Pata de vaca ( Bauhinia forficata )

Pata de vaca egy kis fa, 5-9 m magasra nő. Levelei 7-10 cm hosszúak és alakjuk mint egy tehén patája, ami jellegzetes a Bauhinia nemzetség esetében. Ebből ered brazil neve is, „pata de vaca” lefordítva a tehén lábát jelenti. Nagy, lelógó fehér virágai és a barna magháza hasonlít a mimózafélékéhez. Megtalálható az esőerdőkben és Peru és Brazília trópusi részein, valamint bizonyos trópusi területeken Ázsiában, Kelet-Paraguayban és Argentína északkeleti részein is. Leggyakoribb előfordulású Rio de Janeiro környékén és attól délre Brazília atlanti esőerdőiben. A Bauhinia nemzetség összesen mintegy 500 fajt számlál – cserjék, kisebb fák és liánfélék a trópusokon – amelyek többsége tehén pata alakú levelekkel rendelkezik.

FELHASZNÁLÁS

A bennszülött felhasználása a pata de vaca-nak nem jól dokumentált, de hosszú ideje fontos brazil gyógynövény. Úgy írták le, mint erős hipoglikémiás szert, valamint vértisztító és vizelethajtó tulajdonságú és Brazíliában már használják több mint 60 éve klinikai gyakorlatban is a vércukorszint csökkentésére cukorbetegség esetén általánosan mint úgynevezett “növényi inzulint”.

Mint ilyet használják Dél-Amerikában arra is, hogy enyhítsék a cukorbetegség egyéb tüneteit (például polyuria, vese rendellenességek és más húgyúti problémák). A pata de vaca levelek és filteres tea gyakori elem a gyógyszertári polcokon Dél-Amerikában. Hagyományosan a tealevél (standard infúzió) minden étkezés után fogyasztható, hogy segítsen megőrizni a normál vércukorszintet.

Növényi vegyületek

A tudósok tanulmányozták a pata de vaca főbb alkotórészeit. A levelek tartalmaznak egy ismert antibakteriális szert, az astragalint valamint flavonoidokat, alkaloidokat, és glikozidokat. A levelek jó forrásai a kaempferitrin nevű flavonoidnak. Erről az anyagról több helyen is leírták, hogy segíti vese sejtjeinek regenerálását és hogy van egy enyhe vizelethajtó hatása is. A lényegesebb fitokémiai hatóanyagai között megtalálható az astragalin, bauhinoside, béta-szitoszterin, flavonolok, flavonoidok, glikozidok, guanidin, heteroglycosidok, kaempferitrin, szerves savak, quercitrosidok, ramnóz és szaponinok.

Biológiai és a klinikai kutatások

Arról, hogy a pata de vaca képes csökkenteni a vércukorszintet először brazil kutatók számoltak be egy „in vivo” 1929-es klinikai tanulmányban, amelyet egy másik in vivo állatkísérlet sorozat követett 1931-ben azonos brazil kutatók által végezve, majd nem sokkal később megjelent egy harmadik tanulmány 1941-ben amelyben bizonyították vér cukorszint csökkentő hatásait emberekben, kutyákban, és nyulaknál. A tanulmányokat követően kutatás indult 1945-ben, hogy meghatározza az aktív összetevőket amelyek felelősek a hipoglikémiás aktivitásért. Mivel a vizsgálatok során az egyszerű levéltea illetve tinktúra esetén is egyértelműen kimutatták, hogy segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását, ez lett a legnépszerűbb természetes orvosság erre szinte a teljes kontinensen, de ez lett az oka annak is, hogy később nem folytatták a kutatásokat, mivel a gyógyszergyártók – a szabadalmi védettség lehetetlensége miatt – nem finanszírozták tovább a kutatásokat.

Az 1980-as években mint természetes inzulin helyettesítőt megerősítette két brazil tanulmány. Mindkét tanulmány in vivo hipoglikémiás aktivitásról számolt be különböző állati és emberi modellekben. Chilei kutatás 1999-ben számolt be a pata de vaca igen pozitív hatásairól diabéteszes patkányokon végzett kísérletsorozatban. A tanulmány megállapította, hogy a pata de vaca figyelemre méltó hipoglikémiás hatást váltott ki és a vizsgált diabéteszes patkányok esetében átlagosan 39%-kal csökkentette a cukorszintet. 2002-ben két újabb in vivo vizsgálatsorozatra került sor Brazíliában. Az első tanulmány szerint jelentős vércukorszint-csökkentő hatás volt tapasztalható mind az egészséges mind a diabéteszes patkányok esetében A második vizsgálatban 150 g levél/liter főzetet kapott minden diabéteszes patkány egy teljes hónapon keresztül ivóvíz helyett. A kutatók arról számoltak be, hogy miután eltelt egy hónap, a pata de vaca teát kapott csoport esetében igen jelentősen csökkent a szérum és vizelet glükóz és a vizelet karbamid, nem úgy, mint a kontroll csoportban.

2004-ben egy kutatócsoport számolt be arról, hogy a pata de vaca ismét csökkentette a vércukor szintet patkányokban és ezzel egyidejűleg szintén csökkent a triglicerid, összkoleszterin és a HDL-koleszterin-szint is. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a bauhinia forficate klinikai felhasználásának van tere a II típusú diabetes mellitus kezelésében. Más brazil kutatók 2004-ben bejelentették, hogy amennyiben a pata de vaca egyetlen kémiai hatóanyagát, a kaempferitrint kivonják a levelekből az jelentősen csökkenti a vércukor szintjét diabéteszes patkányokban egészen kis dózisokban, de egészséges patkányokban csak a legmagasabb dózisok tették ugyanezt. Azt is dokumentálták, hogy erősen antioxidáns hatású. Az elvégzett toxicitási vizsgálatok 2004-ben megjelent eredményei szerint nem voltak toxikus hatások sem az egészséges sem a diabéteszes patkányok esetében, beleértve a vemhes diabéteszes patkányokat is.

Jelenlegi gyakorlati felhasználása

A pata de vaca továbbra is népszerű a természetes gyógymódok között, elsősorban Észak és Dél-Amerikában a cukorbetegség esetében. Észak-amerikai terapeuták egyre gyakrabban használják a cukorbetegség, magas vércukorszint, és polyuria kezelésére.

PATA DE VACA ÖSSZEFOGLALÓ

Fő elkészítés:

infúzió, tinktúra vagy kapszulák

Hatások:

antidiabetikus, hipoglikémiás, vízhajtó, tonik (erősíti a szervezet általános funkcióit), koleszterinszint (csökkenti a koleszterinszintet)

Fő felhasználás:

cukorbetegség
mint vizelethajtó vese- és húgyúti betegségek és tünetek (beleértve a polyuria, cystitis és vesekövek) esetében
mint vértisztító és vérsejtépítő
magas koleszterinszint csökkentése

Tulajdonságok / dokumentált kutatás:

antidiabetikus, antioxidáns, koleszterinszint-csökkentő), vizelethajtó, hipoglikémiás

Egyéb tulajdonságok:

mint ellenméreg, összehúzó, vértisztító, tonizáló , méh relaxáló, féreghajtó