ANAMU (Petiveria alliacea )

Az anamu egy lágyszárú évelő, akár 1 m magasra is megnő. Őshonos az Amazonas mentén és a trópusi területeken Közép-és Dél-Amerikában, a Karib-térségben és Afrikában. Sötétzöld, bőrszerű levelei vannak amelyek a növény tövében, a felszínhez közel helyezkednek el,hosszú tüskékkel védett fehér virágaik a növény felett magasan lebegnek. Sok helyen nevezik mfokhagymafűnek tekintve hogy  a növény, és különösen a gyökerei erős fokhagyma szagot bocsát ki. Mucura a neve a perui Amazonas vidékén, anamu vagy tipi Brazíliában, és Guiné Latin-Amerika egyéb országaiban.

Fitoterápiás felhasználás:

Az esőerdőkben az anamut egy olyan gyógynövény kombináció részeként is alkalmazzák a curanderosok, a helyi indián gyógyítók amely egy  fürdő a boszorkányság ellen. A Ka’apor indiánok mikur-ka’a-nak nevezik,(ami azt jelenti, oposszum gyógynövény) és gyógyszerként és illetve a mágikus szertartások elemeként ismerik. Guatemalában a finomra porított gyökér szárítmányát belélegzik orron keresztül orrmelléküreg illetve arcüreg gyulladás esetén, valamint a Ese’Ejas indiánok a perui Amazonas mentén levél infúziót készítenek belőle a  megfázás és az influenza kezelésére. A Garifuna őslakosok Nicaraguában szintén levél infúziót vagy főzetet használnak megfázás esetén,a  köhögés  és fájdalom csillapítására, valamint a mágikus rítusok során. A gyökér használatáról úgy vélik, hogy erősebb lehet, mint a levelek. Elterjedt a használata mint fájdalomcsillapító szeré a teljes dél-amerikai kontinensen. Egyéb bennszülött indián törzsek egy nedves masszát készítenek leveleiből és ezt használják külsőleg fejfájás, reuma, és más típusú fájdalmak csillapítására. Emellett a dzsungelben használják még  mint féreghajtó, rovar és parazita elleni szert.

Az anamu régóta gyógynövény a latin-amerikai országokban. Brazil fitoterapeuták  görcsoldó, vizelethajtó, menstruációs promoter, általános stimuláns, és a verejtékfokozó hatásait használják. Ezenfelül kiváló eredményeket mutat fel ödéma, ízületi gyulladás, a malária, a reuma, és a rossz memória kezelése esetében és mint a lokális fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő külsőleg, bőrbetegségek esetében. Egész Közép-Amerikában a nők használják a szülési fájdalmak csökkentésére, a szülés megindítására, valamint abortusz kiváltására. Guatemalában a gyógynövényből levél főzet készül emésztési panaszokra és a lassú emésztésre, puffadásra, és a láz csökkentésére. A levél főzetet használják külsőleg is, mint egy fájdalomcsillapítót az izomfájdalom és bőrbetegségek esetén. Az anamu általánosan használt nagy városokban Dél-és Közép-Amerikában, mint természetes orvosság a megfázás, köhögés, influenza, légúti és alsó légúti fertőzések valamint tumorok kezelésére, az immunrendszer támogatására. Kubában a növényből készült párlatot használják a rák és a cukorbetegség, valamint gyulladáscsökkentőként illetve abortív szerként.

Növényi vegyületek

Sok biológiailag aktív vegyületet fedeztek fel az anamuban, beleértve a flavonoidokat, triterpéneket, a dibenzil triszulfid egyik variánsát, amelyet egy növény-szűrési program keretében a University of Illinois at Chicago egyetemen úgy értékelték több mint 1400 növényi kivonat elemzése során, mint új és nagyon ígéretes terápiás szert a rák megelőzésére és kezelésére. Az anamu egyike volt annak a 34 növénynek, amelyben azonosítottak aktív tulajdonságokat rák ellen. A kutatók arról számoltak be, hogy a dibenzil-triszulfid egyike volt a két aktív vegyületnek az anamuban amelyek felelősek az antitumoros aktivitásért. Tartalmaz további fitokemikáliákat, melyek az  astilbin, benzaldehid, és a kumarin, mind a három dokumentált tumorellenes és / vagy rákellenes tulajdonságokkal is.

