Rhodiola rosea (aranygyökér,rózsagyökér)

Nevét rózsaillatú gyökeréről kapta, illatos varjúháj, vagy rózsás varjúháj, vagy egyszerűen csak varjúháj egy a varjúhájfélék családjába tartozó évelő gyógynövény. Sedum roseumnak is nevezik.

Tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, de a levélrózsa közepe felé elhalványulók, a levélcsúcsok pirosas bemosódásúak, virágai aprók, fürtökben nyílnak.

A “százévesek gyökere” a Rhodiola rosea, avagy a hosszú, boldog élet ősi titka.

A közhiedelem szerint, teájának napi fogyasztása 100 éves életkor elérését teszi lehetővé.

Már 1725-től jelentek meg róla tudományos értekezések. Németországban dr. Brechman kezdte meg a kutatását. 1960 óta több tanulmány is jelent meg rhodioláról.

Gyógyhatásai:

Fokozza az állóképességet és az erőnlétet
Erősíti az immunrendszert
Fokozza az agyműködést, lassítja az agy elöregedését.
Védi a szívet, jó hatású a keringési rendszerre .
Rákellenes hatású.
Segíti a máj méregtelenítő működését.
Cukorbetegeknél serkenti az inzulin képződését, illetve növeli az inzulinérzékenységet
Fájdalomcsillapító hatású
Segít a szexuális problémák megoldásában

A modern kor emberének azonban sokkal inkább a stressz okozta tünetek enyhítése, az általános roboráló, antidepresszáns és adaptogén hatása keltette fel érdeklődését.

A rózsagyökér úgynevezett adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy segíti a szervezet és az idegrendszer alkalmazkodását a változásokhoz, kiegyensúlyozó, normalizáló hatást fejt ki az ember fizikai és pszichológiai funkcióira, véd a külső hatásokkal szemben, stressz esetén helyreállítja a szervezet homeosztázisát, valamint nincs mellékhatása.

A Rhodiola rosea egy különleges adaptogén. Jó néhány olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a többi adaptogén fölé helyezik ezt a gyógynövényt. Adaptogén hatásának köszönhetően fogyasztója másképp értékeli az élethelyzeteket.

Az adaptogén növényi feszültségoldók szelíd hatású szerek. Alkalmazásuk nem vezet pszichés változások kialakulásához. Nem kell hozzászokástól tartani. Nincsenek toxikus mellékhatásaik, szemben számos szintetikus alapanyagú nyugtatóval.

Tibetben már 1200 évvel ezelőttről is vannak írásos feljegyzések a rhodiola gyógyító hatásáról. Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, a nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, a munkateljesítmény javítására is.

A rhodiola rosea tartalmaz rosavint és a vele rokonságban álló fitovegyületeket, a rosint, a rosarint, salidrosidot.

Ezek a hatóanyagok erősítik a szervezet ellenálló képességét a stressz reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben.

Az utóbbi évek kutatási eredményei megerősítik, aranygyökér az idegpályák ingerület átviteli képességére, a központi idegrendszerre és a keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatását.

Az egyik legjelentősebb szerepe ezért a stressz moduláció, mert homeosztázist (egyensúlyállapotot) hoz létre a szervezetben. A Rhodiola ezáltal javítja, vagy visszaállítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenállását,elősegíti az immuntoleranciát, felismeri az „önmaga” és „nem önmaga” közti különbséget és egy mindig éber immunfelügyeletet hoz létre.
A rózsagyökérről valamennyi ismeretet tekintetbe véve elmondható, hogy antidepresszáns, daganatellenes, szívet védő, keringést javító hatása van, és javítja a központi idegrendszeri funkciókat is.

A Rhodiola rosea immáron 1200 éve bizonyítja áldásos hatásait az emberiségnek, ám a nyugati orvoslás még csak most kezdi felfedezni a benne rejlő lehetőségeket.

Az elmúlt évtizedekben a Rhodiola rosea a tudományos kutatások középpontjába került, mindig újabb vizsgálatoknak vetik alá, amelyeken újra és újra bizonyít, kiváló tulajdonságairól számos kísérlet eredménye is beszámolt.

