Manayupa (Desmodium mollicum)

A manayupa egy perui növény, őshonos élőhelye elsősorban az Andokban, 1000 – 3200 méter közötti magasságban található, de fellelhető Brazília bizonyos területein is. Kúszó jellegű gyógynövény legfeljebb 1 m magas, évelő, pillangó-szerű, világos lila virágokkal. Termése hüvelyszerű úgynevezett loment, zöld, lapított, vese alakú magokat tartalmaz.

Gyógyászati célra szárított leveleit és szárát alkalmazzák.

Brazíliában a növényt elsősorban a malária és a hasmenéses bélfertőzések, valamint vérhas, colitis, és sebek külsőleg történő kezelésére is használják.

A kémiai összetétel

A Manayupa kémiai összetételét sok laboratóriumban vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz karotinoidokat, cuamrints, növényi szteroidokat, galluszsavat, flavonoidokat, némi glükózt, riboflavint, tanninokat, vlamint E és K vitamint, valamint szerves savakat, szaponinokat ( dehydrosoyasaponin , soyasaponin I, II, III, soyasaponegol B), triterpéneket, astragalint, béta-phenylarethylaminet, cosmosiint, cyanidino-3-orthosoforosidot, hordenint, tetrahidroizokinolint,pelargonidin-3-orto-rhamnosidot, salsolint, tectorigenint,tiramint.

A fitoszteroid jellegű hatóanyagainak és a flavonoidoknak köszönhetően az eddig ismert és katalogizált trópusi gyógynövények között kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatású.

Gyógyászati ​​felhasználás:

Peruban és az USA-ban a manayupát elsősorban allergiás állapotok enyhítésére (nátha, csalánkiütés, egyéb allergiás kiütés) használják.

A levelek és szárak erős gyulladáscsökkentő hatása miatt ezen felül használják gyakorlatilag bármilyen típusú akut vagy krónikus gyulladásos betegség kezelésére, kiválóan alkalmas például antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek elleni küzdelemre.

A aanayupa stimulálja diurézist (vizelés), egyre fontosabb természetes vízhajtó, így széles körben használják mint méregtelenítő hatású gyógynövényt is.

Íze egyáltalán nem kellemetlen, és ennek illetve mellékhatásmentesége illetve ismert gyógyszerkölcsönhatás hiánya miatt biztonságosan alkalmazható akár gyermekek vagy idős, rossz állapotú, legyengült felnőttek kezelésére is.

Terápiás tapasztalat:

Az amerikai kontinensen már sok-sok éve használják a növényt ( elsősorban a gyermekgyógyászatban) allergiás problémák, továbbá felsőlégúti betegségek, bronchitis kezelésére. Kiváló nyákoldó, köptető és gyulladásgátló tulajdonságai miatt az eredmények sok esetben már-már tényleg mesések.

Fontos még megemlíteni annak az emésztési és az endokrin rendszerre gyakorolt pozitív hatásait is.

Erőteljesen csökkenti a húgysav szintet, illetve gyorsan normalizálni képes a magas koleszterin szintet is.

Tulajdonságok:

Anti-toxikus, antiasztmatikus, antihisztamingörcsoldó, vizelethajtó, antianafilaktikus, antiallergén, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, maláriaellenes, parazitaellenes (Ascaris lumbricoides), tumorellenes, vírusellenes, májvédő, hypolipidemiikus, , enyhe vérnyomáscsökkentő (astragalin), inotrop (növeli a szívizom kontrakció erejét), javítja a vese funkciókat, méregtelenítő, nyugtató.

Ismert gyógyszerkölcsönhatása illetve mellékhatása nincs.