Huanarpo macho ( Jatropha macrantha )

Huanarpo macho közepes méretű bokros fa (10-12 m magas), szép vöröses-narancssárga virágokkal. Őshonos Peruban és nagy mennyiségben megtalálható a Marañón folyó völgyében. Friss hajtásait évszázadok óta használják a férfi nemi működés fokozására, helyreállítására.

A Jatropha nemzetség egy nagy törzs mintegy 175 faj, fák és cserjék a trópusokon és a szubtrópusi területeken.

Törzsi felhasználás

A perui gyógynövényrendszerekben a Huanarpo macho elsősorban afrodiziákum, de ezenfelül használják asztma ellen, antidiabetikus, köhögéscsillapító, fekélyellenes és idegsejt regeneráló anyagként. Széles körben használják a férfi szexuális potenciál helyreállítására, a korai magömlés, az erekciós diszfunkció és  férfi szexuális tonikként is. A közelmúltban “perui Viagra” -nak nevezték el a különböző marketingprogramokban, és Peruban olyan népszerű, mint a férfi afrodiziákum  muira puama Brazíliában. Ezen kívül az ágakat és / vagy a fa kérgét is használják perui fitoterápiában asztma, hörghuruta, köhögésa és cukorbetegség kezelésére. A perui fitoterapeuták úgy vélik, hogy a huanarpo macho blokkolhatja az alfa-adrenoreceptorokat, amelyek csökkentik a véredények vasoconstrikcióját okozó hormonok hatását a péniszszövetekben, és növelik a norepinefrin termelését, amely elengedhetetlen az erekciós funkció fenntartásához. A növény kémiai tulajdonságai alapján bizonyos mértékű támogatás van az ilyen hatásmechanizmusra.

A Jatropha családban egy másik növényét is nevzenek  “huanarpo” -nak (Jatropha cilliata) Peruban. Bár ez a növény is afrodiziákumként  használt, ez egy kis évelő növény és nem szabad összetéveszteni a huanarpo macho fával.

Növényi  hatóanyagok

A Huanarpo macho szapogenineket, szteroidokat, flavonoidokat, éteres olajokat és alkaloidokat tartalmaz. Ezenkívül nagy mennyiségű proantocianidint is tartalmaz. A proantocianidinek a különböző növényekben természetesen előforduló vegyületek gyulladáscsökkentő és arthritisz-ellenes hatással rendelkeznek. Úgy tűnik, hogy ezek megakadályozzák a bőr öregedését és a szívbetegségeket, az oxigén szabad gyököket kiejtik, és gátolják az UV sugárzás által indukált peroxidációt.

Számos kutató az elmúlt években jelentette a proantocianidinek szexuális serkentőként betöltött lehetséges szerepét, kifejezetten az erektilis diszfunkció és a meddőség kezelésére. Így a huanarpo macho-ban jelenlévő nagy mennyiségű vegyi anyag következtében egyetértenek a növény hagyományos használatával, mint afrodiziákum  Olasz kutatók, akik a prouanocianidineket dokumentálták a huanarpo macho-ban, kijelentették: “A J. macrantha szárakból származó spektrometriai adatok alapján proantocianidinek léteznek rendkívül széles molekulatömeg-tartományban ami nagyon érdekes, mivel a kondenzált tanninokban gazdag extraktumokat a szakirodalomban nemrégiben szexuális stimuláló aktivitás és terápiás aktivitás kifejtésére  alkalmas anyagként írták le például meddőségben.

