Embauba

Család: Cecropiaceae

Nemzetség: Cecropia

Faj: pachystachya, palmata, peltata, obtusifolia

Szinonimák: Cecropia schreberiana, C. amphichlora, C. arachnoidea, C. asperrima, C. concolor, C. dielsiana, C. hondurensis, C. mexicana, C. scabrifolia, C. surinamensis, Ambaiba palmata Gyakori nevek: Embauba, imbauba, umbauba, takuna, trombitafa, bois canon, bois trompette, grayumbe, grayumbo, trompette, trompettier, yagruma, yagrumo, akowa, chancarpo, chancarro, guarumbo, guarumo, horganyfa, s hornakumie -pisztoly, lustaságfa, trompetenbaum, yaluma, certico, ambiabo, ambai, csiszolópapír fa, palo lija Használt alkatrészek: levelek

Embauba  gyógynövény főbb  tulajdonságai és hatásai:

enyhíti az asztmát, köptetö, csökkenti a görcsöket, növeli a vizeletürítést, csökkenti a gyulladást serkenti a menstruációt, elpusztítja a baktériumokat,enyhén hashajtó, elpusztítja a gombákat harcol a szabad gyökök ellen, enyhíti a fájdalmat, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a vércukorszintet

Leírás:

Az Embauba Közép- és Dél-Amerikában, valamint Nyugat-Indiában őshonos. Gyorsan növő, rövid életű fa, amely a folyópartok mentén nő fel (ahol az éves áradások után lerakódnak magjai). Nagyok a levelei (egy láb szélesek), üreges szárral, hengeres termést hoz, puha, édes húsú, sok apró mag körül. Az 5-10 m magasra megnövő fát gyakran csípős hangyák lakják, melyeket vonz a levelek által termelt mézszerű nedv. Úgy gondolják, hogy a hangyákkal való szimbiotikus kapcsolat megvédi a fát a levélevő rovaroktól. Számos közeli rokon Cecropia faj létezik (köztük a C. peltata, a C. palmata és a C. obtusifolia), amelyek földrajzi elhelyezkedése eltérő lehet, ám megjelenésük, kémiai felépítésük és hagyományos gyógyászati ​​felhasználásuk mindegyike nagyon hasonló. A cecropia fákat (közel 100 trópusi faj Dél- és Latin-Amerikában) az általuk termelt sok apró gyümölcsmag szaporítja – a denevérek, majmok és madarak megeszik a zamatos gyümölcsöt, és szétszórják a magokat az ürülékükben. Gyakran sűrű faállományokat képezhet, amelyek megfojtják más növények növekedését mindenhol, ahol a lombkoronát megzavarják.

Törzsi és gyógynövényi felhasználás:

Az amazóniai indián törzsek gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt használják az embaubát – jellemzően reumás, vese- és tüdőgyulladások kezelésére. A leveléből teát készítenek, és széles körben használják asztma és egyéb felső légúti panaszok, valamint cukorbetegség esetén. A szájon és a nyelven lévő sebekre is alkalmazták. Guyana palikur őslakosai a nagy leveleket a csonttörések, zúzódások és sebek köré tekerik, és embaubát használnak a nemi szervek fertőtlenítésére és a szülés utáni fájdalom csillapítására. A gyógynövény-rendszerekben az embaubát széles körben használják Közép- és Dél-Amerikában. Brazíliában minden típusú légúti panaszra alkalmazzák (mint például asztma, hörghurut, köhögés, szamárköhögés és tüdőgyulladás). Cukorbetegség, Parkinson-kór, vesebántalmak, magas vérnyomás esetén, valamint a szívizom összehúzódási erejének növelésére is használják. Hatékonynak tartják a Parkinson-kór ellen Kolumbiában, ahol digitálisz tartalmú növények helyettesítésére is használják (szívproblémák esetén), valamint a szülés és a menstruáció megkönnyítésére. A levelet a guatemalai gyógynövény-rendszerekben használják asztma, ödéma, reuma, cukorbetegség, láz, érelmeszesedés és gonorrhoea kezelésére. A növény népszerű Mexikóban, ahol cukorbetegség, köhögés, gyulladás, hasmenés, húgyhólyag irritáció, asztma, elhízás, májbetegségek, magas vérnyomás és szemölcsök kezelésére használják.

