Annatto ( Bixa orellana)

Az annatto  egy cserje vagy kis fa, 5-10 m magasra nő. Körülbelül 50 mag növekszik a belül tüskés termésekben, amelyek vöröses-narancssárga szív alakú hüvelyek az ágak végein.  A termése igen bő, a hüvelyekben  egy kis annato fa is képes akár 270 kg magot érlelni. A magokat borító vöröses héj a forrása egy narancssárga festékanyagnak. Az annatto ismert achiote néven is Peruban és urucum-ként Brazíliában. Honos egész Dél-és Közép-Amerikában illetve a Karib-térségben és megtalálható egyes Mexikóban is.

Hagyományosan  a zúzott magokat vízben áztatják, majd a víz nagy részét hagyják elpárologni.Így egy  világos színű paszta képződik, amelyet  levesek, sajtok és más élelmiszerek világos  sárga vagy narancssárga színezésére használnak.  Annato mag pasztát  Dél-Amerikából exportálják Észak-Amerikában és Európába, ahol mint élelmiszer színezéket alkalmazzák, például a margarin, sajt, a mikrohullámú popcorn és egyéb sárga vagy narancssárga élelmiszerek festésére. Sokszor ez a természetes ételfesték helyettesíti a nagyon drága sáfrányt is. Az annatto pasztát használják, mint természetes festéket a ruha, gyapjú sárga színezésére valamint lakkok, kozmetikai szerek és szappan színezésére is. A magból készült festékek okozhatnak allergiás tüneteket.

Az esőerdők bennszülött törzsei használták testük és ruházatuk festésére. Már az ősi maja indiánok, mint fő színezőanyagot használták élelmiszerekben, a testük festésére illetve festmények színanyagaként.

Bár legtöbbször csak a mag pasztáját vagy olaját használják a kereskedelemben, az esőerdők törzsei használják a teljes növény minden részét, mint alapvető gyógynövényt évszázadok óta. A fiatal hajtásokból készült teát használja a Piura törzs afrodiziákumként és bőrproblémák kezelésére valamint a láz csökkentésére, a vérhas és hepatitis gyógyítására. A levelek főzetét külsőleg bőrproblémák, valamint belsőleg májbetegségek kezelésére is alkalmazzák.  A növény jónak tekinthető az emésztőrendszer betegségeinek kezelésére is. A Cojedes törzs a virágokból készült forrázatot arra használja, hogy ösztönözze a belek működését, valamint külsőleg arra, hogy a születést követően elkerüljék az újszülöttek szemének váladékozását. A hagyományos gyógyítók Kolumbiában is használják annattot mint ellenmérget a kígyómarások esetén. A magokat köptetőként, míg a gyökereket emésztés javítására illetve és köhögéscsillapítóként alkalmazzák.

Brazíliában a levél főzet használják a gyomorégés és gyomorpanaszok csökkentésére, erősen fűszeres ételek fogyasztását követően, valamint vizelethajtóként és enyhe hashajtóként is. Ezen felül lázcsökkentésre és a malária tüneteinek enyhítésére és külsőleg  égési sérülések kezelésére. Az annatto gyakori orvosság a perui természetgyógyászatban is, ott  a szárított leveleket achiotec-nek nevezik. Nyolc-tíz szárított leveleket 1 liter vízzel leforrázva naponta 3-szor étkezés után a prosztata betegségek és a belső gyulladások, artériás vérnyomás, magas koleszterinszint, hólyaghurut, elhízás, veseelégtelenség esetén valamint a húgysavas lerakodások megszüntetésére is használják. Ez a főzet ajánlott a hüvely antiszeptikus kezelésére és sebek gyógyítására, valamin lemosással különféle bőrfertőzések, belsőleg pedig  máj és a gyomorbetegségek esetén. A curanderók  (gyógynövényekkel gyógyítók) a perui Amazonas mentén a friss levelek préselt levével  a szem gyulladásos és fertőzéses betegségeit gyógyítják, és használják a gyümölcs levét kúraszerűen az  epilepszia kezelésére.

Főbb hatásai:

– savtalanít
– erősen csökkenti a gyulladást
– elpusztítja a baktériumokat
– köhögéscsillapító
– megköti a szabad gyököket

– megöli a parazitákat
– vértisztító, méregtelenítő
– nyugtatja sejtmembránokat
– vízhajtó
– csökkenti a szem váladékozását
– serkenti az emésztést
– lázcsökkentő
– enyhén hashajtó
– sebgyógyító hatású
– védi a májat

Klinikai kutatások:

Laboratóriumi kutatások során a gyökér vizes kivonatáról  bebizonyították, hogy  vérnyomáscsökkentő hatású. Ugyanez a kivonat bizonyítottan simaizom-lazító és csökkentette a gyomorszekréciókat, amelyek következtében használata segít az emésztésben és a gyomor betegségeinek gyógyításában. Az annato levelek  az újabb vizsgálatok soráni reduktáz gátló hatásuk révén szerepet játszhatnak a diabéteszes neuropátia kezelésében is. Egy 2000-es tanulmány megerősítette a hatékonyságát a kígyóméreg semlegesítése kapcsán, gyakorlatban használják is Kolumbiában évszázadok óta. Az annatto bizonyította antigonorrhealis aktivitását egy 1995 vizsgálatban és más kutatások során a virág és a levél kivonatok in vitro antibakteriális aktivitást mutattak több baktériumtörzs ellen, beleértve az E. coli és a Staphylococcust is. Ez alátámasztja a hagyományos orvoslásban történő használatát a gonorrhea és más bakteriális típusú fertőzések esetén.

Bár még nem széles körben elérhető az Egyesült Államokban, az annatto levelet a prosztata és húgyúti betegségek, valamint a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésére használják. Nagyobb dózisok jelentős vizelethajtó hatással bírnak.

Főbb felhasználása:

a helyi fertőtlenítő fül, szem, és bőrfertőzések
emésztési problémák (gyomorégés, székrekedés, gyomorfájdalom)
prosztata és húgyúti fertőzések
a magas vérnyomás
a magas koleszterinszint

Tulajdonságok :

aldózreduktáz inhibitor (kapcsolódik a diabéteszes szövődményekhez), antibakteriális, vérzésgátló , ellenméreg

Egyéb tulajdonságai:

savmegkötő, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hashajtó (enyhe hashajtó), afrodiziákum, adstrigens, emésztést  serkentő, vízhajtó, lázcsillapító ,vérnyomáscsökkentő, sebek gyógyítása

Figyelmeztetések:

Fokozhatja a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatását!

Egyéb gyógyszerkölcsönhatása illetve mellékhatása nem ismert.

Felhasználási javaslat:

2-3 x 1-2 kapszula naponta kúraszerűen

Veszélyek és Mellékhatások

Figyelmeztetések:

Fokozhatja a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatását!

Egyéb gyógyszerkölcsönhatása illetve mellékhatása nem ismert.