Sangre de Drago (Croton lechleri)

A Sangre de drago egy közepes méretű fa, amely 10-20 m magasra emelkedik Peru, Ecuador és Kolumbia felső Amazonas régiójában. Bár magas, a törzs általában 30 cm-nél kisebb átmérőjű, sima, foltos kéreg borítja. Nagy, szív alakú, világoszöld levelei és egyedi, zöldes-fehér virágai hosszú szárakon ülnek. Perui neve, sangre de drago, a “sárkány vérét” jelenti (spanyolul). Amikor a fa kérgét megvágják vagy megsérül, egy sötétvörös latex folyik belőle, olyan, mintha a fa vérezne – ez a helyi elnevezés oka. A Croton nemzetség nagy, 750 fafajt és cserjét számlál, amelyek mindkét félteke trópusi és szubtrópusi régióiban megtalálhatóak. A krotonok aktív alkaloidokban gazdagok, és számos faj jól ismert gyógynövény.

Törzsi ethnomedikális felhasználás:

A Sangre de drago latexnek hosszú története van az esőerdőkben és Dél-Amerikában. A legkorábbi írásos referencia a 1600-as években való felhasználásáról szól, amikor a spanyol természettudós és  kutató P. Bernabé Cobo megállapította, hogy gyógyító ereje széles körben ismert a mexikói, perui és ecuadori őshonos törzsekben. Évszázadokon keresztül  nyílt sebekre kenték, hogy megállítsák a vérzést, felgyorsítsák a gyógyulást, és lezárják és megvédjék a fertőzésektől a sérüléseket. A latex gyorsan szárad, és lélegző fedést képez, mint egy “második bőr”. Külsőleg a bennszülött törzsek és a helyi lakosok használják máig a sebek, törések kezelésére valamint  aranyeres panaszokra, belsőleg a bél- és gyomorfekélyek, valamint a hüvelyi fertőzések kezelésére. Más bennszülött felhasználások magukban foglalják a bél gyulladásait és a gyulladt vagy fertőzött íny kezelését, a hüvelyfürdőt a szülés előtt és után, a szülés utáni vérzés és a bőrbetegségek kezelését.

A Sangre de drago gyantát és a kérget napjainkban a hagyományos orvostudományban Dél-Amerikában ugyanúgy használják, mint az őslakosok. A perui gyógynövénygyógyászatban ajánlott a vérzésekre, mint antiszeptikus hüvelyi zuhany, és helyileg a sebek gyógyítására. A száj, a torok, a belek és a gyomor fekélyei esetén is alkalmazzák; a felső légúti vírusok, gyomorvírusok és HIV vírusellenes szerként; belsőleg és külsőleg rákra, és helyileg, bőrbetegségekre, rovarcsípésekre és kiütésekre. A brazil hagyományos orvostudományban jelenleg a sebek, vérzés, hasmenés, szájfekélyek gyógyítására is használják.

Növényi hatóanyagok:

A Sangre de drago gyanta vagy latex fitokémiai anyagok tárháza, beleértve a proantocianidineket (antioxidánsokat), egyszerű fenolokat, diterpéneket, fitoszterolokat és biológiailag aktív alkaloidokat és lignánokat. két fő “aktív” alkotórésze: egy taspine nevű alkaloid és egy dimetil-étrusin nevű lignán.

Természetesen a botanikusok, a fitoterapeuták és a természetgyógyászok egyetértenek abban, hogy sokoldalúan felhasználható anyag, ezt a tényt a tudomány is bizonyítja. Jól ismert szerző és korábbi USDA botanikai szakértő, dr. James Duke összefoglalja ezt, mondván:

“Szeretem a sárkány vérére vonatkozó megjegyzéseket, és még egy megjegyzést én is hozzáadnék: a proantococadadinok mellett (beleértve a Pycnogenolt is), a  dimethylcedrusine és a taspine hatékonyan gyógyította a sérüléseket állatkísérletekben, sőt a sárkány vére általában negyedére csökkentette a gyógyulás idejét. A benne lévő szinergia az egész növényt erősebbé teszi.”
A sangre de drago-ból származó taspine alkaloidot először gyulladáscsökkentő hatásokkal dokumentálták 1979-ben. 1985-ben taspine-t gyulladáscsökkentő, tumorellenes (szarkóma ellen) és antivirális hatásokkal dokumentálták.

A sangre de drago fő növényi vegyi anyagai: alfa-calacorene, alfa-copaene, alfa-pinene, alfa-tuene, béta-karinil-butilén, béta-elemén, béta-pinen, betain, bincatriol, borneol, calamenene, camphene, katechinek cedrucin, crolechinsav, cuparofenol, D-limonén, daucosterol, dihidrobenzofurán, dimetil-kényrusin, dipentén, eugenol, euparofenol, gallocatechin, gamma-terpinene, gamma-terpineol, keménywickinsav, izoboldin, korberin A & B, lignin, linalool, magnoflorin, metil-timol myrén, noriszoboldin, p-cimén, proantocianidinek, procianidinek, gyanta, tannin, taspin, terpinen-4-ol  és vanillin.

