Ananász (Ananas ananassoides )

 

Az ananász (Ananas) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a perjevirágúak (Poales) rendjébe és a broméliafélék(Bromeliaceae) családjába tartozó nemzetség.

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.

Hat faja él Amerika forró tartományaiban. Az Ananas comosus Dél-Amerika forró vidékéről származik, de valamennyi meleg tartományban termesztik a 16. század óta (Kelet-IndiaAfrikaMexikó stb.) Nálunk is termeszthető külön alacsony, de nagy hőfokú ananász-házban. Általában már 1535 óta termesztik. Spanyol, portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtáját kedvelik. Kiváló fajták a nervosa maxima és a Cayenne.

Az ananászt ősi termőterületein, már jóval megelőzve Európába érkezését valódi csodagyümölcsként fogyasztották. Az egészségre gyakorolt rendkívül kedvező hatásai mesés ízével ötvöződnek. Tisztító, szépítő, egészségőrző, sőt néhány indiántörzs hite szerint még a férfiasságra is kedvező hatást gyakorló gyümölcs komplex összetevőinek köszönheti rendkívüli közkedveltségét.

Az sem véletlen, hogy a 20-21. század népszerű tisztító kúrái, diétái kifejezetten ajánlják az ananász fogyasztását. Egyes vélemények szerint 2 hétig napi 10-15 dkg friss ananász rendszeres fogyasztásával (természetesen kalóriaszegény étrend mellett, sok mozgással) már szép eredmények érhetők el a felesleges kilókkal vívott küzdelemben. Az ananász csodatévő híre a számos benne található vitamin, valamint rendkívül magas rosttartalom mellett egy különleges fehérjebontó enzimkeverékének köszönhető. Ez nem más, mint a bromelin vagy bromelai (nem összetévesztendő a broméliával!), amelyet 1957 óta használnak orvosi célokra. Senkit ne tévesszen meg azonban az a téves közkeletű vélekedés, miszerint a friss gyümölcs szeleteinek falatozásával a szervezet felesleges zsírkészlete hipp-hopp eltűnhet!

Ma már tudományos cikkek bizonyítják, hogy bár az ananász természetes formájában tartalmazza a bromelint, a gyors zsírégetéshez lényegesen nagyobb koncentrációban szükséges a szervezet számára, mint amekkorában a gyümölcshús tartalmazza (önmagában persze ez még kevés a gyors a fogyáshoz).

A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg!

A bromelin mellett ugyanis folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat éppúgy nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint A-, B- és C- és E-vitaminokat. Már 30 dkg friss ananász fedezi a 2000 Kcal-ás étrend melletti napi C-vitamin-szükségletet! Az emberi szervezet számára kitűnően hasznosítható, egészséges összetevők mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rendkívül magas rosttartalma igen jótékony hatást gyakorol az emésztőszervrendszerre.

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tarthatjuk tehát számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfrút. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés és vérszegénység esetén is.

 

Illata és különlegesen ízletes aromái olyannyira ellenállhatatlanná teszik, hogy a legkevésbé sem okoz nehézséget időnként ananászkúrára fogni magunkat! Valódi egészségkoncentrátum, hisz immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként is bizonyítottan hatékony.