Gujava ( Psidium guajava )

A guajava egy gyönyörű virágzó fa vagy cserje, átlagosan 2 m magasra nő, de fajtától és élőhelytől függően elérhet akár 20 méteres magasságot is. Őshonos az Amazonas esőerdeiben, de megtalálható Peruban, Brazíliában, Francia Guyana, Guyana, Suriname, Venezuela és Kolumbia területén is. Szépségének köszönhetően már termesztik szerte a világon, mint dísznövényt és honosították sok trópusi régióban a világon ízletes gyümölcse miatt haszonnövényként, többek között Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában, Mexikóban, a Karib-térségben, Melanézia, Polinézia, és Hawaii területein.

A gujavát már több ezer éve háziasították Peruban . Perui régészeti lelőhelyeken felfedezték guava magokat a bab, kukorica, tök, és más termesztett növények magjaival együtt. A guava gyümölcs egy édes élvezeti cikke a bennszülött népeknek az egész esőerdős régióban, a levelek és a kéreg már igen régóta gyógyászati célra használatos, ahogyan napjainkban is.

A Tikuna indiánok az Amazonas mentén főzetet készítenek virágaiból, amit hashajtóként fogyasztanak, de leveléből, illetve kérgéből készült főzetét éppen a hasmenés ellen, valamint a vérhas kezelésére használják. Kubában a növény neve guacamaya francesa és használják a herpesz, fekélyek és más bőrbetegségek ellen, illetve mint vizelethajtó és hashajtó szert. Peruban a növény neve Retama és a virágokból készült infúziót húgyúti fertőzések kezelésére és vizelethajtóként alkalmazzák. A levelek és szárak főzete a herpesz, fekélyek, sömör, és más bőrbetegségek kezelésére alkalmas, a gyökér, levelek, a szár és virágok dekokciója az ellenszere a bélrendszeri parazitáknak és a hepatitisnek. Érdekes, hogy a míg a virágokat sok helyen használják, mint vízhajtót és hashajtót addig a a levelek és a kéreg erős anti-diuretikus hatásúak. Brazíliában, a növény az úgynevezett guajava vagy Mata-pasto. A kéreg és gyökér főzetét használják vizenyősség, bőrkiütések kezelésére valamint lázcsökkentésre. A porított levelekből készült kapszulák alkalmasak májproblémák, vérszegénység, emésztési zavarok, menstruációs problémák, és magas láz kezelésére. A friss, aprított levelek összekeverve citromlével és az érintett területeket külsőleg kezelve a dermatitisz, belsőleg a a szifilisz kezelésére használhatóak..

A guajava fajták, mint a legtöbb cassia és senna növény tartalmaznak antrakinonokat ( alapvetően a virágok ). Ezek a vegyi anyagok jól ismertek hashajtó hatásukról.

A guajava levelek tartalmaznak adenint, amelyről már dokumentálták, hogy egy hatékony vérlemezke aggregáló-inhibitor (csökkenti vérsűrűséget és az artériás plakkokat).

A guajava bizonyította hatékony széles spektrumú antibakteriális, anticandidális és gombaellenes hatását több laboratóriumi vizsgálatban az évek során. Malajziai kutatók 2002-ben publikálták megállapításaikat, amelyek szerint a növény antimikrobás hatása bizonyos mikroorganizmusok ellen erősebb, mint a normál antimikrobiális szereké. Japán kutatók 2003-ban számoltak be arról, hogy a levél kivonata bizonyítottan jelentős gyulladásgátló aktivitású. Állatokon végzett kísérletek során a Fülöp-szigeteken 2002-ben guajava levelekkel arról számoltak be, hogy rendelkeznek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antimutagén és hipoglikémiás hatással. 1994-ben egy tanulmányt tettek közzé Indiában, amelyben bizonyították, hogy a guajava levél kivonat megbízhatóan használható a Pityriasis versicolor (egyfajta bőr gomba) kezelésére mellékhatások nélkül. Egy másik embereken végzett kísérletsorozatban 1990-ben megvizsgálták és jóváhagyták a növény virágjából készült kivonat hatékony hashajtóként történő használatát.

A guava levél a holland gyógyszerkönyvben ma is a hasmenés ellenszere. A levelekből készített főzeteket napjainkban is használják hasmenés kezelésére Latin-Amerikában, Közép-és Nyugat-Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Perui gyógynövény katalógusok a növény alkalmazását javasolják a hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére, bélférgek hajtására, gyomor-rendellenességek, hányás, köhögés, hüvelyváladékok, menstruációs fájdalom és vérzés esetén. A főzete is ajánlott, mint öblögetőszer a torokfájás, gégegyulladás esetében.

Növényi vegyületek

A gujavafa hatóanyagai a tanninok, fenolok, triterpének, flavonoidok, illóolajok, szaponinok, karotinoidok, lektinek, vitaminok, rostok és zsírsavak. A guava gyümölcs magasabb C-vitamin tartalmú, mint a citrusfélék (80 mg C-vitamin 100 g gyümölcs), és tartalmaz észrevehető mennyiségű A-vitamint is. A gyümölcsök is jó forrása a pektinnek és a diétás rostoknak. A levele a flavonoidok, különösen a kvercetin forrása. A flavonoidok bebizonyították antibakteriális aktivitásukat. A quercetinről azt gondolják, hogy hozzájárul a hasmenés elleni hatáshoz; ez képes ellazítani az intesztinális simaizomokat és gátolja bél összehúzódásait. Ezen túlmenően az egyéb flavonoidok és triterpének guava levelében is mutatnak görcsoldó aktivitást . A gujavafa rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal, amely a levelekben található nagy mennyiségű polifenoloknak köszönhető.