Természetes nyugalom, mellékhatások nélkül.

A tomszki Állami Egyetem kutatói valóban megerősítették a Rhodiola rosea jótékony hatásairól szóló legendákat. Számos dupla-vak kísérlet és placebóval kontrollált próba során meggyőző bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy a Rhodiola rosea különlegesen magas szintű biológiai tevékenységet fejt ki, és nem tartalmaz mérgező anyagokat.

A növény bőséges mennyiségben tartalmaz fitokemikáliákat, többek között fenilpropanoidokat,proantocianidineket és flavonoidokat.

A Rhodiola Rosea egyedülálló kiegyensúlyozó, stressz ellenes, immunvédő gyógynövénynek tekinthető, mely megjavítja vagy visszaállítja a betegségekkel szembeni ellenállást, az immuntoleranciát és az immunfelderítést.

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, és tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességét. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stressz miként volt képes ilyen pozíciót kivívni magának a modern társadalomban: legyengíti az immunrendszer ellenállását a potenciális támadók és a nem saját anyagok ellen, az immuntoleranciát és az immunfelderítést (a daganatellenes immunitást). Ezeknek az immunmechanizmusoknak a gyengesége lehetővé teszi, hogy a degeneratív, autoimmun és rosszindulatú betegségek virágozzanak és „adót vessenek ki” szervezetünkre. Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere, amely jól illik a modern korban használatos gyógynövények listájára.

Rendkívüli mértékű antioxidatív tulajdonságai révén a rhodiola aktív hatóanyagai részt vesznek nem csak a szabadgyökök és mutagének káros hatásainak megelőzésében, hanem a DNS már megtörtént károsodásának megjavításában is. A Rhodiola roseáról azt is kimutatták, hogy képes gátolni a genetikai mutációkat.

Ha a hagyományos terápiákkal kombinálják a Rhodiola roseát, nagyobb siker érhető el a kemoterápia káros hatásainak kivédésében.

Súlyemelőkkel, birkózókkal és tornászokkal folytatott kísérletek során kiderült, hogy a Rhodiola rosea fokozza a fizikai munkára való kapacitást, csökkenti a fáradtságot, és javítja az alanyok általános mentális és fizikai állapotát. A Rhodiola rosea más sportágak esetén is gyors teljesítményjavulást eredményezett. A rosea növeli az izomban lévő fehérjék, az
adenozintrifoszfát (ATP) és akreatinfoszfát szintjét. A Rhodiola rosea javítja a sportolók teljesítményét és állóképességét, fokozza az anabolikus folyamatokat, növeli az összehúzó izomrostok tömegét, lehetővé teszi az anyagcsere tartalékainak jobb kihasználását, javítja az általános közérzetet és a mentális éberséget.

Ezen felül a Rhodiola rosea javítja a memóriát és általában az intellektuális tevékenységet.

Mindent összevetve, a Rhodiola rosea segít abban, hogy hosszabb ideig és egészségesebben éljünk.

Fontosabb hatásainak összegzése:

 • Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások
 • Szív- és érrendszeri problémák elleni hatás
 • Csökkenti, illetve korai szakaszban megszüntetheti a depressziót
 • Csökkentheti a stressz káros hatását a szívre, normalizálja a rendellenes szívverést
 • Az immunfelderítés javítása – daganatellenes hatás
 • Szívritmus szabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen
 • A mentális és kognitív funkciókat javíthatja
 • Növelheti az agy és az izmok vérellátását
 • Javíthatja a sportolók teljesítőképességét és elősegítheti az anabolizmust
 • Javíthatja a fizikai teljesítőképességet, lehetővé teszi az anyagcsere-tartalékok hatékonyabb kihasználását
 • Enyhe fájdalomcsillapító hatás
 • A szexuális funkciókat javíthatja, növelheti a szexuális energiát
 • Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén
 • Homeosztázist hoz létre a szervezetben
 • Javíthatja az általános közérzetet, a szellemi frissességet, az emlékezetet és általában serkenti a szellemi munkát
 • Magas antioxidáns hatása van.