Szabalpálma (Serenoa repens)

A közönséges szabalpálma, vagy más néven káposztapálma, palmettó, palmettópálma, fúrészpálma, törpepálma vagy csak egyszerűen szabalpálma a pálmafélék (Areacea) családjába tartozó faj. Az USA délkeleti részén, Kubában a Bahama-szigeteken, valamint több közép és dél-amerikai országban is őshonos. Akár 20 m magasra is megnő (kivételes növésű egyedeknél 28 m magasságot is mértek), a törzse legfeljebb 60 cm átmérőjű.

A káposztaszerű terminális rügye (vagy más néven: csúcsrügye) ehető, és mint a “pálma szívét” előszeretettel fogyasztották. A szőrökkel borított fiatal levelekből súroló kefét készítettek. Törzséből cölöpöket készítettek, melyeket rakparti építkezéseknél használtak.

Németországban és Franciaországban a kezdeti stádiumú prosztata megnagyobbodás kezelésben elsőként választandó szernek tartják a törpepálma terméséből készült termékeket.
Elsődleges hatása, hogy gátolja a tesztoszteron átalakulását. Ez az úgynevezett antiandrogén hatás. Csökkenti a tesztoszteron szintet is.

Többi hatás összefoglalva:

Gyulladáscsökkentő, csökkenti a prosztata ödémát/megnagyobbodást
Serkenti az immunrendszer működését

Prosztatarák szűrésre járóknak jó hír, hogy a törpepálma szedése nem befolyásolja a PSA értéket, így a szűrés eredményét sem. Más anyagok befolyásolhatják.

Törpepálma fogyasztás nem okoz szexuális zavarokat. Nem okoz impotenciát és libidócsökkenést.

A fűrészpálma termés bevitele elsősorban jóindulatú prosztatadaganat esetén ajánlott. A kivonatnak más gyógyszerekkel szemben nincs ellenjavallata.

Kimutatták, hogy a fűrészpálmatermés kivonata jótékony hatású a prosztatára és a működését szabályozó mechanizmusokra. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és vízhajtó, ily módon megkönnyíti a vizeletelválasztást és elősegíti a víz kiürítését is.

A szabalpálma többek között javítja az emésztést, javítja az ásványi anyagok felszívódását, megkönnyíti a húgyhólyag ürülését a prosztata váladék hígításával, mindkét nem számára enyhe afrodiziákum, javítja a bronchitis, asztma, tüdőgyulladás állapotát, a hörghurutos váladékot oldja.