Boldó vagy boldófa (Peumus boldus)

A babérvirágúak (Laurales) rendjébe, a Monimiaceae családba tartozó Peumus nemzetség egyetlen faja.
Chile középső területein őshonos. A boldófa különösen jól érzi magát a száraz, napos talajon. 4-5 méter magasra is megnőhet, szürkészöld, érdes, szívós, de törékeny levelei jellegzetes illatot árasztanak. Sárgásfehér virágai a hajtások végén bogernyőbe csoportosulnak. Apró, csonthéjas ehető termése fekete.
Főbb hatóanyagai:

illóolaj: 2-3%, p-cimol, cineol, aszkaridol főbb összetevőkkel, alkaloidok: 0,25-0,5%, főként boldin és flavonoidok.
A boldófa levelét, a boldinnak az epekiválasztásra gyakorolt hatása miatt, nagymértékben hasznosítják a máj- és epeeredetű emésztési zavarok tüneti kezelésében. Nagyobb adagokban nyugtató hatású. A boldin még lazítja a simaizmokat.
Levele különféle, az epekiválasztást és ürítést segítő gyógykészítmények alapanyaga. Forrázat formájában is alkalmazhatók. Kérgét csak arra használják, hogy a boldint, a fa hatóanyagát kivonják belőle.

A boldó serkenti az epeműködést és az epehólyagot, így jótékonyan hat az epekövekre. Használják továbbá a felső emésztőszervek működési zavaraira fekélyekre, rossz emésztésre. Enyhe görcsökkel járó gyomor-bélrendszeri panaszok és diszpepszia esetén is kitűnő. Epehajtó, májvédő, görcsoldó és gyomorszekréciót fokozó. Elősegíti a gyomornedv képződését és élénkíti az epeáramlást. Segít a felhasi felfúvódás megszüntetésben.

Alkalmazzák a bélrendszer különböző megbetegedéseinél amikor a bél szakaszonként gyulladásban van, illetve székrekedés és vastagbél hurut esetén is. A boldófa egyik legjelentősebb tulajdonsága az epekiválasztást segítő hatása, s mivel hatóanyaga, a boldin nem mérgező, nagymértékben alkalmazzák is erre a célra.

Féreghajtó és parazitaölő tulajdonságai miatt is használják.
Megakadályozza a zsír felhalmozódását a zsírsejtekben (adipocyták), serkenti a lipidek lebontását (lipolizis), aktiválja azokat az enzimeket, melyek a zsírok zsírsejtekben történő lebontásáért felelősek. Serkenti a zsírok kivonását a sejtekből és csökkenti a zsírsejtek méretét, megszünteti a narancsbőrt a problémás területeken.

A boldófa leveleit étvágygerjesztő hatású alkoholos italok összetevőjeként is felhasználják.

Figyelmeztetések: erősen vérhigító hatású, vérhigító gyógyszerek használata esetén konzultáljon orvosával. Erős vizelethajtó hatású ezért folyamatos használata ellenjavallt.

Használatát nagy adagban a terhesség ideje alatt kerülni kell, mert abortív hatású.

Felhasználási javaslat: napi 2-3 x 1-2 kapszula, 3-4 hetente 1 hét szünettel.

Veszélyek és Mellékhatások

Figyelmeztetések: erősen vérhigító hatású, vérhigító gyógyszerek használata esetén konzultáljon orvosával. Erős vizelethajtó hatású ezért folyamatos használata ellenjavallt.

Használatát nagy adagban a terhesség ideje alatt kerülni kell, mert abortív hatású.