Mulungu ( Erythrina mulungu )

Brazíliában már régóta használt természetes feszültségoldó, melyet újabban díszfaként is ültetnek. 10-20m magasra is megnő, tavasszal az egész növény bíborvörös virágokba burkolózik. A fát a helyiek „korallvirágú”-nak is nevezik, mivel színe a narancsvörös korallokéra emlékeztet. Az amazóniai őserdő brazil részén a leggyakoribb, de helyenként megtalálható Peruban is.

A latin-amerikai hagyományos gyógyászatban hosszú időkön keresztül becsülték nyugtató és köhögéscsillapító hatása miatt. Segít megszüntetni az idegességből adódó gyomor-és bélproblémákat. Az őslakosok főzetet készítenek belőle, melyet nem ritkán egy egész napon keresztül lassú tűzön forralnak. Széles körűen alkalmazzák álmatlanság, légúti irritációk, gyulladások és mérgezések esetén (máj-és vértisztító). Peruban az epilepszia természetes gyógyszerének tartják, ami nem alaptalan, hiszen a részletes biokémiai kutatások szerint valóban találhatók benne anti-anxiolitikus és convulzáns összetevők.

Fő hatóanyagai alkaloidok, az erythravine, és annak változata, a 11-alfa-hidroxi-erythravine. A fakéreg a tetrahidrokinolinok egész sokaságát tartalmazza, melyek közül sok erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Modern farmakológiai kutatások szerint ezek az anyagok –megfelelően alkalmazva – valóban hatékony ellenszerei lehetnek az epilepsziának, és más neurodegeneratív betegségeknek. Nem mellékes, hogy a benne található polifenolos antioxidánsok, cseranyagok, és keserűglikozidák szintén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Az USA-ban már használják bizonyos esetekben poszttraumatikus stressz kezelésére. Bebizonyosodott, hogy a természetes alvásciklus visszaállításában is jól alkalmazható. Kardioaktív hatásait a benne található alkaloidoknak tulajdonították. Talán ennél is érdekesebb, hogy a nikotinreceptorokkal végzett kölcsönhatási vizsgálatok során úgy találták, hogy az erythravine kompetitív antagonistaként viselkedik, azaz hatékonyan csökkenti a nikotinfüggőséget, illetve nagy mértékben képes enyhíteni a nikotinéhséget.

Az erythrina-fák számos természetes antibiotikumot is tartalmaznak (dimetilmedikarpin, aszpartámsav, ericristanol), illetve gamma-aminovajsavat, és zsírosolajokat. Nyugtató hatása farmakológiailag leginkább a diazepámhoz hasonló.

Eredményesen használják az USA-ban illetve Dél-Amerikában többek között pánikbetegség, depresszió, illetve egyéb mentális illetve idegrendszeri eredetű tünetek kezelésére. Hatóanyagainak használatával kapcsolatosan klinikai eredmények vannak sclerosisos betegek tüneti kezelése esetében is, lassítja a betegség előrehaladását illetve jelentősen csökkentheti a kísérő tünetek súlyosságát.

Antimikrobális, antivirális hatása miatt védelmet biztosít az amazonasi őslakosok számára például a húgyúti fertőzésekkel szemben. Mivel elég ritka és Dél-Amerikán kívül egyelőre kevés helyen ismerték meg, az amazonasi természetes gyógyászat kincse, melynek tudományos felfedezése még korántsem fejeződött be.

Mulungu tea készítése: Fél liter vízben lassú tűzön egy órán át főzzünk kb. 3-5 grammnyi kérget, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel. Utána hagyjuk letakarva 20 percig, majd szűrés után fogyasztható. Amennyiben nem jelentkezik a kívánt hatás, 5-10 grammos főzettel is próbálkozhatunk. Fahéjjal, mézzel ízesíthető ízlés szerint.