Angyalfű (Murdannia loriformis)

Az angyalfű (Pekingi fű, Ya pak-king, Ya thevada ) eredetileg Dél-Kínában és Ázsia trópusi területein termett, kultivált termesztésben ma már elsősorban Thaiföldön, de több más trópusi éghajlatú országban is termesztik.

Hagyományosan széles körben használták és használják napjainkban is a különböző típusú tumoros elváltozások, betegségek kezelésére beleértve a máj, gyomor, belek, méh, emlő, tüdőtumorokat, valamint a leukémia több változatát is. Azt is kimutatták, hogy ez a növény segít erősíteni az immunrendszert, gyógyítja a légzőszervi betegségeket, jó köptető illetve nyákoldószer, hasznos a  köhögés csillapítására és az allergiás tünetek ellen, csökkenti a megduzzadt nyirokcsomók méretét,külsőleg használva gyógyítja a nedvedző és gyulladt sebeket, ezeken felül pedig képes csökkenteni a vércukorszintet is.

Kiváló és biztonságosan használható sokarcú gyógynövény, több különböző nemzeti és nemzetközi intézmény napjainkban is tanulmányozza immunrendszert erősítő tulajdonságait. Kutatások alapján segíti a gyors talpra állást a sugárkezelést vagy kemoterápiát követően.

Elsődleges  hatóanyaga a glikoszfingolipid (G1B) amely citotoxikus hatást fejt ki a tumoros sejtekkel szemben.  A murdannia ezen felül igen nagy mennyiségben tartalmaz különböző antioxidánsokat.

Egyéb ismert hatásai:
• bizonyos szívbetegségek, elsősorban ischaemiás szívbetegség esetében kedvező hatású
• erős gyulladáscsökkentő
• segít a krónikus / lassú gyógyulású fertőzések, sebek  kezelésében

  • hagyományos gyógynövény légzőszervi betegségek, asztma, allergia ellen
    • igen erős méregtelenítő tulajdonságú
    •alkalmas az immunrendszer erőteljes stimulálására

Thai orvosi kutatók úgy találták, hogy ez a növény segíthet az immunrendszer erősítésében, alkalmas lázcsökkentésre, enyhíti a fekélyes tüneteket illetve csökkenti azok kialakulásának esélyét valamint segít a nyirokrendszer rendellenes működésének helyreállításában. A  Mahidol University Bangkok kutatásai szerint bizonyos emlő- és vastagbélrák típusok esetében alkalmazása jelentősen lassította azok növekedését.

A University Chiang Mai kutatóorvosai a Murdanniát alapos kutatásnak vetették alá és megerősítették, hogy  a növény hasznos lehet a tumoros elváltozások gyógyításában. Az azonosított  összetevők a növényben a Phytosteryglucoside (G1a), fenolok, L-fenilalanin, gliko (G1B) Chalconoide, Isovitexin és ceramid. Ezeknek az anyagoknak erős stimuláló hatása van az immunrendszerre, különösen a mutagén kórképek esetében, gátolják a tumorok növekedését anélkül, hogy a citotoxikusak lennének az egészséges sejtekre.