Spirulina alga (Spirulina platensis)

A Spirulina platensis nagy mennyiségben fordul elő trópusi és szubtrópusi, magas karbonáttartalmú, magas pH-jú vizekben. Elterjedtsége széles körű, megtalálható Dél-Amerikában is. A Spirulina elnevezést onnan kapta, hogy teljes hoszszában spirálszerűen feltekeredik, és rendszerint 5-7 csavarulatból áll. Nagyjából egyenlő távolságokra elhelyezkedő keresztfalak osztják sejtekre. A Föld legősibb élőlényei közé tartozik, már 3,6 milliárd évvel ezelőtt is létezett. A meleg, lúgos kémhatású tavak planktonját alkotta, és oxigéntermelése révén részt vett a Föld légkörének kialakításában.

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a Mexikóban valaha élt aztékok és a Közép-Amerikában élt kanembusok táplálékként hasznosították: az algák segíthettek ellensúlyozni a szegényes táplálkozást.
A Spirulina mikroalga folyamatos fogyasztásával megelőzhetjük a hiánytüneteket és az ezekből eredő megbetegedéseket. Ez ma a tévhitekkel ellentétben nem csak a vegetáriánus étrendet folytatók számára fontos. Mindennapi életünkben, munkánkban, de főként a szervezetünket érő negatív környezeti hatásokkal szemben segítenek a mikroalgák létfontosságú összetevői abban, hogy egészségünket és vitalitásunkat megtarthassuk egészen idős korunkig.

A Spirulina mikroalga fogyasztása erősíti a szervezetünket, így beindíthatja annak öngyógyító képességét.

A Spirulina intenzív zöld színét különösen magas klorofil tartalmának köszönheti, mely az emésztéshez és az anyagcseréhez igen fontos. Más növényekkel ellentétben a Spirulinának nincs erős sejthártyája. Ez az egyik ok, amiért emésztőszerveink oly könnyedén juthatnak hozzá a benne lévő életfontosságú anyagokhoz. A Spirulina lúgos jellege meggátolja szervezetünk savtúltengését.
Napjaink táplálkozása a leggyakoribb oka az elsavasodás kialakulásának. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, mint például a hús, sajt vagy tojás; túl sok savasító italt iszunk, mint például a kávé, sör, más alkoholos italok, illetve nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe. Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segíthetne ellensúlyozni a savakat.
Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében a stresszes ember könnyebben megbetegedhet.
Amikor felborul szervezetünk pH-ja, számos problémával szembekerülhetünk. Egy elsavasodott testben az egészséges sejtek elkezdenek felbomlani – a megváltozott környezet hatására -, és különféle baktériumok alakulnak ki belőlük, melyek élesztő- és egyéb gombákká válnak (pl. candida gomba), végül penészgombává – melyek aztán újabb savakat termelnek. Ez az ördögi kör így folytatódik, és az enyhe tünetekből később súlyosabb problémák alakulhatnak ki.

Savas környezetben sejtjeink képtelenek a normális működésre, így azok roncsolódnak, betegek lesznek, meggyengülnek, ami hatással van az idegrendszerre (depresszió), az izomzatra (gyengülés, sorvadás), a bőr tónusára (korai öregedés), az agysejtekre (ködös gondolkodás, feledékenység), a szerveinkre (betegség, fáradtság), valamint a testsúlyunkra (elhízás, vagy éppen túlzott soványság, azaz az ideálistól való eltérés).

A mikroalgák megoldást jelenthetnek a táplálkozásból származó pH problémára. Spirulina lúgosító étel, ami azt jelenti , hogy ellensúlyozza a savasító ételek hatását segítve a testet a pH értékének lúgos irányba emelni. Ennek eredménye az erősödő csontozat és általában véve egészségesebb anyagcsere folyamatok.
Az alga tökéletes táplálék, a WHO szerint is a legtökéletesebb superfood. Valójában nem táplálék-kiegészítőként kellene tekintenünk rá, hanem tökéletes táplálékként.

Mert az alga méregtelenít, táplál, lúgosít, feltölti szervezetet nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. Ahol alga van, ott élet van. A WHO is spirulinát adott azoknak az elmaradott országokban élő gyermekeknek, akiknél az A-vitamin hiánya miatt egyfajta vakság kialakulásának veszélye állt fenn.