Kubában a növény gyakorlatilag minden részét felhasználják gyógynövény-gyógyászatban. A latexét maró és összehúzó hatásúnak tartják, és helyileg használják szemölcsök, bőrkeményedés, herpesz (és más nemi betegségek) és bőrfekélyek ellen. A kérget a nyálkahártya gyulladásaira használják; az epepanaszokra gyökereit, a gyümölcs pedig bőrpuhítónak számít (nyugtatja és puhítja a bőrt). A leveleket fájdalomcsillapítónak tartják, asztma, májbetegségek, ödéma kezelésére és menstruáció elősegítésére használják. Latin-Amerika és az Amazonas más részein gyakran az asztma “gyógyszereként” emlegetik.

 

Növényi hatóanyagok:

 

Kevés kutatást végeztek az egyes fitokemikáliák meghatározására embaubában. Általánosságban elmondható, hogy glikozidokat, lipideket, alkaloidokat, flavonoidokat, tanninokat, kardenolidokat, triterpéneket, polifenolokat, szteroidokat és gyantákat tartalmaz. Egy nemrégiben megjelent (2002-es) amerikai szabadalom az ambaint (egy glikozidot) és a cecropint (alkaloidot) nevezte meg az embuba aktív növényi vegyszereinek, amelyek kardiotonikus és vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek. A közelmúltban arról számoltak be, hogy az embaubában található flavonoidok és proantocianidinek in vitro gátolják az angiotenzin-konvertáló enzimet (ACE). (Az ACE-inhibitorok a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerészeti gyógyszerek egy osztályát képviselik, amelyek elősegítik az értágulatot és vízhajtóként hatnak.) Az embuba hagyományos alkalmazása magas vérnyomás kezelésére magyarázatot adhat, ha kimutatható, hogy ezek a vegyszerek gátolják az ACE-t emberekben és állatokban. Az Embauba fő növényi vegyi anyagai a következők: ambain, arachidsav, behénsav, cecropin, cerotinsav, klorogénsav, izoorientin, leukocianidin, lignocerinsav, poliszacharidok, proantocianidinek, sztearinsav és urzolinsav.

 

Biológiai hatások és klinikai kutatások:

 

Az előzetes kutatások csak most kezdik megmagyarázni és ellenőrizni az embauba számos felhasználását a hagyományos orvoslásban. Állatkísérletek (egereken, patkányokon és tengerimalacokon) kimutatták, hogy a levélkivonatok fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatással bírnak – ez részben magyarázhatja a légúti betegségekben elterjedt hagyományos alkalmazását. Kubai kutatók azonban arról számoltak be, hogy a levélinfúziók nem mutattak hörgőtágító hatást. Más állatkísérletek kimutatták, hogy a növény fokozhatja a vizeletürítést és csökkentheti a vérnyomást. Egy tanulmány szerint patkányokban 20 százalékkal növelte a vizelet áramlását – a nátrium és kálium kiválasztódásának befolyásolása nélkül. Két különböző kutatócsoport (Costa Ricában és Mexikóban) arról számolt be, hogy a levélkivonatok csökkentik a patkányok vérnyomását. Az embuba másik hagyományos felhasználási módja a cukorbetegség. Ezt a felhasználást állatokon is tanulmányozták, és kutatók igazolták. A levél egereknek és patkányoknak adott vizes kivonatai két vizsgálatban kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet; a nyulaknak és kutyáknak adott forró vizes kivonat ugyanazt a vércukorszint-csökkentő hatást váltotta ki. Az egyik kutatócsoport a levél hipoglikémiás hatását részben az embubában található két flavon vegyszernek (izoorientinnek és klorogénsavnak) tulajdonította, amelyek külön-külön tesztelve patkányokon is hipoglikémiás hatást mutattak. Állatkísérletek igazolják az embuba gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és görcsoldó tulajdonságait. Beszámoltak arról, hogy az Embauba in vitro antibakteriális hatással rendelkezik különböző baktériumok (például Staphylococcus, E. coli, Pseudomonas, Salmonella és Shigella) ellen. A vizes kivonatok sokkal nagyobb biológiai aktivitást mutattak a baktériumokkal szemben, mint a metanolos vagy etanolos kivonatok in vitro. A levél és a szár etanolos kivonatáról számoltak be, hogy in vitro gombaellenes hatást fejt ki, de a vizes kivonatok inaktívak voltak (ami arra utal, hogy az antibakteriális hatás más vegyi anyagokból származik, mint a gombaellenes hatásúak). Az Embauba antioxidáns hatást is mutatott, hatékony szabadgyökfogó hatással. 2002-ben amerikai egyesült államokbeli szabadalmat nyújtottak be a kozmetikai és bőrgyógyászati ​​felhasználásra szánt különféle embauba kivonatokra. A szabadalom szerint a kivonatok “kifejezetten hatnak a lipolízisre (zsírégetésre), ami hasznossá teszi őket karcsúsító készítményekben, de feszesítő hatásuk, simító tulajdonságaik és a bőr ragyogását javító hatása miatt is.”