Fő vegyi anyagai között megtalálhatjuk az allantoint, astilbint, barbinervic savat, benzylhydroxytrisulfidot, kumarint, daucosterolt, dibenzil-szulfidot, engeletint, friedelinolt, ilexgenin A-t, leridalt, leridotl, lignocerinsavat, linolsavat valamint megtalálható benne myricitrin, nonadecanoic-sav, olajsav, palmitinsav, petiveral, pinitol, prolin, a szitoszterin, a sztearinsav, és trithiolaniacine.

BIOLÓGIAI és klinikai kutatások

A kutatások  azt mutatják, hogy van egy széles körű terápiás tulajdonsága, beleértve a leukémiaellenes illetve egyéb tumorellenes hatásokat is. Egy in vitro vizsgálatban az olasz kutatók 1990-ben, vizes és etanolos kivonataival sikeresen késleltették leukémia sejtek növekedését. Három évvel később született egy másik tanulmány, amely azt mutatta, hogy az ugyanezek az extraktumok citotoxikus hatást is mutatnak, valójában megölik a rákos sejteket ahelyett, hogy csak késleltetnék a növekedésüket. Ez a tanulmány azt mutatta, hogy az egész növényből készült vizes kivonat toxikus bizonyos leukémia és a limfóma rákos sejtvonalak esetén, de csak gátolta a növekedést a karcinómás típusú mellrák esetében. Újabban megjelent tanulmány 2002 dokumentálta hogy in vitro toxikus hatást fejt ki a májrák egyes sejtvonalaival szemben.  Egy másik in vitro tanulmány 2001-ben jelentette, hogy anamu késleltette a növekedést az agy bizonyos tumoros elváltozásai esetén. Ezzel egyidőben egy német tanulmány is dokumentálta az anamu hatásosságát ugyanerre.

Amellett, hogy a dokumentáltak rákellenes tulajdonságai, az anamu mind in vivo és in vitro vizsgálatok során bizonyította, hogy egy kiváló immunstimuláns. Egy 1993-as állatkísérletekben vizes kivonatai esetében igazolták, hogy egyértelműen stimulálja bizonyos  immunsejtek termelését (limfociták és interleukin II). Ugyanebben az évben, egy másik vizsgálatban az kiderült, hogy  fokozza  a falósejtek aktivitását esetenként 100% -kal és stimulálja több típusú immunsejt (interferon, interleukin II, és interleukin-4) termelését. További kutatások 1997-2001-ig alátámasztották, hogy az anamu azon immunstimuláns anyagok egyike, amelyek kiválóan működnek emberekben és állatokban egyaránt.

Az anamu használatának ízületi gyulladás és a reuma esetében klinikai kutatás igazolta hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy kutatócsoport arról számolt be, hogy az anamu rendelkezik ciklooxigenáz-1 (COX-1) gátló hatásokkal. A COX-1 inhibitorok egy új (és nagyon eredményes) osztálya az allopátiás arthritis gyógyszereknek. Egy másik kutatócsoport Brazíliában dokumentálta, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki állatkísérletek során, és a kutatók 2002-ben megállapították, hogy jelentős fájdalomcsillapító hatása  is. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásokat akkor is igazolta, amikor etanolos extraktumát helyileg alkalmazták.

