Houttuynia (Houttuynia cordata).

Kúszónövény, Kínában őshonos, kultivált termesztésben nagyon könnyen termeszthető, invazív típusú növény.

Jelenleg a Lyme-kór kezelésének részeként a gyógynövényt úgy tekintik, hogy aktívan keresi és elpusztítja a bartonellát (a Lyme-kórhoz gyakran kapcsolódó Gram-negatív baktériumfertőzés) és a mycoplasma fertőzés ellen is jó eredménnyel alkalmazható. Úgy tűnik, hogy hatásos a herpes simplex és a Staphylococcus aureus ellen is. A TCM-ben a gyógynövényt a tüdő és a húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazzák, és a gyógynövény hatékony bizonyos rákellenes terápiákban.
India észak-keleti régiójában a H. cordata egész növényét nyersen fogyasztják, mint salátát és Jamyrdoh néven ismert. Ezenkívül a levél levét a kolera, a hasmenés, a vérhiány kezelésére és a vér tisztítására is használják. A növényt belsőleg sokféle betegség kezelésére használják, beleértve külünböző tumoros elváltozásokat, a köhögést, a hasmenést, a bélgyulladást és a lázcsillapítást. Külsőleg kígyómarások és bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák. A gyökér, a fiatal hajtások, a levelek és néha az egész növény hagyományosan különböző emberi betegségek gyógyítására szolgál Dél-Kelet-Ázsiában. A levelek ajánlottak a kanyaró, a szemölcs és a gonorrhoea kezelésére. A növényt a bőrbetegségek, az aranyér, a lázcsillapítás, a toxinok eltávolítása, duzzanat csökkentése, vizelés elősegítése és bizonyos női betegségek kezelésében is alkalmazzák.


A H. cordata számos gyógyászati szempontból fontos szerepet tölt be, mint például anti-leukémiás, rákellenes, adjuváns, antioxidáns és gátló hatások az anafilaxiás reakciókra Ezenkívül H. cordata-t alkalmazták az 1. típusú herpes simplex vírus (HSV-1), az influenza vírus, az 1-es humán immunhiány vírus és a krónikus sinusitis és az orr polipok kezelésére.