Marco ( Ambrosia peruviana )

Peruban, az Andokban 2700-3300 m közötti magasságban nő. Egynyári, bokros növény igen intenzív aroma, illat jellemzi. Hosszú, akár 2 méteres szárait finom szőrszálak borítják, a levelei oválisak, akár 10 cm hosszúak is lehetnek, fehér vagy halványsárga a virága. Gyógynövényként elsősorban föld feletti növényi részek használatosak.

Fontos alkotórészek:

illóolajok, alkaloidok, monoszacharidok, benzopyranone, szeszkviterpének, szeszkviterpén diolok, laktonok, tetrahydroambrosin, peruvinin, peruvin, psychostachyin B és C és ásványi sók.

Hatásai közül legfontosabbak az alakformálás/fogyasztás, gyulladáscsökkentés illetve a reumás megbetegedések gyógyítása. Elősegíti a mentális egészség fennmaradását és csökkenti az izomfeszültséget, görcsöket. A növény használata különösen ajánlott akut és krónikus fejfájás, migrén esetén a fájdalom csillapítására illetve hogy megnyugtassa az idegrendszert. Általánosságban Amerika szerte használják a neuralgikus problémák és például hisztéria kezelésére is. Ezen felül segít a hörghurut, asztma, a megfázás és többek között a fájdalmas, görcsökkel járó menstruáció kezelésében is. Főzet formájában enyhíti a különböző ( külső-belső ) gyulladásokat, a reuma és izomgörcsök okozta tüneteket, fájdalmakat.

A Parkinson-kór tüneteinek kezelésére is sikeresen alkalmazható.

Használata elsősorban javasolt a következőek esetén:

migrén
fejfájás
reuma
köszvény
izomgörcsök, izomfájdalmak
neuralgia
hisztéria
megfázás
hörghurut
asztma
külső-belső gyulladásos megbetegedések
Parkinson-kór tüneti kezelése

Felhasználási javaslat:

Kúraszerűen napi 3 x 1-2 kapszula, alkalomszerűen 1-3 kapszula