Goji bogyó (Lycium barbarum)

A goji bogyó, más néven farkas bogyó egy a Himalája lábánál őshonos bogyós növény, mely a második leggazdagabb C-vitamin forrás a növények között.

Rengeteg tápanyagot tartalmaz:

Káliumot, magnéziumot, vasat, kalciumot, és egyéb nyomelemeket, antioxidánsokat, 18 aminosavat, esszenciális zsírsavakat, valamint E-vitamint, Továbbá valamennyi B vitamin megtalálható benne.

A goji tulajdonképpen olyan, mint egy természetes multivitamin kapszula, amely több, mint:

20 féle ásványi anyagot,
18 féle aminosavat,
15% fehérjét,
a barna rizsnél 67-szer több B1-vitamint,
a zabkorpánál 100-szor több B3-vitamint,
a nyers spenótnál 2-szer több béta-karotint,
a narancsnál legalább 3-szor több C-vitamint
tartalmaz.

A Goji több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. A különösképpen karotinoidokban gazdag bogyó antioxidánsai semlegesítik és lerombolják a szervezetben kártékonyan tevékenykedő szabadgyököket. A szabadgyökökről tudni kell, hogy nagyon reaktívak és elsősorban DNS mutációt okoznak, mindezek álltal olyan komoly betegségek okozóivá válhatnak, mint a sejtkárosodás vagy éppen a rák. A Goji ezenkívül tartalmaz gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is.

A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a ’HGH’ növekedési hormon, vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonjának termelődését. A ’HGH’ többek közt csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt.
A Goji antioxidánsai szembeszállnak a létfontosságú szerveinket sem kímélő szabadgyökökkel, ezáltal biztosítva egészségesebb és hosszabb életet.

Magas Kálcium és Magnézium tartalma miatt a Goji berry szerepet játszik a csontok és izmok erősítésében, karbantartásában is. Izomtömegnövelő. A ’HGH’ – emberi növekedési hormon – termelésének fokozásával pedig elősegíti a kálcium beépülését a csontokba és fogakba.
Ázsia egyik elsőszámú adaptogénjeként, a Goji növeli a terhelési és állóképességet és a kitartást. Segít megszüntetni a fáradtságot, különösen a betegségből való felépülés alatt.

A Gojit régóta használják az emésztés gyengeségének kezelésére – ezt a problémát a gyomorsejtek aktivitásának csökkenése okozza. Mivel a Goji berry könnyen emészthető, a bogyó támogatja az immunitást azáltal, hogy elősegítik a hasznos baktériumok, a probiotikumok termelődését és növekedését az emésztőrendszerben.

A Goji bogyót az ázsiai orvosok már régóta használják a terméketlenség kezelésére férfiaknál és nőknél egyaránt. Úgy tartják, nőknél hatékonyan képes helyreállítani a szaporodás képességét, míg a férfiaknál a Goji poliszacharidjai révén képes meghosszabbítani a spermiumok élettartamát.

A tradícionális kínai orvoslásban a Goji berry-t ’elsőszámú nemi vágy-élénkitőként’írták le. Azóta már sikerült bizonyítani, hogy nem alaptalanul. Kiderült ugyanis, hogy a Goji képes a tesztoszteron-szint növelésre. A tesztoszteron egy hormon, mely mindkét nemnél fokozza a nemi vágyat, vagyis a libidót. A kor előrehaldtával a tesztoszteron csökken a szervezetben, azonban a Goji bogyó segíthet fenntartani a libidót idősebb korban is.
Immunrendszerünk szervezetünk védőbástyája a különböző betegségek ellen. A Goji bogyó bőségesen tartalmaz olyan összetevőket amelyek fokozzák az immunrendszer működését, erősebbé és ellenállóbbá teszik így szervezetünket a kártékony kórokozók elleni harcban.

A Goji bőséges forrása a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen fehérjéknek, vitaminoknak, poliszaharidoknak, ásványi anyagoknak és omega-zsírsavaknak.

Felhasználási javaslat:

5-10 gramm szárított goji naponta, teában, müzliben vagy akár önállóan fogyasztva