A NASA űrutazások alkalmával használja, mivel az koncentrált formában sokféle vitamint és nyomelemet tartalmaz. A Spirulina rendkívül gazdag fehérjékben. Az alga az antioxidáns tulajdonságú pigmentjeinek köszönhetően markánsan zöld színű. Bizonyítottan erősíti az immunrendszert, aminek az allergiás megbetegedések kezelésében van szerepe. Csökkenti a koleszterin- és az LDL-szintet, stabilizálja a vércukorszint ingadozásait. Prebiotikus hatással bír, azaz segíti a bélben a jótékony, emésztést és immunrendszeri védekezést elősegítő baktériumok megtelepedését. Savtalanít, regenerálja szervezetünket.

A Spirulina rendelkezik minden növény közül a legmagasabb fehérjeértékkel, mely az izomnövekedésnél hasznos. Fehérjetartalma közel háromszor akkora, mint a hüvelyeseknek, hatszor akkora, mint a tojásnak, és hússzor akkora, mint a tejnek.
Megelőzi az érelmeszesedést, és más szív- és érrendszeri betegségeket,segít megelőzni a máj elzsírosodását.

Várhatóan a legelterjedtebb lesz a természetes karotin-források közül, minthogy ez az egyetlen forrás, mely egyéb szükséges tápanyagokat, mint pld. a Tokoferolt (E) és a cinket is biztosítja, melyek lényegesek a karotin teljes feldolgozásához anyagcserénk során. A karotin nagyon fontos az A-vitaminhiány elkerüléséhez, melynek következtében évente sok ember veszíti el a látását.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét és azon belül is a káros hatású LDL-koleszterin koncentrációját, miközben növeli az érvédő HDL-koleszterin arányát.

Antioxidánsai védik a szervezetet a rákkeltő szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, lassítják az öregedés folyamatát.

Enzimgarnitúrája segíti az anyagcsere és az emésztés egyensúlyának fenntartását.

Spirulina, tartalmaz egy fitotápanyagot, ami az agy és az idegek sérülése esetén képes segíteni azok újra felépítésében. Emiatt alkalmazzák Alzheimer és Parkinson betegségek kezelésében. A spirulina algában megtaláltható egy B-vitamin komplex, mely bizonyítottan fontos vitamin az idegrendszer tökéletes működéséhez. A B vitaminok közül is a legfontosabb a B1, és a B3-vitamin, mely az idegrendszer fontos vitaminja.

A Spirulina alga sejt szintű védelmet is nyújt kivételesen magas béta-karotin (provitamin-A) és klorofill tartalmuk által, a benne található növekedési faktor (CGF) olyan mértékben stimulálja az immunrendszert, hogy az számos degeneratív betegség kezelésében játszhatna szerepet. A Spirulina gazdag phycocyaninban, ami egy rákmegelőző tulajdonságokkal bíró pigment. A Spirulina ráadásul a leggazdagabb növényi forrása a gamma-linolénsavnak (GLA), ami egy zsírsav, mely erősíti az immunrendszert és gátolja a túlzott sejtosztódást.

Mérsékli a fáradtságérzetet, komplex vitamin- és ásványianyag-tartalma az erő és az egészség biztosítéka. D-, K- ill. B-12-vitaminból, valamint vasból, mangánból és magnéziumból is tartalmaz jelentős mennyiséget. Már 1-2 g Spirulina fedezi napi A-vitamin-szükségletünket.

Növeli a hasznos baktériumok (elsődlegesen a laktobacilluszok) részarányát a bélflórában.

Telítetlen zsírsavai és B-vitaminjai kedvezően befolyásolják a haj és a bőr állapotát. Baktérium- és vírusellenes tulajdonsága révén bizonyos bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, herpesz, pattanások) ellen is hatékonyan alkalmazható. Gátolja továbbá pl. az influenza vírusának szaporodását. Rákellenes hatását jelenleg nagy erőkkel kutatják.

Fikocianintartalma jótékonyan hat a csontvelő regenerációjára, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után. Ennek azért van különös jelentősége, mert a fikocianin növényekben egyáltalán nem fordul elő.

Mivel jelentős mennyiségű eszenciális aminosavat és a növényi táplálékokból teljes mértékben hiányzó B12-vitamint tartalmaz, a vegetáriánusok ideális táplálékkiegészítője.
Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek növekedését.

A magas koleszterinszint elleni küzdelemben a kék-zöld algáról egy, a Harvardon végzett kutatás során kimutatták, hogy jelentősen csökkentette a vér koleszterinszintjét. A kutatók rámutattak, hogy az algában és a szójában egyaránt megtalálhatóak a többszörösen telítetlen zsírsavak, azonban az alfa-linolénsav csak az algában van jelen. Egy kisebb, embereken végzett kutatás alátámasztotta a lehetséges koleszterinszint csökkentő hatást. Stabilizálja a vércukor szintet, így elősegíti a testsúly csökkentését.