Gujávafa fő fitokémiai hatóanyagai: alanin, alfa-humulén, alfa-hydroxyursolic sav, alfa-linolénsav, alfa-selinene, amritoside, arabán, arabinóz, arabopyranosides, arjunolic sav, aromadendrene, aszkorbinsav, ascorbigen, ázsiai-sav, aszparaginsav, avicularin, benzaldehid, butanal, karotinoidok, kariofillén, a katekol-tanninok, crataegolic sav, D-galaktóz, D-galakturonsav, ellagsav, etil-oktanoát, illóolajok, flavonoidok, galluszsav, glutaminsav, goreishic sav, guafine, guavacoumaric sav , guaijavarin, guajiverine, guajivolic sav, guajavolide, guavenoic sav, guajavanoic sav, hisztidin, hyperin, ilelatifol D, isoneriucoumaric sav, isoquercetin, jacoumaric sav, lektinek, leucocyanidins, limonén, linolsav, linolénsav, lizin, mecocyanin, miricetin, mirisztinsav sav, nerolidiol, obtusinin, oktanol, oleanolic, olajsav, oxálsav, palmitinsav, palmitoleinsav, pektin, polifenolok, psidiolic sav, kvercetin, kvercitrin, szerin, sesquiguavene, tanninok, terpének, és urzolsav.

Biológiai és a klinikai kutatások

A guava hosszú története vezetett ahhoz, hogy a mai kutatók tanulmányozni kezdjék a guava kivonatot. Hagyományos használata a hasmenés, gyomor- és bélhurut és egyéb emésztési panaszok kezelése. Növényi gyógyszerei léteznek a guava levelekből készült standardizált tiszta kivonatainak az akut hasmenés kezelésére. Humán klinikai vizsgálatokban a gyógyszer hatékony a hasmenés kezelésében felnőtteknél. Guava levél kivonatokat és gyümölcslevet is klinikailag vizsgálták a csecsemőkori hasmenés kezelésére. Egy klinikai vizsgálatban 62 csecsemő esetében rotavírusos fertőzést követő bélhurut kezelésére 3 nap után a gyógyulási arány 87% volt. A kezelt betegek esetében a hasmenés megszűnt jóval rövidebb idő alatt, mint a hagyományos protokoll szerint kezelt kontrollcsoportnál. Arra a következtetésre jutottak vizsgálat során, hogy guava “jó gyógyító hatással van a gyermekkori rotavírusos bélhurut esetében.”

Guava sok különböző tulajdonsággal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a hasmenés elleni hatáshoz: azt már dokumentálták, hogy kifejezett antibakteriális, anti-amőbás és görcsoldó hatású. Azt is kimutatták, hogy trankvilláns hatású a bél sima izomra, gátolja a kémiai folyamatokat amelyek előidézik a hasmenést és támogatja a víz felszívódását a belekben. Más kutatások során egy alkoholos levél kivonat esetében ismertették, hogy fennáll egy morfin-szerű hatás azáltal, hogy gátolja a gyomorban-bélrendszerben azon kémiai anyagok kialakulását, amelyek az akut hasmenéses betegségek során keletkeznek. Ez a morfin-szerű hatást valószínűleg kapcsolódik a kvercetin tartalomhoz. Ezen túlmenően a gujava lektin tartalmáról kimutatták, hogy kötődik E-coli (hasmenést okozó mikroorganizmus) felületéhez, megakadályozva annak megtapadását a bélfalon, és így megakadályozza a fertőzés (és az ebből eredő hasmenés) kialakulását.

Hatékony a guava felhasználása hasmenés, vérhas és gyomor-bél hurut esetében összefüggésben azzal, hogy a guava dokumentált antibakteriális tulajdonságú. Kéreg és levél kivonatáról kimutatták, hogy in vitro toxikus számos baktériumtörzs ellen. Több vizsgálatban guava mutatott szignifikáns antibakteriális aktivitást a hasmenést okozó baktériumok, például a Staphylococcus, Shigella, Salmonella, Bacillus, Escherichia coli, Clostridium, és Pseudomonas ellen. Azt is kimutatták, hogy antifungális, anti-élesztő (candida), anti-amőbás és maláriaellenes hatást is gyakorol.

Egy nemrégiben készült tanulmány ban (2003) brazil kutatók arról számoltak be, hogy a guava levél kivonata nagy hatással van a szív- és érrendszerre, amely hasznos lehet a szabálytalan szívritmus (aritmia) kezelésében. Korábbi kutatások jelezték guava levél antioxidáns tartalmánál fogva hatással van a szívre, vannak szív védő tulajdonságai és javítja a szívizom működését. Két randomizált humán vizsgálatsorán a a guava gyümölcs 12 héten át történő fogyasztása során kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást átlagosan 8%-kal, csökkenti a teljes koleszterin szintet 9% -kal, csökkenti a triglicerideket közel 8% -kal, és növeli a “jó” HDL-koleszterin átlagosan 8 %-kal. A hatás annak tulajdonítható hogy a gyümölcsnek igen magas a kálium és oldható rost tartalma (azonban 1-2 kiló gyümölcsöt fogyasztottak naponta a vizsgálati alanyok ahhoz, hogy a fenti eredményeket elérjék!).

A guava levél kivonat bizonyítottan fájdalomcsillapító, nyugtató, és a központi idegrendszerre ható (CNS) antidepresszáns hatású, valamint köhögéscsillapító hatását is leírták. A gyümölcs vagy gyümölcslé igazoltan csökkenteni a vércukorszintet a normális és a diabetikus állatokban és emberekben.