 

Jelenlegi gyakorlati felhasználások:

 

Remélhetőleg a kutatók folytatni fogják az embauba tanulmányozását, és több hagyományos felhasználási módot validálnak majd – különösen a légúti betegségekben, például az asztmában és a bronchitisben. Eközben az egészségügyi szakemberek és gyógynövénykutatók szerte a világon nem csak légzőszervi megbetegedések kezelésére használják ezt a növényt, hanem szív- és vérnyomáscsökkentő tulajdonságai, antidiabetikus hatása, valamint (még tanulmányozás alatt álló) Parkinson-kórban való alkalmazása miatt is. Általában felső légúti problémákra és asztmára; szabványos levélinfúziót készítenek, és naponta 2-3 alkalommal 1 csésze adagokban fogyasztják. A vércukorszint egyensúlyának elősegítése érdekében minden étkezéskor egy csésze levél infúziót kell meginni.

 

Embauba növény összefoglalója:

 

Főbb hatások:

 

köhögéscsillapító, anti-asztmatikus, dekongesztáns, görcsoldó, kardiotóniás (tonizálja, kiegyensúlyozza, erősíti a szívet)

 

Főbb felhasználások:

 

  1. asztmára
  2. felső légúti problémákra (köhögés, hörghurut, COPD, tüdőtágulás, tüdőszarkoidózis)
  3. felső légúti bakteriális és vírusos fertőzésekre
  4. magas vérnyomásra
  5. Parkinson-kórra

 

Kutatás által dokumentált tulajdonságok/hatások:

 

ACE-gátló (tipikusan csökkenti a vérnyomást), fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító), gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns, görcsoldó, kardiotóniás (tonizálja, kiegyensúlyozza, erősíti a szívet), vízhajtó, hipoglikémiás, vérnyomáscsökkentő (vérnyomáscsökkentő) Hagyományos használattal dokumentált egyéb tulajdonságok/műveletek: anti-asztmatikus, vérzéscsillapító (csökkenti a vérzést), fertőtlenítő, antivenin, vírusellenes, összehúzó, köhögéscsillapító, központi idegrendszert gátló, dekongesztáns, izzasztó (elősegíti az izzadást), emésztést serkentő, köptető, hepatotóniás (tonizálja, egyensúlyozza, erősíti a májat), hashajtó, menstruációs serkentő, sebgyógyító

Figyelmeztetések:

 

fokozhatja a cukorbetegség és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatását.

 

Ellenjavallatok:

 

  1. Az Embauba hagyományosan a szülés segítésére és a menstruáció elősegítésére szolgál. Nem szabad terhesség alatt szedni.
  2. Állatkísérletek során a növényről számoltak be, hogy kardiotonikus tulajdonságokkal rendelkezik, növelve a szívizom összehúzódásának erejét. Szívbetegségben szenvedők nem használhatják, kivéve, ha orvos felügyeli.

