A Vénusz fodorka a valódi páfrányok osztályának édesgyökerű páfrányok rendjébe, ezen belül a saspáfrányfélék családjába tartozó faj. Honos Dél-Európában, megtalálható még Angliában, Afrikában, Dél-Ázsiában és Amerikában. Melegkedvelő, nálunk üvegházakban termeszthető.

Gyógyhatása(i):

Bronchitisban köptető, emmenagog, a szervek szöveteinek összehúzódását előidéző, a váladék kiürülését megakadályozó (adstringens)

A vénuszfodorka ezenfelül alkalmazható a cukorbetegség kezelésére, valamint görcsoldó, fájdalomcsillapító, hipokoleszterinémiás, goitrogén, pajzsmirigyműködés satbilizáló, antibakteriális, gombaellenes, sebgyógyító, elhízást csökkentő, hajhullás elleni, asztma-ellenes, gyulladáscsökkentő, hasmenéscsökkentő és görcsoldó, antioxidáns hatású, enyhe vizelethajtó, anti-urolitiatikus és méregtelenítő.

Tradicionálisan már az ókori közel-keleti orvoslásban is alkamazták.

A levelek főzetének szájon át történő alkalmazása hasznosnak bizonyult a légzőrendszer tisztítására, a nehézlégzés, az asztma, a nyálkahártya és a mellkasi fájdalom kezelésére a légzőrendszer területén . Az ókori orvosok a szemcseppet is alkalmazták a fistula lacrymalis állapot szabályozására . A páfrány őrölt, szárított porát széles körben alkalmazták gyomor-bélrendszeri betegségek, például sárgaság, hasmenés és hasi görcsök esetén is. vénuszfodorkáról ezenfelül fejfájás-megelőző szerként számoltak be. Azt is feltételezték, hogy hatásos a vesekő feloldására, valamint orális adagolás esetén enyhe vízhajtóként is működik. Az A. capillus-venerist erős gyulladáscsökkentő szerként is használták, kenőcs formájában a sipolyra alkalmazták. A perzsa orvosok szájon át főzetet is adagoltak a női nemi szervek betegségei, például az amenorrhoea esetén. A növény a főzetének szájon át történő beadásával segítetták a születést és a placenta kivonását is . A páfrány kivonata egy igen erős hajtonik, amely kezeli az alopeciát és segíti a hajnövekedést, és hasznos a korpásodás ellen is.

Adiantoxid (triterpén-epoxid), hidroxi-adianton, tannin, nyálka-poliszaharid, illóolaj tartalmú.

Elsődleges felhasználási területe külsőleg ( kivonat ) illetve belsőleg ( kapszula/őrlemény ) alkamazva a hajhullás  ( allopécia ) csökkentése .