Az acaiban található fitoszterolok a növényi sejthártyák komplex vegyületei, Gyógyhatással bírnak a szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén. Az acai rendkívül gazdag szerves növényi fehérjében. Emésztéskor nem termel koleszterint, könnyebben lebontható és szállítható az izmokhoz, mint az állati fehérje (pl. ami húsban vagy tejben található). Az acai gazdag szénhidrátokban is, ami a munkához, mozgáshoz, sportoláshoz szükséges energiával látja el a szervezetet úgy, hogy nem hizlal. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van.

Az acai egy majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz. Az emberi testben lévő aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Bőséges forrása az antocianinoknak, amelyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják.

Az acai a testtömeg csökkentéshez is hozzájárul. Az elhízás a folyamatosan fennálló mikrotápanyag-hiány miatt fellépő éhségérzet következménye. Többet eszünk a kelleténél, mert megpróbáljuk testünk öntudatlan erőfeszítését kielégíteni, hogy hozzájussunk a szükséges tápanyagokhoz. Azonban a legtöbb étel noha kalóriákban gazdag, vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben szegény. Az acai bogyó az áfonyák közt a legmagasabb mikrotápanyag tartalmú, több ezer ismert és lehet hogy sokkal több ismeretlen mikro tápanyagot tartalmaz.

Népi Használata

Brazília: vértisztító szerként; vérszegénység, hasmenés, láz, vérzés, sárgaság, májbetegség, paraziták és fekélyek.
Peru: cukorbetegség, láz, hajhullás, vérzés, hepatitis, sárgaság, vesebetegségek, májbetegségek, malária, menstruációs fájdalom és izomfájdalom