Állatkísérletekben az Embauba vérnyomáscsökkentő hatást is kimutatott. Azok, akiknek alacsony a vérnyomása, vagy akik vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednek, kérjék ki szakképzett egészségügyi szakember tanácsát a növény használata előtt.

  1. Az Embauba hipoglikémiás hatást mutatott állatokon. Ellenjavallt hipoglikémiában szenvedőknek. A cukorbetegek óvatosan használják ezt a növényt, mivel a vércukorszintet szorosan ellenőrizni kell.

 

Gyógyszerkölcsönhatások:

 

Az irodalomban nem számoltak be róla, de az embauba azonban potencírozhatja a kardiotonikus szereket (például a digitáliszt), valamint a vérnyomáscsökkentő és ACE-gátló gyógyszereket. Potencírozhatja az antidiabetikus és inzulin gyógyszereket.

 

Világszerte használt népgyógyászati ​​felhasználás:

 

Amazonia:

asztma, zúzódások, szülés, cukorbetegség, törés, gyulladás, veseproblémák, légzési nehézségek, reumás betegségek, sebek, sebek esetén

Brazília:

asztma, vérzés, hörghurut, rák, Chagas-kór, köhögés, torlódás, cukorbetegség, hasmenés, vérhas, ödéma, influenza, gonorrhoea, szívproblémák, vérzések, aranyér, magas vérnyomás, májtámogatás, malária, Parkinson-kór, tüdőgyulladás, légúti betegségek , reuma, kígyómarás, fekélyek, húgyúti elégtelenség, húgyúti betegségek, hüvelyváladék, szemölcsök, sebek és köptetőként

Kolumbia:

szülés, szívproblémák, menstruációs nehézségek, Parkinson-kór miatt Costa Rica artériás magas vérnyomásra, vizelet-elégtelenségre Kuba tályogok, fájások, asztma, epebetegségek, bőrkeményedés, köhögés, emésztési, vizelethajtó, vérhas, ödéma, láz, gonorrhoea, szívbetegségek, herpesz, májbetegségek, fájdalmak, bőrproblémák, fekélyek, nemi betegségek, szemölcsök kezelésére

Guatemala:

asztma, érelmeszesedés, szívtámogatás, cukorbetegség, ödéma, láz, gonorrhoea, magas vérnyomás, reuma, vizelet-elégtelenség és izzadás elősegítésére

Mexikó:

asztma, hólyagproblémák, harapások (skorpió, hangyák), égési sérülések, bőrkeményedés, szülés, chorea, tyúkszem, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, vérhas, ödéma, láz, törések, szívtámogatás, hepatitis, gyulladások, májtámogatás, idegbetegségek miatt , elhízás, tüdőproblémák, vesebetegségek, fekélyek, húgyúti elégtelenség, szemölcsök, sebek

Nicaragua:

tályogok, fájdalmak, köhögés, hasmenés, emésztési problémák, láz, gyomor, fejfájás, bélrendszeri betegségek, májtámogatás, fájdalom, bőrproblémák kezelésére Peru vérzés, hasmenés, energia, láz, szívműködés, Parkinson-kór, vízvisszatartás, sebek miatt Trinidad hörghurut, köhögés, láz, influenza, skorpiócsípés, kígyómarás esetén

Egyesült Államok:

asztma, hörghurut, székrekedés, gombás fertőzések, szívtámogatás, menstruációs rendellenességek, fájdalom, vízvisszatartás

Venezuela:

székrekedésre, szívtámogatásra, gyulladásokra, sebekre

Máshol:

tályogok, fájások, asztma, hörghurut, bőrkeményedés, rák, szülés, tyúkszem, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, emésztési problémák, vérhas, ödéma, láz, influenza, törések, gonorrhoea, szívtámogatás, vérömleny, hepatitis, herpesz, magas vérnyomás, májtámogatás, menstruációs rendellenességek, idegek, elhízás, fájdalom, skorpiócsípés, bőrproblémák, kígyómarás, nemi betegségek, vízvisszatartás, szemölcsök, sebek és fertőtlenítőszerként