Indiában végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a kék-zöld alga jelentősen csökkentheti a szájüregi rák kialakulását.
A kutatások alapján spirulina a figyelemhiányos rendellenességben szenvedő gyermekek számára előnyös lehet, a Közép-Amerikai Egyetem orvosai által végzett kutatások 81%-os javulást tapasztaltak, napi 1 gramm zöld alga 6 hónapon keresztül történő adagolása után, Egyesült Államok-beli kutatók pedig jelentős fejlődésről számoltak be, ha a gyermekek alga kiegészítőket kaptak.

A mikroalgák egészségre gyakorolt pozitív hatását számos fogyasztói tapasztalat és kutatási eredmény támasztja alá:

• allergia
• emésztési problémák: székrekedés, hasmenés gyomorsav–túltengés, epebántalmak esetében
• reflux tüneteinek enyhítésében
• fogyás, fogyókúra – étvágycsökkentő és méregtelenítő hatásuk miatt szintén hatékonyak a mikroalgák
• Sclerozis multiplex (szklerózis multiplex, SM)
• Chron-betegség
• vércukorszint normalizálása
• ízületi és csontbántalmak
• meddőség leküzdésében, a szervezetünk intelligens: egy elsavasodott, tápanyaghiányos, elmérgeződött szervezet nem tudna egészséges gyermeket létrehozni, így nem történik meg a fogantatás, vagy korai vetélés következik be. Ezeket a negatív hatásokat segít a Spirulina mikroalga kiküszöbölni, így a várandóság létrejöhet, a magzat is egészségesebb körülmények között növekedhet, a betegségek előfordulási esélye csökken
• klimaxos problémák enyhítése
• hiperaktiv gyerekek esetében növeli a koncentrációs képességet, csökkenti az agressziót, impulzivitást
• hajhullás, egészségessé teszi a körmöket, bőrt és a hajat
• a Spirulina alga kiváló segítség koleszterin- és vérnyomáscsökkentésben
• mély, nyugodt alvást biztosít
• potenciazavarok, prosztatagyulladás
• hasnyálmirigy-gyulladás
• az alga kiváló sebgyógyító hatású, emellett hatásos fekélyek, pikkelysömör, cellulit, ekcéma, visszér problémák esetén
• rossz kedélyállapot, depresszió esetén (ez a mikroalgákban található omega-zsírsavak, főként az omega-3 hatása)
• alulműködő pajzsmirigy esetén
• izomláz csökkentésére, megelőzésére is hatékony lehet a mikroalga
• Alzheimer-kór
• autizmus, a korábbi védőoltásokkal bekerült nehézfémek kivezetése az agyműködés harmonizálása (omega-zsírsavak)
• zsírdaganatok, köszvény ( Spirulina alga lúgosító hatása)
• gyulladás- láz- és fájdalomcsillapító hatás is igazolt az algák esetében
• immunerősítő, víruselles hatású: HIV, herpesz simplex, influenza vírus ellen kutatások igazolják az alga vírusellenes hatását
• serkenti a vérképzőszerveket. Serkenti a csontvelő regenerációját, ezért fogyasztása különösen ajánlott sugárkezelések után, ill. csontvelőrák esetén. Ez a Spirulina fikocianin (phycocyanin) tartalmának köszönhető. Ennek azért van különös jelentősége, mert a fikocianin, ami egy rákmegelőző hatással bíró pigment, növényekben egyáltalán nem fordul elő. Tehát a Spirulina alga fikocianin tartalmának köszönhetően pozitívan stimulálja az őssejteket (kínai kutatók bebizonyították, hogy az őssejtek sérülése – pl. vegyi vagy radioaktív behatás – után is képes a fehérvérsejtek szaporodását szabályozni, mellékhatások nélkül)
• vas-hiány, vérszegénység megelőzésében és megszüntetésében is igazolt eredmények
• rák, bár még csupán kevés kutatás foglalkozott az algával, mégis olyan különleges esetekről számoltak be, ahol megállította a daganatok növekedését, így azonnal felhívta magára a kutatók figyelmét.