BIOLÓGIAI ÉS KLINIKAI KUTATÁS

A sangre de drago gyanta sebgyógyító hatása 1989-ben először a taspine alkaloidhoz kapcsolódott. Több későbbi tanulmány is koncentrálódott a taspine sebgyógyító és tumorellenes tulajdonságaira. A lignán-dimetilszedrusint 1993-ban izolálták a tudósok, és kimutatták, hogy központi szerepet játszik a sangre de drago hatékony sebgyógyító hatásában. Ez a belga tanulmány kimutatta, hogy a nyers gyanta stimulálta a sebek összehúzódását, segített a kéreg / var kialakulásában a seb helyén, gyorsabban regenerálta bőrt, és segített az új kollagén kialakulásában. Ez volt az a tanulmány, amelyre Dr. Duke elmondta, hogy a nyers gyanta négyszer hatékonyabb a sebgyógyulás és a kollagén képződs során, mint a belőle izolált/kivont vegyi anyagok (és a sebek 10-20-szor gyorsabban gyógyultak, mint ha egyáltalán nem használták volna).

A belga tudósok azt is megállapították, hogy ebben a tanulmányban a taspine a herpeszvírus ellen is aktív. 1994-ben más fitokémiai anyagokat találtak, beleértve a fenolos vegyületeket, proantocianadinokat és diterpéneket, amelyek erős antibakteriális aktivitást mutattak (E. coli és Bacillus subtilis ellen), valamint sebgyógyító tulajdonságokat is. Egy másik tanulmány dokumentálta a sangre de drago antioxidáns hatásait és a kutatók Kanadában dokumentálták gombaellenes tulajdonságait. A gyanta másik fontos hagyományos alkalmazását egy klinikai kutatás igazolta egy 2000-es vizsgálatban, melynek célja a gyomor-bélrendszer hatásainak értékelése. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy “a Sangre de drago egy hatékony, költséghatékony kezelés a gyomor-bélrendszeri fekélyek kezelésére antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatások révén.” 2002-ben ezek a kutatók arról számoltak be, hogy a sangre de drago in vitro hatást fejt ki a gyomorrák és a vastagbélrák sejtek ellen is. 2003-ban az olasz kutatók arról számoltak be, hogy a gyanta gátolta a humán myelogén leukémia sejtvonal növekedését, és megakadályozta a sejtek mutációját a kémcsőben végzett vizsgálatokban.

A sangre de drago kivonatai vírusellenes aktivitást mutattak az influenza, a parainfluenza, a herpes simplex vírusok I és II, valamint az A és B hepatitis ellen. A sangre de drago vírusellenes és hasmenésellenes tulajdonságai az elmúlt években a gyógyszeripar figyelmébe kerültek. Az USA-beli gyógyszergyártó cégek három olyan gyógyszerkészítményt nyújtottak be engedélyeztetésre, amelyek vírusellenes komponenseket és új vegyszereket (a növényi flavonoidok csoportját  SP-303-nak nevezik) tartalmaznak, amiket a sangre de grado kéregéből és gyantájából vontak ki. Szabadalmaztatott gyógyszereik közé tartozik a légúti vírusfertőzések kezelésére szolgáló orális készítmény, egy helyi vírusellenes termék a herpesz kezelésére, és az orális készítmény tartós hasmenés kezelésére. Ezek a termékek különböző humán klinikai vizsgálatok tárgyát képezték. Bár a sangre de drago immunmoduláló hatásai még nem célzott kutatás tárgyát képezik, egyes kutatók úgy vélik, hogy a gyulladásgátló, antimikrobiális és antioxidáns hatások nem specifikus immunjavító hatásokat is eredményezhetnek.

A közelmúltban számos tudományos vizsgálatot végeztek egy szabadalmaztatott sangre de drago terméken (bőrbalzsam), amely szintén a hagyományos felhasználásokon alapult. Azt jelentették, hogy a sangre de drago balzsam szignifikáns eltérést mutatott a kísérletben használt placebóval szemben, viszketés, fájdalom, kellemetlen érzés, duzzanat és vörösség enyhítésére, valamint a darazsak, tűz hangyák, szúnyogok, méhek csípései illetve vágások, zúzódások  és allergiás hatások esetében. A betegek perceken belül megkönnyebbülésről számoltak be, és fájdalomcsillapítást és tüneteket (viszketés és duzzanat) jelentősen enyhültek, akár hat órán át. Ezek az embereknél jelentett hatások, valamint számos más, állatokon végzett vizsgálatok és in vitro gyulladásmodellek arra a következtetésre adnak okotk, hogy a sangre de drago megakadályozza a fájdalomérzetet azáltal, hogy blokkolja az idegszálak aktiválását, amelyek a fájdalomjeleket az agyba továbbítják egy széles hatású fájdalomcsillapító), valamint blokkolja a gyulladást elősegítő idegek által kibocsátott kémiai reakciót.

GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSOK:

A kutatások megerősítették az erőteljes esőerdős növény őshonos felhasználását. Ez egy csodálatos, fenntartható esőerdős erőforrás. Közvetlenül az érintett területre alkalmazva hasznos mindenféle vágás, sérülés, külső sebek, harapások, csípések, kiütések és bőrproblémák esetében, beleértve a bőr- és köröm gombákat is. Dr. James E. Williams, O.M.D., összegzi sokféle felhasználását, mondván:

“A sangre de drago-nak számos lehetséges alkalmazása van, beleértve a széles spektrumú hasmenésellenes szereként olyan okokból, mint a gyógyszerek, kemoterápia vagy sugárkezelés mellékhatásai, a bél mikrobális fertőzései, az utazó hasmenés és a vírusos fertőzések, az AIDS-ben előforduló hasmenés valamint egyéb gyomor-bélrendszeri betegségek, mint például az irritábilis bél szindróma és a fekélyes betegségek. Citotoxikus hatásai miatt lehetséges antitumor-hatású és egyéb tulajdonságai biztosítják a sebgyógyító hatást. A sangre de drago hatásai hasznos lehetőségeket jelentenek a krónikus vírusos betegségek klinikai kezelésében és természetes antibakteriális szerként. ”

Ezen túlmenően az Egyesült Államokban számos egészségügyi szakember jelzi előnyeit belsőleges használatában a diabéteszes neuropátia esetén, mert korábban dokumentált hatásai vannak az idegvégződésekre, az idegfájdalmakra és az ideggyulladásra. Az előnyökről beszámoltak a cukorbetegséggel kapcsolatos olyan bőrfekélyek és sebek kezeléséről (helyileg alkalmazott), amelyek más módszerekkel nem gyógyultak meg.

Sangre de drago növényi összefoglaló:

Fő előkészítési módszer: a hígítatlan gyantát belsőleg ( kis mennyiségű folyadéban / vízben ) veszik be, vagy helyileg alkalmazzák

Főbb hatások
sebgyógyító, gombaellenes, antiszeptikus, vírusellenes, vérzéscsökkentő, összehúzó (csökkenti a vérzést)

Fő felhasználások:

1. a vérzés leállítása és a sebek, égési sérülések, vágások, gyógyítása
2. a herpesz vírus  ( fekélyei ) esetében (belsőleg és helyileg alkalmazva)
3. a bőr gombák, kiütések és bőrgyulladás esetén
4. rovarcsípések és más viszkető vagy allergiás bőrreakciók esetén
5. gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás, dizentéria és hasmenés

A kutatás által dokumentált tulajdonságok / hatások:

érzéstelenítő, anti-allergiás, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antidysenteriás, gombaellenes, csökkenti a vérzést, antileukémiás, antioxidáns, antiszeptikus, tumorellenes, antivirális, neurasztén (csökkenti az idegfájdalmat), sebgyógyító

Egyéb tulajdonságok/hatások, amelyeket a hagyományos használat dokumentál:
fájdalomcsillapító, rákellenes, viszketésgátló, gyulladáscsökkentő, összehúzó, vértisztítót

Figyelmeztetések: A vörös gyanta tartósan foltot hagyhat!.

Hagyományos előkészítés:

 

Külső használatra a gyantát / portt közvetlenül az érintett területre dörzsöljük naponta többször, és hagyjuk megszáradni. Kérjük, vegye figyelembe: a gyanta piros! Ideiglenesen megfetheti a bőrt vörösesbarnára), de véglegesen festeni fogja a ruhát.

Belső használatra a hagyományos gyógyszerek mellet is akár naponta 1-3 x 10-15 csepp kis mennyiségű folyadékban.

 

Ellenjavallatok: Nem jelentettek.

Gyógyszerkölcsönhatások: Nincs adat.

Világszerte népi felhasználások
Brazília

bakteriális fertőzések, vértisztítás, rák, emésztési zavarok, láz, gombás fertőzések, vérzés, gyomorfekélyek, daganatok, fekély (száj), sebek és összehúzó (szárító) hatásai miatt.
Dominikai Köztársaság

sebekre és a vérzés leállításához
Ecuador

tumorok, gyulladás, sebek
Mexikó

láz, fertőzött íny, sebek
Peru

tumorok, cukorbetegség,  hasmenés,  ekcéma, a törések, a gombás fertőzések, a gyomor-bélrendszeri problémák, vérzés, az aranyér, fertőzések, a fertőzött íny, rovarcsípés, laringitis, reuma, a bőrkiütések, bőrrák, a torok problémák, a fogfájás, , fekélyek (bélrendszer) , száj és gyomor fertőzések, hüvelygyulladás, hüvelyi fertőzések, sebek kezelése és antiszeptikus
diabéteszes neuropátia, ekcéma, gombás fertőzések (bőr, köröm és láb), vérzés, gyulladás, rovarcsípés, viszketés, fájdalom, kiütések, fekélyek (bél, száj, bőr és gyomor