Számos klinikai jelentés és tanulmány dokumentálja, hogy az anamu széles spektrumú antimikrobiális tulajdonságokkal bír számos baktériumtörzzsel, vírusokkal, gombákkal szemben. Egy 2002-es tanulmányban az anamu kivonata gátolta a replikációt a szarvasmarha hasmenés vírus esetén – ez egy teszt modell a hepatitisz C vírus kezelése során. Kubai kutatócsoport dokumentálta az anamu antimikrobiális tulajdonságát in vitro számos kórokozó ellen, beleértve az Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, és a Shigella törzseket és érdekes módon a  vizes kivonat némileg jobban teljesített, mint az alkoholos. Német kutatások  dokumentálták hatékonyságát számos baktérium ( Pl.: Mycobacterium tuberculosis) és több gombás fertőzés esetén. Candida ellenes tulajdonságait szintén leírták már 1991-ben.

1990-ben igazolták in vivo hipoglikémás hatását, az anamu csökkentette a  vércukorszintet  több mint 60%-kal egy órával a beadás után állatkísérletek során. Ez a megállapítás tükrözi a gyógynövény gyakorlati alkalmazását Kubában, ahol az anamut hosszú idő óta használják, mint gyógynövényt a cukorbetegség kezelésének támogatására.

Leslie Taylor, 2013

„Amikor írtam a második könyvemet az esőerdős gyógynövényekről, az anamu rákellenes hatásainak vizsgálata csak kezdeti stádiumában volt. Kolumbiai kutatók követték nyomon az anamu korábban leírt tumorellenes  hatásait számos in vitro vizsgálat során 2008-ban és próbálták meghatározni a pontos mechanizmust, amellyel az anamu gátolja a rákos sejtek növekedését vagy pusztítja azokat. Úgy tűnik, hogy anamu számos nagyon eltérő hatást fejt ki, amelyek a közvetlen hatással vannak a tumoros sejtekre. Megjegyezték, hogy az anamu többszörös tumorellenes biológiai hatása miatt “Úgy tűnik, hogy egy jó jelölt lehet , mint egy tumorellenes szer” és hogy további állatkísérletek szükségesek a pontos hatás tisztázása érdekében. Számos rákellenes tanulmány, amely az anamuval foglalkozik elsősorban a növényben jelen lévő dibenzil triszulfid variánsnak tulajdonítja a hatást. Nyugat-indiai kutatók 2007-ben kísérleteik során igazolták, hogy a növényben található dibenzil triszulfidvariáns erős anti-proliferációs és citotoxikus aktivitást mutat számos rákos sejtvonal esetében  (néhány sejtvonalnál akár 100% -os mortalitás!) Alig vagy egyáltalán nem toxikus nagy koncentrációban illetve nagy mennyiségben sem, alapvetően ártalmatlan az egészséges sejtekre. 2009-ben egy USA-beli cég az anamuból kivont hatóanyagot minimális változtatással szabadalmaztatta mint új kemoterápiás gyógyszert. Az új szert fluorapacinnak nevezte el és I. fázisú humán klinikai vizsgálatok kezdődtek vele 2010-ben Kínában. Meglepő módon kimaradtak az ilyenkor szokásos eljárásrend szerinti állatkísérletek, valószínűleg az eddigi kísérletek eredményei alapján nem akarják erre vesztegetni az időt ( megelőző  állatkísérleteket közzé tettek lektorált orvosi folyóiratokban ) úgynevezett “Fast Track” gyógyszerfejlesztési eljárásban fejlesztik.

Szintén ebben a könyvemben leírtam, hogy az  anamut  sokszor dokumentálták mint immunstimulánst. A fent említett 2007-es nyugat indiai kutatások során a dibenzil-triszulfidot mint erős immunstimulánst is leírták. A kísérlet során kiderült, hogy a  “dibenzil-triszulfid úgy tűnik, hogy szerepet játszik egy citokin kapcsolási mechanizmusban, amelyben az  I. típusú helper sejtek esetén  (Th -1 cella) működését, amelyek tartalmaznak  számos proinflammatorikus citokint és felfelé szabályozza a 2-es típusú segítő sejtek (Th-2) működését. ” Alapvetően ez azt jelenti, hogy növeli általánosan azoknak az immunsejteknek az aktivitását, amelyek felelősek az idegen sejtek felkutatásáért és eltávolításáért ( ilyenek például a baktériumok és a tumoros sejtek ) de a korábban dokumentált gyulladáscsökkentő hatása származhat abból, hogy elnyomja más gyulladást indukáló  immunsejtek működését, amelyek gyulladásokat okoznak.

Személyes megjegyzés:

Ahogy olvastam több száz új tanulmányt miközben a növények leírását könyvemben frissítetem,  számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy a kutatók úgy gondolják, hogy a gyulladás mögöttes vagy okozati hatást gyakorol bizonyos típusú daganatos betegség kialakulásában. Ezek a kutatók újabban elkezdtek használni növényeket illetve növényi vegyi anyagokat azok ismert gyulladáscsökkentő hatása miatt és ezzel párhuzamosan tesztelni kezdték ezek rákellenes hatásait is. Néhány ilyen tudós konkrét hipotézist állított fel arra, hogy a gyulladás elleni növényeket lehetne tekinteni rák-megelőző eszközöknek amennyiben a növény hatékonyan csökkenti a krónikus gyulladást vagy stimulál immunsejteket, amelyek felelősek a gyulladások csökkentéséért. Egy új területe van kialakulóban  a gyulladáscsökkentő növények rák-megelőző hatásaival kapcsolatban. Érdekes lesz látni, hogy az új kutatások hogyan és hová  vezetnek! Évekkel ezelőtt bizonyos kutatások nagyjából megerősítették, hogy a leukémia-ellenes növények szinte mindig antivirális hatásúak is egyben (de soha nem tudták  egyértelműen bizonyítani, hogy a leukémiát vírus okozza). Ugyanez a párhuzam igaz lehet gyulladáscsökkentő növények és rákos daganatok kialakulásának esetén is. Véleményem szerint az anamu lenne a tökéletes jelölt az ilyen típusú kutatásokhoz, hiszen teljesíti az összes kritériumot .”

Brazil egyetemi kutatók arról számoltak be, hogy alkoholos kivonata az egész növénynek bizonyított anti-depresszáns haású, valamint alkalmas amemória javítására, szorongásoldó és erős antioxidáns hatású is egyben. Korábban, 2008-ban végzett kutatás során szintén egy  brazil egyetem jelentették, hogy az anamu gyökere csökkenti a lokomotoros aktivitást (nyugtató hatású) közvetlen hatást gyakorolva a központi idegrendszerre, jelentős antidepresszív és görcsoldó hatásokkal.

A National Institute for Pharmaceutical Research and Development Nigériában kezdett szűrőprogramot 2011-ben, hogy tanulmányozza a helyi gyógynövények alkalmazását sarlósejtes vérszegénység esetében (gyakori betegség ebben az országban). Az anamuról  jelentették, hogy az egyike az első három gyógynövénynek, amelyek esetén azonosított a sarlósejtképződés elleni effektus.

2012-ben egy másik szűrési programban német kutatók olyan növényeket kerestek, amelyeket hagyományosan használtak sebgyógyításra. Az anamuról itt kiderült, hogy az egyik legaktívabb növény a teszteltek közül. A tudósok Mexikóban arről számolt be, hogy anamu lehet egy kiváló ágens a kullancsok elpusztítására a szarvasmarhatenyésztés során. A metanolos extraktuma  a levélnek és a szárnak 100%-os mortalitást mutatott kullancsok ellen .

 

Akut és szubkrónikus toxicitási vizsgálatokat végeztek az anamu leveleivel kutatók Costa Ricában 2006-ban Nem számolt be a toxicitás legkisebb jeleiről sem még nagyon nagy adagok esetén sem.

Ellenjavallatok:

A kivonatok okozhatnak méhösszehúzódásokat, így az anamu ellenjavallt terhes nők számára.
Az anamu tartalmaz alacsony koncentrációban kumarint, amely egy vérhígító hatású anyag. Vér rendellenességek,  ( Pl.: hemofília ) és vérhígító hatású gyógyszerek használata  esetén ne használja ezt a növényt felügyelet nélkül és kérje  képzett egészségügyi szakember tanácsát.
Kimutatták az anamu hipoglikémiás ( vércukorszint csökkentő ) hatását egerekben. Hypoglykaemia és a cukorbetegség esetében fokozott óvatossággal használja ezt a növényt, mert katalizálhatja a gyógyszerek hatását.