A mikroalga fogyasztása enyhítheti a kemoterápia mellékhatásait – a kezelés mellett is fogyasztható. Kérd ki kezelőorvosod véleményét!
Hatások: lúgosítás: savas közeg kedvez a rákos sejtek szaporodásának, az oxigén bejuttatása a sejtekbe, rákos sejtek legnagyobb ellensége az oxigén, fikocianin: a fikocianin a spirulinában található rákmegelőző hatással bíró pigment (természetes festékanyag), speciális CGF-faktor: az alga különleges hatásrendszere, magas antioxidáns tartalom: a rákkeltő szabadgyökök ellen, asztaxantin antioxidáns: a világ ma ismert legerősebb antioxidánsa.

• sav-bázis (sav-lúg) egyensúly helyreállítása, a szervezet ph-jának harmonizálása
• az alga serkenti az egészséges sejtépítést (aminosavak és B-vitamin komplex, magas RNS tartalom stb.)
• fokozza a sejt regenerálódást (esszenciális zsírsavak és aminosavak, klorofill, fikocianin stb.)
• javítja a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát – ásványi anyagok, aminosavak, klorofill, mukopoliszacharidok stb.)
• csontritkulás elleni védelem – szerves kötésű, azaz valóban felszívódó ásványi anyagok, nyomelemek, lúgosítás
• segíti a salaktalanítást, a nehézfémek kiválasztását, méregtelenít (klorofill, fikocianin, ásványok)
• Spirulina alga mérsékli az allergiás tüneteket – a mangán, phycocianin elősegíti a tüneteket kiváltó hisztaminlebontást, optimalizálja az immunrendszer működését
• fokozza az inzulintermelést: króm, cink, természetes inulint tartalmaz (természetben előforduló poliszaharid, természetes szénhidrát-energiaforrás, amely a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli meg)
• javítja a sejtanyagcserét – klorofill, króm, szelén, zsírsavak, biofotonok (információ-továbbítás harmonizálása a sejtek között ún. biofotonok – speciális a napfényből megkötött fényrészecskék – segítségével)
• az algáknak a vérnyomás szabályozásában, sejtszaporodásban, a gyulladásos folyamatok, a szív- és cukorbetegségek megelőzősében is fontos szerepe van – nukleinsav-, valamint V-linolénsav-tartalmának köszönhetően
• az alga gátolja a sejtek oxidációját és ezáltal lassítja az öregedést, anti-aging hatással bír
• a Spirulina platensis mikroalga, mint prebiotikum, a vastagbélben szelektíven elősegíti a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását, mint ahogyan elősegíti az ásványi anyagok felszívódását is, ezáltal erősíti az immunrendszer, és egít az emésztés helyreállításában.

“Én az algákat csak „zöld vér”-nek nevezem, melyekre minden percben szüksége van a szervezetemnek!
Török László vagyok, én is a lelkes algafogyasztók táborába tartozom. A Clorella és Spirulina algák hatásairól már korábban is hallottam és magam is megdöbbentem, hogy a médiában megjelent állítások valóban igazak! Évek óta számtalan lúgosítási eljárással próbálkoztam, de ilyen hatással egyik sem volt rám. Bátran állíthatom, hogy három hét algafogyasztás után, minden addig meglévő nyűgöm jelentősen mérséklődött:
• nem reagál a szervezetem olyan intenzíven az időjárási frontokra – nincs szédülés, fejfájás, idegesség, levertség
• megszűntek a térd- és derékfájdalmaim
• reggel frissen és kipihenten kelek ki az ágyból – eddig egyetlen „csodamatrac” sem segített
• hétköznapjaim kiegyensúlyozottabbak
• a sportban jelentősen nőtt a teljesítőképességem és kevésbé fáradok el
Egyszóval mintha kicseréltek volna, ezért én az algákat csak „zöld vér”-nek nevezem, melyekre minden percben szüksége van a szervezetemnek!
Miután mindennek utána néztetek az algákról nektek is ajánlom az én jelmondatomat: Jobb egy gramm gyakorlat, mint egy tonna elmélet!”
(Török László magánvéleménye)

Felhasználási javaslatok:

3-5 gramm szárított alga naponta háromszor az általánosan használt mennyiség.

Fogyasszuk valamilyen étkezéssel együtt.

Az 50 gramm feletti napi mennyiség túlzott fehérjebevitelt eredményezhet, ez pedig urinsavvá alakul az emésztés során, ami később aztán vesekövet vagy köszvényt okozhat. Akiknek köszvényük van vagy volt már vesekövük, fokozott kockázatnak vannak kitéve.