A huanarpo macho egyik fő proantocianidinje a proantocianidin B-3, amely nagy mennyiségben fordul elő a fiatal ágakban. Az antioxidáns kémiai működését tanulmányozó más kutatók szerint ezen anyagok arra is képesek, hogy kölcsönhatásba lépjenek és szabályozzák a bradykinint (a szervezetben lévő hormon). Mind az emberi, mind az állatkísérletek kimutatták, hogy a corpus cavernosum alkalmas a bradykinin jelenlétében pihenésre, és az endotheliumtól függő cavernosalis simaizom relaxáció csökkenése olyan érrendszeri betegségekben, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a hipercholeszterinémia, amelyek erekciós hibát okoznak. A bradykinin szabályozása a B-3 proantocianidin által meghatározott módon azt is eredményezte, hogy az erektilis diszfunkció és / vagy az erekció elérése és fenntartása hosszabb ideig lehetséges.

Biológiai hatások és klinikai kutatások

Ilyen nagy mennyiségű antioxidáns proantocianidinnel nem meglepő, hogy a huanarpo macho gyökér és a kéreg nyers kivonatait antioxidáns hatásokkal jelentették. Egy 2003-as egerekkel végzett vizsgálatban a kutatók 100 ml vízben 5 gramm huanarpo macho őrölt port kevertek össze, és azt adták az egereknek az ivóvíz után. Harminc nap után a huanarpo macho-t kapó egerek csoportja szignifikánsan megnövelte tesztoszteronszintjét a kontrollcsoporthoz viszonyítva, amely csak rendszeresen vizet kapott. A progeszteron és az ösztrogén szint nem emelkedett. Ezek a kutatók a hormonális hatások némelyikét a huanarpo macho szapogenin vegyi anyagainak tulajdonították.

Jelenlegi gyakorlati felhasználások

Míg a tudósok még mindig feltételezik, hogy a huanarpo macho jótékony hatása a férfiak szexuális funkciójára az alkaloid, proantocianidin vagy szapogenin vegyi anyagokból származik, továbbra is az egyik legnépszerűbb természetes orvosság a perifériában az erekciós diszfunkció és a teljes férfi szexuális stimuláns és libidó támogatására. Az Egyesült Államokban elismert, és számos férfi szexuális stimuláló termékben jelenik meg, és más növényekkel együtt is, mint például a maca, a muira puama és a catuaba. A Huanarpo macho ma már kapható kapszulákban, tinktúrákban és kombinált termékekbenis az Egyesült Államok természetes termékiparában.

Huanarpo Macho növényi összefoglaló

Fő előkészítési módszer: tinktúra, őrlemény kapszulában

Fő hatások: afrodiziákum, erekciós fokozó, tonik, stimuláns, antioxidáns

Fő felhasználások:

1. férfi szexuális stimuláns, libidó fokozó és aphrodisiac
2. az erekciós zavar esetén
3. a vese és a mellékvese támogatása
4. Nyugtatja és támogatja a központi idegrendszert
5. köhögéscsillapítóként; köhögés, asztma és hörghurut esetén

A kutatás által dokumentált tulajdonságok / tevékenységek:

antioxidáns, hormon stimuláns (tesztoszteron),

Tulajdonságok / hatások, amelyeket a hagyományos használat dokumentált afrodiziákum,, anti-asztmás, anti-diabetes, anti-tussive, antiulcerous, nervine

Figyelmeztetések: Nincsenek jelentések.

Hagyományos elkészítés: A fiatal ági szárak jellemzően alkoholos tinktúrákban készülnek szexuális stimuláló akciókhoz. A a fa kéreg általában a felső légzőrendszerre és a tüdőre vonatkozóbetegségek kezelésére is alkalmas..
Ellenjavallatok: Nem jelentettek

Gyógyszerkölcsönhatások: Nincs adat.

Világszerte néprajzi felhasználások
Argentína: vérérzékenység
Peru: mint afrodiziákum, antiasztmás, antidiabetikus, köhögéscsillapító, depuratív, asztma, vértisztítás, hörghurut, köhögés, cukorbetegség, merevedési zavar, erekciós funkció, libidó stimuláció, korai magömlés és szexuális stimuláns (férfi) esetében
Egyesült Államok mint afrodiziákum; erekciós funkcióra és diszfunkcióra