Espinheira Santa  (Maytenus ilicifolia )

A Maythenus ilicifolia (Espinheira Santa vagy Cangorosa néven is ismert) örökzöld növény, amely akár 5 méter magasra is megnőhet. Bőrszerű levelei tüskés szélűek, virágai sárgászöldek, narancssárga színű termései pedig ellipszis formájúak. Vonzó megjelenésének köszönhetően gyakran különböző parkok és kertek dísznövényeként láthatjuk. Terméseit a madarak előszeretettel csipegetik. Brazíliában őshonos, valamint Paraguay, Uruguay és Argentína erdős, füves területein él.
A napjainkban betakarított ágak, levelek, virágok és termések nagy része nem mesterségesen termesztett, hanem a természetben szabadon élő fákról származik. A növény fiatal ágait a levelekkel együtt, ősszel gyűjtik be. Minden második évben gyűjthető ugyanazon fáról, hogy a növénynek legyen ideje a regenerálódásra.

Növényi vegyületek

Atropcangorosin, cangoaronin, cangorins A – J, cangorinine, cangorosin A & B, celastrol, dispermol, dispermone, friedelan, friedelin, friedelinol, friedoolean, friedooleanan, ilicifolin, ilicifolinoside A – C, kaempferol triszacharidok , kaempferol diszacharidok, maitenine, maytanbutine, maytanprine, maytansin, maytenin, maytenoic sav, maytenoquinone, pristimeriin, pristimerin, kvercetin triszacharidok, kvercitrin, salaspermic sav, tingenol, és tingenone.

Az Espinheira santa egyik fő forrása az ennél a növénycsaládnál jól ismert vegyianyagcsoportnak, a maytansinoidoknak (megtalálhatóak a levélben, kéregben és gyökérben is). Ezek a vegyi anyagok képviselik a Maytenus család fitokémiai anyagainak azon osztályát, amelyeket már a korai 1970-es években komoly tudományos vizsgálatoknak vetettek alá azok tumorellenes hatása kapcsán, és napjainkra ígéretes forrásai lehetnek a korszerű, kíméletes hatású kemoterápiás szereknek. Egy másik csoportba tartozó vegyi anyagok is megtalálhatók az espinheira santa-ban nagy mennyiségben, a triterpének, melyekről szintén kiderült, hogy jelentős tumorellenes, leukémiaellenes, és egyéb rákellenes tulajdonságúak.

Kutatások, alkalmazás:

Brazíliában a korai 1970-es években kiderült, hogy az espinheira santa, valamint néhány más faja a Maytenus családnak tartalmazza a majtanzinoid nevű kémiai vegyületcsoportot, amely hatásos tumorellenes és leukémiaellenes tulajdonságot mutatott in vivo és in vitro már nagyon alacsony dózisokban is. Egy 1976-os kísérletsorozatban, melyet az USA National Cancer Institute végzett, a levelek alkoholos és vizes kivonatának dokumentálták a toxicitását a rákos sejtek esetében nagyon alacsony dózisok alkalmazása mellett is és az fel is keltette az amerikai és európai gyógyszeripari vállalatok érdeklődését. Két konkrét alkaloidát, a maytansin és mayteine kivonatát teszteltek nagy számú rákos betegen az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában az 1970-es években az NCI kutatást követően. Bár több esetben jelentős regresszió mutatkozott a petefészek-karcinóma és néhány limfóma típus esetében maytansin használatával, a kutatás nem folytatódott. A mayteine alkalmazása során szintén kiderült, hogy magas toxicitást mutat több különféle típusú bőrrák esetében. Az 1990-es években japán kutatók felfedeztek egy sor különböző további vegyületet (triterpének, cangorin A- J) az espinheira santában. Ezek az új vegyi anyagok citotoxikus és / vagy gátló aktivitást mutattak különböző leukémia és egyéb tumorsejtek esetében és a kutatók nyolc különböző vizsgálatban publikálták az ezekkel elért eredményeket.

Bár az espinheira santa-t még ma is használja a dél-amerikai hagyományos orvoslás különféle típusú tumorok kezelésére, legnépszerűbb a használata a fekélyek és emésztési panaszok esetében. Hatékony anti-fekélyes képességeit kimutatták egy 1991-es tanulmányban, amelyben egy egyszerű forró vizes kivonata a leveleknek ugyanolyan hatásos volt, mint két vezető fekély elleni gyógyszernek,  a ranitidinnak (Zantac®) és cimetidinnek (Tagamet®). Ugyanez a tanulmány azt mutatta, hogy espinheira santa mennyiségi növekedést okozott a gyomornedvek esetében és a pH-t is stabilizálta. 1997-ben egy japán kutatócsoport benyújtott egy szabadalmi kérelmet néhány biológiailag aktív fekély elleni vegyületre amely csak az espinheira santa-ban található, új gyomorfekély elleni gyógyszerként.

Brazil gyógyszertárakban kapható egy az Espinheria santa levelének kivonatából készült kenőcs, melyet a bőrrák külsőleg történő helyi kezelésére alkalmaznak.

Argentinában és Uruguayban szintén gyógyszertári forgalomban vannak olyan készítmények, amelyeket külsőleg alkalmaznak gyulladt bőrfelületek, sebek kezelésére.

A Maytenus ilicifolia levelek ezen felül tartalmaznak fitoösztrogént, amely a hormonrendszert teszi rendbe, beállítja a menstruációs ciklust, enyhíti a hőhullámokat és a menopauza tüneteit.

Jelentős mennyiségű kalciumot és a magnéziumot tartalmaz, amely összetevők kihatnak a csont szilárdságára, a porc rugalmasságát erősíti, csökkentik az alsó végtagok duzzadását.

Főbb hatásai:

Csökkenti a csontritkulás kockázatát és a lassítja öregedést.

Kutatások bizonyítják, hogy tumorellenes, különösen jó eredményeket értek  el azokban az esetekben, amikor bőrrák és leukémia alakult ki.

Nyugtatja a pszichét és enyhíti a fájdalmat.

Szabályozza az emésztést, csökkenti a gyomor savtúltengését és a gyomorégést, enyhíti a görcsöket.

Támogatja az anyagcserét, tisztítja a vesét, segít kiválasztani húgysavat a szervezetben.

Csökkenti az asztma és más légzőszervi problémák tüneteit.

 

A Maythenus ilicifolia alkalmazása

 • Menstruációs problémák, klimax
 • Emésztési zavar, gyomorfekély, nyelőcső reflux (gyomorégés), puffadás, székrekedés
 • Anti-tumor hatások ( elsősorban melanoma, karcinóma, adenokarcinóma, limfóma, leukémia))
 • Ízületi gyulladás, reuma, csontritkulás
 • Méregtelenítés (bőr, vér, vese, gyomor, mellékvese)
 • Asztma
 • Alzheimer-kór
 • Gyulladás és gyógyuló sebek, fekélyek
 • Pszichológiai problémák, nyugtatja, javítja a memóriát és a koncentrációt
 • Antioxidáns, lassítja a sejtek öregedését
 • Csökkenti a magas vérnyomást (tágítja az ereket)
 • Erősíti a szervezet védekező képességét
 • Tisztítja a vért, méregteleníti a májat és a vesét

Figyelmeztetés:

Ne használja az ösztrogén-pozitív daganatok esetében.

Befolyásolhatja bizonyos fogamzásgátló szerek hatását.

Terhesség esetén – esetleges nagyobb dózisok abortív hatása miatt – alkalmazása nem javasolt.

A barbiturátok hatását fokozhatja.