Muna-muna (Minthostachys setosa )

A muna egy illatos, mentaféle gyógynövény, amely őshonos a perui Andokban, Ayacucho, Puno és Cusco régiókban. Kb. egy méter magasra növő, élénkzöld színű növény, elbűvölő, mentára emlékeztető illattal révén hogy távoli rokonságban áll a nálunk is jól ismert mentafélékkel.

Ez valóban egy ősi gyógynövény, amelynek exportját Peru csak néhány éve engedélyezte tekintve a növény korlátozott területű élőhelyét.

A helyiek a koka tea egyik kiegészítő komponenseként használják a magaslati, oxigénszegény környezetben végzett nehéz fizikai munka esetén a vér oxigénszállító képességének növelésére.

Többnyire emésztési problémák kezelésére használják teáját, ezenfelül hatóanyagai hozzájárulnak a csontok és a fogak egészséges felépítéséhez is. A perui konyha a munát a hagyományos andesi ételekben mint fűszernövényt is alkalmazza, például a Pachamanca-ban.

Magas kalcium és a foszfor szintje, ami miatt jó a fogak és a csontok erősítésére, az oszteoporózis megelőzésének alapvető szere, Peruban használatos az ízületi problémák kezelésére is. A muna segíti az emésztést és a hasi fájdalmak enyhítésére, valamint bélfertőzések és emésztőrendszeri gyulladások kezelésére is kiválóan alkalmas.

Mint a mentafélék általában ez is kiválóan használható légzéstisztítóként.

A tapasztalat szerint a hagyományos orvoslás és a modern tudomány is használja:
krónikus fertőzések és bakteriális fertőzések, a gyomor-bél traktus gyulladásos és bakteriális fertőzéseinek, az emésztőrendszer, emésztési problémák, kólika, haspuffadás és hasmenés,húgyúti fertőzések, légúti fertőzések: hörghurut, asztma, köhögés, hörghurut és arcüreg melléküreg-gyulladás (sinusitis), arthritis, megfázás és láz, vesegyulladás kezelésére.
Ezeken felül külsőleg különböző gombás fertőzések kezelésére, parazitás ( pl. rühatka ) és bakteriális fertőzések megszüntetésére is alkalmas.

Frissen szedett hajtását megszagolva elég néhány szippantás, hogy azonnali hatással tisztítsa a légutakat.

Felhasználási javaslat:

Naponta 2-3 x 1-3 kapszula kúraszerűen