ETHNOMEDIKÁLIS FELHASZNÁLÁS:

Argentína: megfázás, hasmenés, láz, fejfájás, menstruációs zavarok, légúti fertőzések, reuma, duzzanatok, fogfájás, húgyúti fertőzések, húgyúti elégtelenség
Brazília abortuszok, asztma, ízületi gyulladás, rák, a cukorbetegség, láz, fejfájás, gyulladás, a növekvő izzadás, bélférgek, a malária, menstruációs zavarok, osteoarthritis, fájdalom, reuma, görcsök, fogfájás, vizelet-elégtelenség, nemi betegségek, férgek, rovarirtó és nyugtató
Kolumbia: szülés, a kígyómarás
Kuba : abortusz, a rák, a cukorbetegség, gyulladások
Guatemala: tályogok ( külsőleg ), vér rendellenességek, kelések, bőrgyulladás, hasmenés, orbánc, láz, fejfájás, menstruációs problémák, pattanások, ótvar, arcüreggyulladás, bőrbetegségek, bőrkiütés, bőr gomba, hasi görcsök
Latin-Amerikában általánosan: abortusz, nincsenek menstruációs zavarok, vér tisztító, hisztéria, erős izzadás, görcsök, húgyúti elégtelenség
Mexikóban: abortusz, kelések, hurut, szülés, vértisztító, megfázás, menses szabályzása, epilepszia, láz, fejfájás, melegkiütés, csalánkiütés, hisztéria, erős izzadás, influenza, bénulás, pattanások, veszettség, rovarok, reuma, , görcsök, fogfájás, tumor, vizelési zavarok, nemi betegségek, férgek
Nicaragua: fájdalmak, megfázás, köhögés, szív problémák, vese rendellenességek, máj támogatása, tüdő-rendellenességek, légzési rendellenességek, kígyómarás
Paraguay: abortusz, emésztőszervi betegségek, láz, influenza, menstruációs zavarok, fájdalom (izom), sinusitis, bőrbetegség, fogfájás, inszekticidként
Puerto Rico: abortusz, kolera, szülés, láz, menstruációs problémák
Peru: megfázás, influenza
Trinidad:  abortusz, vértisztító, hólyaghurut, influenza, nátha, irritáció, menstruációs zavarok, vérhigítás, nemi betegségek
Venezuela: abortusz, vértisztítás, bélférgek, menstruációs nehézségek, gyökérkezelési problémák, görcsök, férgek
Máshol: abortusz, az asztma, a rák, a szülés, a megfázás, köhögés, láz, fejfájás, erős izzadás, gyulladás, bélférgek, tüdőbetegségek, menstruációs problémák, idegesség, fájdalom, reuma, kígyómarás, görcsök, fogfájás, vizelési zavarok, nemi betegség, férgek és afrodiziákumként, rovarirtó, és nyugtató

Veszélyek és Mellékhatások

Ellenjavallatok:

A kivonatok okozhatnak méhösszehúzódásokat, így az anamu ellenjavallt terhes nők számára.
Az anamu tartalmaz alacsony koncentrációban kumarint, amely egy vérhígító hatású anyag. Vér rendellenességek,  ( Pl.: hemofília ) és vérhígító hatású gyógyszerek használata  esetén ne használja ezt a növényt felügyelet nélkül és kérje  képzett egészségügyi szakember tanácsát.
Kimutatták az anamu hipoglikémiás ( vércukorszint csökkentő ) hatását egerekben. Hypoglykaemia és a cukorbetegség esetében fokozott óvatossággal használja ezt a növényt, mert katalizálhatja a gyógyszerek hatását.