Baobab (Adansonia digitata)

A baobab, vagy más néven majomkenyérfa, Afrika szent fájaként számon tartott, nagy tiszteletnek örvendő őshonos növénye, amit az élet fájának is neveznek. Ez a lenyűgöző fa akár 25 méteresre is megnő, közel 20 méter átmérőjű lomb- illetve ágkoronát is viselhet. A tenyér alakú levelek és a szürke, sima kéreg olyan könnyen felismerhetők, mint a baobab jellegzetes körvonala a távolból.

Az ezer éves kort is elérő baobab elsődleges otthona az afrikai szavanna. Neve az arab “bu hibab” kifejezésből ered, ami azt jelenti, termés sok maggal. Törzse szivacsszerű rostokból áll, amelyek sok vizet kötnek meg, és így a fát egy hosszabb száraz időszak alatt is életben tudják tartani. A kiterjedt gyökérrendszer szintén hozzájárul a szárazság alatti rendkívüli rezisztenciájához.

A baobab fa 20 éves korára hoz először virágot, viszont akkor egész évben virágzik, függetlenül az időjárástól. A gyümölcs kb. 5-6 hónap alatt alakul ki a virágzás után. A baobab gyümölcsben érése során létfontosságú tápanyagok (antioxidánsok, rostok, olajok, ásványi anyagok, vitaminok) halmozódnak fel, majd a fa kiszívja a gyümölcsből a vizet, amelyet a törzsében raktároz el száraz időszakokra.

Mivel a gyümölcs már a fán kiszárad a vastag héjában, így nem kell drágán szárítgatni és feldolgozni. A sértetlen gyümölcs a faszerű, vastag héjában mikrobiológiailag és vegyileg is stabil, s értékes hatóanyagaival az egészség forrása.

Mire használják a baobabot?

Szuperfoodként számon tartott ízletes húsát frissen vagy szárítva fogyasztják, és felhasználáskor vízbe áztatják. Vízzel vagy tejjel kitűnő ital, amely láz és hasmenés ellen is hatásos. A gyermekek szívesen szopogatják lisztes magköpenyét, amelyet a magokkal együtt megszárítva, megcukrozva és olykor színezve csemegeként árusítanak. Vízben főzve zavaros fehér tejpótló is, előszeretettel adják gyermekeknek és újszülötteknek tej helyett. A fehérjében és olajban gazdag, mandulaízű magbél ehető és tápláló, de vastag héjából csak fáradsággal szabadítható ki. A termések héja jó tüzelőanyag, apróra őrölve pipadohányként használják, hamujukból szappant készítenek.

A majomkenyérfa tekintélyes sérüléseket is kibír. A törzsbe vájt üregekben összegyűlt vizenyős nedvet helyenként isszák. A fiatal hajtások és gyökerek zöldségként fogyaszthatók. A szárított és szétzúzott levelek a lalo nevű élelmiszert szolgáltatják, amely kalciumban nagyon gazdag. A kéregből nagyon tartós rostot nyernek, köteleket, kosarakat és textíliákat készítenek belőle. A fa tannintartalmú kérgét cserzőanyagnak és lázcsillapítóként alkalmazzák.

Évszázadok óta  használják szinte minden részét a népi gyógyászatban is. A baobab termését különböző fertőzések kezelésére, magját fogfájás, májfertőzés, de még malária kezelésében is használják. Levelének kivonata gátolja a gombás fertőzések és gyulladások kialakulását.

 

Mitől értékes a Baobab?

Termesztése során semmilyen vegyszert nem használnak. Betakarításakor sincs szükség semmiféle adalékanyagra. 100%-ban tiszta gyümölcs, természetes formában, adalékanyagok és mindenféle tartósítási eljárás nélkül. A gyümölcs már a fán megszárad, így ezzel nem kell külön foglalkozni. A benszülöttek leszüretelik, feltörik, tisztítják és csak a 100%-ban a fán kiszáradt gyümölcshúst szállítják.

A baobab gyümölcshúsban található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak segítik a szervezet napi igényeinek kielégítését, a benne található rostok pedig támogatják az emésztőrendszer és az immunrendszer működését. A baobab 52% rosttartalma kiemelkedően magasnak számít a gyümölcsök között. A magas rosttartalomnak köszönhetően támogatja az emésztést, segíti a bélrendszer méregtelenítését. Fele-fele arányban tartalmaz vízben oldható és oldhatatlan rostokat. A vízben oldható rostok nagy része prebiotikumként hasznosul a szervezetben, hiszen a vastagbélben található baktériumok kezdik el lebontani, így ezeknek a hasznos baktériumoknak tápanyagként szolgál.

Hagyományosan mindenféle bél- és emésztési probléma megszüntetésére alkalmazzák, de használják gyulladásoknál, fájdalmaknál és láz esetében is. Az igazán örvendetes az, hogy nem lehet túladagolni, mert nagy mennyiségben sincs semmilyen mellékhatása.

A gyümölcshús gazdag C- és B-vitaminban, kalciumban.

 • Hatszor annyi a C-vitamin-tartalma, mint a narancsnak. Támogatja az immunrendszert, éberséget, energiát biztosít egész napra, védi a sejteket az oxidatív stressz ellen.
 • A természetes kalcium tartalma jól hasznosítható a jó kalcium-foszfor-arány miatt.
 • A baobab jelentős vastartalommal bír, ami a benne található C-vitaminnal együtt hatékonyan tud hasznosulni.
 • Polifenoltartalma is magasabb, mint más gyümölcsöké, így fontos szerepet játszhat a bőröregedés elleni küzdelemben.
 • A baobab ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint pl. az acai bogyó. Védi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, ami szintén lasítja az öregedési folyamatokat.
 • Magas kálium tartalmánál fogva segíti az idegrendszer helyes működését, de ebben segítik a B-vitaminok, a magnézium és a C-vitamin is.
 • Több magnézium van a baobab gyümölcshúsban, mint pl. az almában, az őszibarackban, a sárgabarackban vagy a banánban.
 • Gazdag polifenolokban, amelyek segítenek megelőzni az érelmeszesedést.

Mit tartalmaz 100g baobab?

 • C-vitamin: 107,8 mg;
 • Kálium: 2188 mg;
 • Réz: 0,66 mg;
 • Vas: 5,94 mg;
 • Kalcium: 317 mg;
 • Magnézium: 148 mg;
 • Foszfor: 63 mg;
 • Cink: 0,81 mg;
 • Rost: 50,57 g;
 • Pektin: 33,80 g.