Sarsaparilla ( smilax medica, smilax aristolochiaefolia )

Sarsaparilla egy elfásodott szőlő féle kúszónövény, akár 50 m magasra is megnő, az indái gyakran az esőerdők magas lombkoronájára kúsznak. Fekete és kék kis virágait vagy piros bogyóit előszeretettel fogyasztják a madarak. A smilax aristolochiaefolia a liliom család tagja, őshonos Dél-Amerikában. A neve sarsaparilla vagy zarzaparilla a spanyol szavakból ZARZA (szeder vagy bokor), PARRA (szőlő), és ILLA (kicsi) származik. Képesek gyökértörzseikkel szaporodni, túlélik az erdei tüzeket is.

Gyógyászati célokra a gyökerét használják, amely hosszú és gumós, szagtalan és íztelen.
A klinikai kutatások igazolták, hogy a sarsaparilla a bőrbetegségek, mint a pikkelysömör, ekcéma, akne hatásos ellenszere. 1942-ben arról számolt be a New England Journal of Medicine, hogy drámaian javítja a pikkelysömör állapotát.
Az 1950-es években a sarsaparilla antibiotikus tulajdonságait dokumentálták. Más tanulmányok gombaellenes és antimycobakteriális tevékenységekről számoltak be. A gyulladásgátló aktivitását is kimutatták. Az egyik ilyen tanulmány a sarsaparilla jótékony hatásáról ír az arthritis kapcsán.

Érdekes megjegyezni, hogy a sarsaparillát már használják az egész világon a köszvény, ízületi gyulladás, húgyúti fertőzések, láz, emésztési zavarok, bőrbetegségek, és a rák ellenszereként.

Az endotoxinokat és más bél-eredetű vegyületeket normális esetben a máj kiszűri mielőtt azok elérnének az általános keringésbe. Ha az elnyelt endotoxin túlzott mennyiségű, vagy ha a máj nem működik megfelelően, a máj túlterhelté válhat és az endotoxinok szennyezni fogják a vért. Egy kontrollált vizsgálatban, a sarsaparillában megtalálható egy endotoxint kötő anyag a szaponin (sarsaponin) által jelentősen javultak a pikkelysömörben szenvedő betegek tünetei.

A latin-amerikai őslakosok évszázadok óta használják a smilax gyökerét a nemi szervek betegségeinek gyógyítására, impotencia, testi gyengeség, a fej és az ízületek reumás fájdalmainak kezelésére, illetve megfázás ellen. Sok amazóniai sámán ősidők óta alkalmazza belsőleg reumatikus fájdalmakra, étvágytalanság ellen, külsőleg bőrbetegségek esetén, mint a pikkelysömör, ekcéma.

Az egyes smilax fajták gyökeréből nyert kivonatot gyömbérsörbe szokták keverni. A smilax gyökerét nem sokkal Amerika felfedezése után, a 16. században Mexikóból hozták be először Európába. Azóta a világ minden táján elterjedt, és a legkülönfélébb betegségek és egészségi problémák kezelésére használják.

Modern kori tapasztalatok: a sarsaparilla elsősorban a húgyúti és a bőrbetegségekre hat jótékonyan. Európában is különböző bőrbetegségek gyógyítására, így a pikkelysömör, ekcéma, idült bőrbetegségek, viszketés esetén rendszeresen alkalmazzák.

Csillapítja továbbá a reumás fájdalmakat, enyhíti az ízületi gyulladással (arthritis) járó panaszokat, a köszvény fájdalmait. Salaktalanít, valamint előnyösen alkalmazható a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS) esetén és a klimax időszakában.

Gyógyító hatásait főleg a benne található növényi szteroidoknak, szaponinoknak és flavonoidoknak tulajdonítják. A növény szteroidjai hathatós segítséget nyújtanak az időskori szellemi hanyatlásban (dementia) szenvedőknek és az agy egyes működési zavaraiban, betegségeiben (kognitív diszfunkció, Alzheimer-kór). A szaponinok megkönnyítik a más gyógynövényekből származó fitokemikáliák felszívódását, illetve hatásainak kifejtését, a flavonoidok pedig serkentik az immunrendszert, támogatják a méregtelenítést, valamint óvják a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól. Tapasztalatok szerint a sarsaparilla segítségével az olyan légúti és allergiás megbetegedések is megelőzhetők és gyógyíthatók, mint a hörghurut vagy az asztma.

Más gyógynövényekkel kombinálva hatásai elsősorban a bőrbetegségek esetén hatványozódnak. Emellett kombinációban intenzívebben javítják a libidót is, illetve gyorsabban megteremtik a hormonrendszer egyensúlyát, és fokozzák a méregtelenítést, a vértisztító hatást. A sarsaparilla a fizikai erőnlét serkentésére ugyancsak kiválóan alkalmas, ezért sportolóknak kifejezetten ajánlott. Bár a természetes szteroidok és szaponinok gazdag forrása, nincsenek anabolikus vagy egyéb nem kívánt hatásai. A smilax medica tehát széles körben ható “varázslatos” növény, amelynek tulajdonságait a modern tudomány még csak mostanában kezdte alaposabban vizsgálni.

Smilax elsősorban szteroid szaponinokat, glükozidokat, mitrafilint, shynchophylint, hirsutint tartalmaz. Továbbá, kalciumot, rezet, vasat, jódot, mangánt, káliumot, magnéziumot, nátriumot és ként, valamint A-, C-, D- és B-vitaminokat.
Harmonizálja a vese és a húgyhólyag meridián működését.
Segíti a felesleges só eltávolítását a szervezetből, jótékonyan hat pikkelysömör, reuma, ízületi gyulladás (arthritis), valamint a húgyutak és a nemi szervek gyulladásai esetén.

A sarsaparilla bizonyítottan aktivitást mutat a borrelia-val szemben, ami Lyme kórokozó baktérium törzse. Az utóbbi évek során elsődleges gyógynövényévé vált a Lyme kórban szenvedők közösségének.

Ajánlott kombinációk:

  1. Emésztés mix (Tayuya, Condurango, Moringa, Sarsaparilla)