Muira Puama ( Liriosma ovata )

A muira puama a potenciafaként is emlegetett kisméretű fafajta Brazíliából. 4-5 m magasra növő fa Levelei rövidek, világos zöld a felső felületén és sötét barna az alsó felületén. A fürtökben nyíló virágzata 4-6 virágot tartalmaz.

Az Amazonas vidékéről származó, igen nagy múltú tradicionális használatra visszatekintő fának elsősorban a kérgét és a gyökerét használják fel. A termékenység fájának is szokták nevezni ugyanis a helybeliek a szexuális zavarok, a fáradtság, a neuromuszkuláris problémák és a reumás panaszok ellen használták.

A kéreg és a gyökér igen gazdag telítetlen zsírsavakban, esszenciális olajokban, antioxidánsokban, növényi szterolokban és egy muirapuamin nevű alkaloidban. A muira puama egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően a szexuális életre, a potenciára, a menstruációs görcsökre és a PMS-re, valamint a központi idegrendszerre gyakorolt hatásának. Kutatások szerint a szexuális élet minden aspektusára jótékony hatással van mindkét nem esetében. Pozitív hatással van a libidóra, javítja a mentális funkciókat segít koncentrálni a munka közben és segít az ellazulásban is, mivel nyugtató hatása van a szervezetre. Az amazóniai őslakosok egyéb gyógynövényekkel kombinálva számos idegrendszeri tünet esetén is alkalmazták a muira puamát, többek között az idős korral összefüggésbe hozható problémákra. Az acetilkolin-észteráz enzim blokkolásának tulajdonítják a hatást, mivel ennek következtében több acetilkolin lehet jelen a központi idegrendszerben, ami segíthet az Alzheimer-kór esetén és memóriaproblémák fennállásakor.

Az acetilkolin egy, a memóriával összefüggésbe hozható neurotranszmitter, mely segít egyúttal kitágítani az ereket a genitális területeken így a muira puama bizonyos esetekben akár meg is szüntetheti az impotenciát és növeli a nemi vágyat férfiaknál.
Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a férfi szexuális panaszok kezelésében napi 1-2 g muira puama bevitele alkalom vagy kúraszerűen már igen hasznos kezelésnek bizonyulhat.

A muira puama fokozza az energiaszintet, enyhítheti a szorongást a depressziót, illetve javítja a memóriát, stresszoldó hatása is ismert. Klinikai körülmények között azt találták, hogy a muira puama fokozza az energiaszintet, valamint enyhe kedélyjavító hatása is van. A kutatások kimutatták, hogy a muira puama antioxidáns hatással is bír, így védve az agyat a különféle károsodásoktól.

Az egyik leggyakoribb mellékhatás az álmatlanság lehet, amennyiben nagy dózisokat alkalmazunk, ez a muira puama stimuláló hatásának köszönhető. A napi bevitelt így mindig tartsuk ésszerű szinten, és 2-3 naponta tartsunk legalább egy nap szünetet kúraszerű szedése esetén.

Ajánlott kombinációk:

  1. Klimax mix (Mexikói yam, Muira Puama, Királydinnye, Clavo huasca, Catuaba)