Buchu, illatos ruta (Agathosma betulina)

Az illatos ruta Dél-Afrikából származó, kistermetű cserje. Tojásdad levelei világoszöldek, szélük fogazott. Az illóolajat tartalmazó mirigyszőrök a levél felületén találhatóak. Fehér vagy rózsaszín virágai 1,5 cm-esek. Toktermésében 5 db fekete mag található. Erős illata a rozmaringra és a borsmentára hasonlít.  A gyógyászatban a levelét hasznosítják, amelyet március-áprilisban gyűjtenek be. A levél vízhajtó és erős fertőtlenítőszer.

Afrikában urináris problémák kezelésére használták, mielőtt az európaiak megérkeztek. A holland afrikanerek elfogadták a vesekövek, ízületi gyulladás, kolera és izomfájdalmak, valamint húgyúti fertőzések (UTI) kezelésére. Azt állították, hogy enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is rendelkezik, de ezeket laboratóriumi vizsgálatok során nem ellenőrizték. A Khoikhoi vagy Khoi néven nevezett Délnyugat-Afrikában élő őshonos fajokból olyan alkoholos italokat fejlesztettek ki, mint a buchu pálinka, amelyet még a mai napig gyártanak és forgalmaznak. Ezt a pálinkát orvosságként alkalmazták és még mindig széles körben használják a lokális orvoslásban.

A buchu használatát a vese- és húgyhólyag-problémák kezelésére több mint három évszázada dokumentálják, és bizonyítékok arra utalnak, hogy évezredek óta gyógynövényként használják.

Enyhíti az enyhébb húgyúti gyulladásokat (hólyaghurut, húgycső- és prosztatagyulladás). Idült hörghurut esetén is használható, mint hörgőfertőtlenítő szer. A növényt csak belsőleg használják.

Vízhajtó hatása miatt a szervezetben lecsökkenhet a kálium-szint, ezért használata mellet fogyasszunk magas káliumtartalmú zöldségeket, pl. spárgát, ribizlit, sárgabarackor, articsókát vagy brokkolit.

A buchu számos menstruációs panaszok kezelésére szolgáló gyógyszer összetevője.

A Buchu 135 évvel ezelőtt bevezetésre került New York-i szabadalmi gyógyszerként, és bár az Egyesült Államokban így már nem értékesítik, széles körben elérhető Európában.

Az Egyesült Államokban maga a növény már nem gyógynövényként ismeretes, de a belőle készült olajokat kereskedelmi forgalomban értékesítik.

A Buchu-t szintén vizsgálják a magas vérnyomás és a veleszületett szívelégtelenség kezelésére. A kutatás ma is ígéretesnek bizonyult, de még nem áll rendelkezésre határozott tudományos statisztika.

Számos helyi afrikai törzs a levél infúziót használja a premenstruációs szindróma (PMS) növényi kezelésére.

Sok más országban fogadták el gyógynövényként és széles körben elérhető a holisztikus és alternatív egészségügyi boltokban.

Potenciális mellékhatások

Kevés az ismert mellékhatás, amely a buchu használatához kapcsolódik.

Túlzottan nagy mennyiség bevitele ritkán hasmenést okozhat.

Terhesség alatt nem ajánlott, mert úgy tűnik, abortív hatású lehet. Ezenkívül nagy dózisban gyomor és vese irritációt okozhat.

A növény vizelethajtó, ezért károsíthatja a kálium tárolását a szervezetben. A buchu gyógyászati ​​célú felhasználása esetén ajánlatos a diétát magas káliumtartalmú ételekkel, például banánnal kiegészíteni.

Veszélyek és Mellékhatások

Potenciális mellékhatások

Kevés az ismert mellékhatás, amely a buchu használatához kapcsolódik.

Túlzottan nagy mennyiség bevitele ritkán hasmenést okozhat.

Terhesség alatt nem ajánlott, mert úgy tűnik, abortív hatású lehet. Ezenkívül nagy dózisban gyomor és vese irritációt okozhat.