A kudzu mint egzotikus dísznövény került Japánból az USA centenáriumi kiállítására 1876-ban, ahol nagy levelei és virágának kellemes illata miatt hamar a kertészek kedvencévé vált.

A gazdasági világválság idején Amerikában sok száz férfi kapott munkát: talajerózió megfékezésére e gyorsan növő kúszónövény telepítették.

Azonban mára már az Egyesült Államok délkeleti részén súlyos gondot jelent az agresszívan terjeszkedő és mindenhova odatolakodó futónövény.

A hajdan nagyrabecsült kudzut 1972-ben az USDA gyomnövénnyé nyilvánította.

A kudzu dísznövényként leáldozott Amerikában, viszont a kudzu gyökere gyógynövényként egyre népszerűbbé válik.

A kutatások szerint szerepe lehet az alkoholfüggés és nikotinfüggőség elleni küzdelemben, a kedélyállapot helyreállításában, szabályozza az emésztési folyamatokat, segíthet a változókori tünetek enyhítésében, felgyorsítja a méregtelenítő folyamatokat.

A kudzu gyökér gazdag forrása többféle izoflavinnak, többek között tartalmaz puerarint, daidzint és daidzeint. A daidzen gyulladásgátló és mikróbaellenes hatású. A daidzin gátolja a daganatok kialakulását. A kudzu genisteint is tartalmaz, ami leukémiaellenes hatással bír. A kudzu hatással lehet a neurotranszmitterekre – befolyásolja a szerotonin, GABA, glutamát szintet.

Dr. James Duke kutató szerint a kudzu kitűnő forrása a genisteinnek és a daidzeinnek. A genistein ígéretes rákellenes anyag. A daidzein daganatellenes hatást muatott melanoma és leukémia esetén (Bolk, 1996)

A kudzu vasban és más ásványi anyagokban – nátrium, kálcium – gazdag, valamint szénhidrátot, főleg keményítőt tartalmaz.

1989-ben az Észak-Karolinai Egyetem tudósainak jelentésében az állt, hgoy a kudzugyökér stabilizálja az idegrendszert. Később bizonyíották, hogy a kudzu befolyásolja az agy szerotonin- és dopamintermelését. Ezek a hormonok az idegrendszerre hatnak úgy, hogy biztosítják a folyamatos ingerületvezetést. A dopamin és szerotonin felelős a kedélyállapotért is. Ezeknek a hormonoknak a hiánya szélsőséges hangulatot idézhet elő – a túlzott agresszivitástól kezdve a gyakori idegösszeomláson át a depresszióig. A kudzu hatására a szerotonin és dopamin hosszabb ideig marad a keringési rendszerben, és természetes módon stimulálja az agy jutalmazó rendszerét.

A metabolikus szindróma a kockázatok olyan csopotját jelöli, ahol az elhízás fokozza a szívbetegségek, a cukorbetegség és a stroke veszélyét.

Ning Peng and J. Michael Wyss, PhD, of the University of Alabama at Birmingham kutatói a Journal of Agriculture and Food Chemistry folyóiratban 2009-ben közzétett tájékoztatása szerint állatkísérletben megállípították, hogy a metabolikus szindróma tüneteit mutató állatok a természetes izoflavinokat tartalmazó kudzu kúra két hónapja után kevesebbet híztak, mnt a kontrollcsoport.. A második hónap végén a kudzut fogyasztó patkányoknak jobb volt a vérnyomása, vércukra és koleszterinszintje mint a kontrollcsoporté – mindez mellékhatások nélkül. Úgy tűnt, hogy a puerarin nevű izoflavonoid, ami csak a kudzuban található, játszotta a fő szerepet. Dr. Wyss szerint a puerarin képes arra, hogy a vércukrot a szükséges helyekre, például az izmokba irányítsa, és elterelje a zsírsejtektől és a véredényektől.

A kudzu, más módszerek (diéta és testmozgás) mellett szerepet kaphat a metabolikus szindróma enyhítésében.

A Harvard Medical School kutatásai szerint a kudzu segíthet az alkohol utáni vágy leküzdésében. A Alcoholism: Clinical and Experimental Research 2005. májusi számában Scott Lukas kutató beszámolt önkénteseken végzett kísérletéről.

Lukas kutatócsoportja a Harvarddal kapcsolatban álló Mclean Kórházban rögtönzött ‘otthonokat’ rendezett be egy laboratóriumban, tévével, hátradönthető fotellel, és a hűtőben sörrel. A végeredmény az volt, hogy akik kudzut szedtek, azok átlagosan 1,8 sört ittak egy alkalommal, míg a placebót szedők 3,5-öt. Lukas szerint a kudzu megemelheti a véralkohol szintjét, és felgyorsítja a hatását, így kevesebb sör ugyanazt a hatást válthatta ki. De ez még nincs bizonyítva.

Korábban, 2003-ban David Overstreet és más kutatók megállapították, hogy patkánykísérletben a kudzu csökkenti az alkohol fogyasztást. Overstreetet idézve: Sok, tapasztat bizonyítja, hogy a kudzu csökkentheti az alkoholfogyasztást az embereknél.

Lukas kísérletéhez az ötletet Dr. Wing Ming Keung, a Harvard Medical School professzora adta, aki a kudzu lehetséges gyógyászati felhasználását tanulmányozta. Keung a kudzu egyik alkotórészét vonta ki olyan gyógyszer előállítása céljából, ami az alkoholfüggőséget csökkenteni tudja.

Kutatások alapján a kudzut nemcsak az alkoholfüggőség ellen ajánlják, hanem a dohányzásról való leszokáshoz is, a nikotinfüggőség enyhítésére.

Dr. R. Andrew Sewell (Yale University School of Medicine) a Headache folyóiratban beszámolt arról, hogy a kudzu hatóanyagai az agyi vérkeringést fokozzák. Emailes felmérést végeztek a cluster fejfájással (halmozott fejfájás szindróma) küzdők körében alkalmazott alternatív gyógymódokról. 156 résztvevő közül, 22-en szedtek kudzut. A 22-ből 16-an (11-en időszakos cluster fejfájással és öten krónikus cluster fejfájással küzdöttek) vállalták a további kiértékelést. Kudzu kezelés hatására az időszakos csoport számottevő része a rohamok gyakoriságának csökkenéséről számolt be, és egyharmaduk a rohamok időtartamának csökkenéséről. A krónikus cluster fejfájásos résztvevők 60%-a számolt be ritkább rohamokról, és 40%-nál csökkent a fejfájás időtartama.