatok:
1. A mag terhesség során történő alkalmazása esetlegesen születési rendellenességeket okozhat, és méhstimuláló hatással bír. Nem szabad terhesség alatt alkalmazni.
2. A bársonybabról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet. Hipoglikémiás vagy cukorbetegek csak szakképzett egészségügyi szakember felügyelete mellett használhatják.
3. A bársonybab bab ellenjavallt M.A.O. inhibitorokkal kombinálva.
4. A bársonybab androgén aktivitással rendelkezik, növeli a tesztoszteron szintet. A túlzott androgén szindrómában szenvedőknek kerülniük kell a használatát.

Figyelmeztetések:
L-dopát tartalmaz, androgén és hipoglikémiás hatással rendelkezik.
5. A bársonybab gátolja a prolaktint. Ha olyan egészségügyi állapota van, amely nem megfelelő prolaktinszintet eredményez a szervezetben, ne használja , hacsak nem egészségügyi szakember utasítására.
6. A mag nagy mennyiségben tartalmaz L-dopát. A levodopa a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszer. A Parkinson-kórban szenvedők csak szakképzett egészségügyi szakember felügyelete mellett használhatják a bársonybabot.
Gyógyszerkölcsönhatások:
1. Potencírozhatja az androgén gyógyszereket.
2. Potencírozhatja az inzulint és az antidiabetikus gyógyszereket. 3. Potencírozza a levodopa gyógyszereket.