A szélkerék jázmin (Tabernaemontana Divaricata ) egy thai gyógynövény, amelyet széles körben használnak fájdalomcsillapítóként, nyugtatóként vagy köhögés elleni szirupként. Hagyományosan „fiatalító” gyógymódokban is alkalmazzák a feledékenység megelőzésére és a memória javítására. A crape jasmine ( szélkerék jázmin ) gyökerét magas vérnyomás, fejfájás, rüh és fogfájás kezelésére is használják. A gyökereket, leveleket és virágokat egyaránt kígyó- és skorpiómérgezés kezelésére is használják. A nem orvosi felhasználások közé tartozik a fa füstölőként és parfümként való felhasználása, vagy a mag körüli pép használata vörös festékek előállítására.

Hatásai:

  1. Kérge segít csillapítani a fájdalmas tüneteket;
  2. Vérnyomáscsökkentő hatása van;
  3. Fejfájás és traumák/törések gyógyítása;
  4. Antibakteriális;
  5. Antiepileptikum;
  6. Anti-mániás;
  7. Neurotonikus;
  8. Antioxidáns;

A Tabernaemontana Divaricata kivonatról:

A Tabernaemontana Divaricata kivonat a gyógynövény koncentrált formája.  A Tabernaemontana divaricata-t hagyományosan különféle kezelésekre, például érelmeszesedés és keringési rendellenességek esetén is használják. A Tabernaemontana Divaricata kivonatot az ájurvédikus gyógyászati rendszerek főként hasmenés és tumorok kezelésére említik. Használható bizonyos hepatotoxikus  anyagok által kiváltott májelhalás kezelésére is. A Tabernaemontana Divaricata kivonat hatékonyan enyhítheti a súlyos fájdalmakat. A szélkerék jázmin kérge egy konolidin nevű vegyületet tartalmaz, amely úgy tűnik, hogy ugyanolyan hatékony a fájdalom kezelésében, mint a morfium, anélkül, hogy káros mellékhatásokat okozna. Kutatások szerint  a Conolidin hatékonyan helyettesítheti a hagyományos opioid típusú fájdalomcsillapítókat. Mivel a Conolidin nem okoz émelygést, székrekedést, légzési problémákat és túladagolás esetén halált sem, ami a morfium hatására előfordulhat, természetes alternatívája lehet az intenzív fájdalomcsillapításnak.

Kínában, Thaiföldön és Indiában a hagyományos gyógyászatban régóta használják a meténgfélék közé tartozó Tabernaemontana divaricata dísz- és gyógynövényt. Levelét sebgyógyításra, gyökerét rágcsálva fogfájás enyhítésére. A növény szárából sajtolt olaj bőrproblémák kezelésére alkalmas. Egy, a növényben előforduló ritka vegyület –  a conolidin-  az opioid fájdalomcsillapítók közé tartozik, amelyek hatása hasonló a morfinhoz, de miközben hatásosan enyhíti a fájdalmat, szinte semmiféle mellékhatása nincs. A kutatókat már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogyan lehetne a növényben található fájdalomcsillapító hatású vegyületet mesterségesen előállítani, ez eddig nem sikerült. A széles körben használt morfinnak ugyanis számos káros mellékhatása van. Nemrég egy amerikai laboratóriumban Glenn Micalizionak és munkatársainak sikerült mesterségesen létrehozni a molekulát. A ritka vegyület erős fájdalomcsillapító hatása felülmúlta a kutatók várakozásait. A szintetikus conolidin majdnem olyan erős volt, mint a morfin, viszont a morfinnal ellentétben, gyakorlatilag semmilyen komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak.