Chuchuhuasi (Maytenus macrocarpa)

A Chuchuhuasi egy hatalmas lombkoronájú fa az Amazonas vidékén, akár 30 m magasra is megnőhet. Nagy levelei (10-30 cm), kis, fehér virágai vannak, és rendkívül kemény, nehéz, vöröses-barna fakéreg boríctja . Számos növénytani nevet kapott e fafaj. Szerepelhet mint Maytenus krukovii, Maytenus ebenifolia, Maytenus laevis és Maytenus macrocarpa; minden botanikai név ugyanarra a fára utal. A Chuchuhausi őshonos a trópusi esőerdőkben Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Peru területén.

Az Amazonas mentén ősidők óta használják a chuchuhuasi kéreg őrleményét a hagyományos gyógyászatban. Perui neve, „chuchuhuasi” azt jelenti: “remegő hát”. Arra utal, hogy használatával jelentősen javíthatóak az ízületi gyulladás, reuma, és általában a hát és nyakfájással járó kórképek tünetei. Több helyi indián orvosság alapvető alkotórésze az ízületi gyulladás és a reuma gyógyítására. A helyiek az Amazonas mentén úgy vélik, hogy chuchuhuasi emellett még afrodiziákum és frissítő, tonizáló hatású, a kérget a helyi cukornád rumba (aguardiente) áztatva egy helyben igen népszerű népszerű „dzsungel italt” nyernek, amelyet még a bárokban és szórakozóhelyeken is felszolgálnak, és a tapasztalt turisták is nagy előszeretettel fogyasztják mint úgynevezett “go-juice “-t a fájdalom és izomfájdalom csökkentésére a hosszú túrák során az esőerdőkben. Helyi gyógyítók, a curanderok az Amazonas vidékén a chuchuhuasit mint általános tonizáló szert használják súlyos betegségek esetén, ezzel gyorsítják a gyógyulást, illetve sok esetben keverik más gyógynövényekkel, mert megfigyelték, hogy saját jó tulajdonságai mellett katalizálja, megnöveli azok hatását is. Kolumbiában a Siona indiánok egy kis darab kérget (5-8 cm) 2 liter vízzel addig forralnak, amíg csak 1 liter főzet marad, és ezt isszák meg az ízületi gyulladás és a reuma gyors tüneti javítására. Az ecuadori esőerdőben a Quichua indiánok készítenek a kéregből főzetet általános fájdalmak, reuma, izomfájdalmak, menstruációs fájdalom, és gyomorfájás csökkentésére.

A perui Amazoniában a chuchuhuasira a mai napig úgy tekintenek, mint a legjobb orvosságra ízületi gyulladásra mind a városok és az erdők lakói. Használják, mint izomlazítót, afrodiziákumot és fájdalomcsillapítót, kiváló a mellékvese működésének támogatására, serkenti az immunrendszert, és jó eredménnyel használható a menstruációs egyensúly és a szabályozás terén is. A Perui gyógynövény rendszerekben a chuchuhuasi-alkohol extraktumokat az osteoarthritis, rheumatoid arthritis, a bronchitis, a hasmenés, aranyér, és a menstruációs szabálytalanságok kezelésére és általánosan mint erős fájdalomcsillapítót használják..

Növényi vegyületek

A Chuchuhausi egy „erőműve” a növényi vegyületeknek: többnyire triterpének, favonolok és szeszkviterpén alkaloidok a főbb hatóanyagai. Két jól ismert vegyi anyaga a mayteine és maytanszin – ezek az alkaloidokat 1960-ban már dokumentálták mint aktív tumorellenes hatóanyagokat, és ezek előfordulnak más Maytenus családhoz tartozó növényekben is. Míg ezek a vegyi anyagok megtalálhatóak chuchuhuasiban is, de nem elég magas mennyiségben ahhoz, hogy valóban terápiás anyagként legyen használható tumoros esetekben, de egy másik esőerdős Maytenus növény, az „Espinheira santa” (Maytenus ilicifolia ) kiváló forrása ezeknek rákellenes fitokémiai anyagoknak. Ez a rokona, elsősorban az agresszív lefolyású, nyirokrendszert érintő illetve több leukémiás kórkép esetén hasznélható jó eredménnyel További vegyületek amiket a természetben eddig csak a chuchuhuasiban találhatóak a dammarane- és friedelane típusú triterpének, amiket szintén e növény alapvető aktív összetevőiként tekintenek.

A fő növényi vegyületek, amiket a chuchuhuasi tartalmaz: agarofuran szeszkviterpének, canophyllol, katechin csersav, dammarane triterpének, dulcitol, ebenifoline alkaloidok, euojaponine alkaloidok, friedelan triterpének, krukovine triterpének, laevisine alkaloidok, macrocarpin triterpének, majtanzin, mayteine, maytenin, mebeverin, phenoldienonok, pristimeran, proanthocyanidinok és tingenone (és származékai).

BIOLÓGIAI és a klinikai kutatás

Chuchuhuasi hosszú története során sok klinikai érdeklődést mutatott a kutatói közösség. Az 1960-as években egy amerikai gyógyszeripari cég felfedezte hatásos immunstimuláló tulajdonságait egy leveléből kérgéből készülő kivonatnak, dokumentálták, hogy fokozott fagocitózisra stimulált (immunsejtek támadnak baktériumokat és idegen sejteket) egerekben. A kutatók 1977-ben számoltak be arról, hogy az alkoholos kivonat bizonyítottan gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki , valamint hitelesítették a chuchuhuasi hagyományos felhasználási módját ízületi fájdalom csökkentésére. A gyulladáscsökkentő hatását megerősítette az 1980-as években egy olasz kutatócsoport is. Úgy tűnik, hogy ez a tulajdonsága (amellett, hogy sugárzásvédő és daganatellenes tulajdonságokkal párosul) legalábbis részben kapcsolódik a csak ebben a növényben ismerten jelenlévő triterpénekhez és antioxidáns vegyületekhez amelyek a növény kérgében találhatóak.

1993-ban egy japán egy másik csoportja új alkaloidokat talált a chuchuhuasiban amelyek felelősek lehetnek annak hatékonyságáért az arthritis és reuma kezelésében. Az Egyesült Államokban több gyógyszeripari vállalat tanulmányaiban szerepel, hogy a chuchuhuasi gyulladáscsökkentő és anti-artritiszes tulajdonságai annak köszönhetőek, hogy bizonyos alkaloidok hatékonyan gátolják a protein kináz C (PKC) enzim termelését. PKC inhibitorok nagy érdeklődést keltenek világszerte, mivel bizonyíték van arra, hogy a túl sok PKC enzim részt vesz sokféle betegségi folyamat (beleértve az arthritist, asztmát, agyi daganatokat, a rák, a szív- és érrendszeri betegségeket) kialakulásában. Egy spanyol kutatócsoport 1998-ban megállapította, több, újonnan felfedezett fitokémiai hatóanyaga közül az egyik szerepet játszik az idegkárosodás megelőzésében diabéteszes betegeknél.

Az 1970-es évek, olasz kutatók tesztelték a chuchuhuasi kivonatát bőrrák ellen és azonosították tumorellenes tulajdonságait. Ezeket a hatásokat elsősorban két vegyületnek, a tingenone-nek és a pristimerin-nek tulajdonítják. Három egymástól független kutatócsoport talált új és teljesen egyedülálló szeszkviterpén vegyületeket 1999-ben a növényben, melyek közül kettő mutatott tumorellenes aktivitást, és amelyek közül az egyik dokumentáltak ellen hatékony a leishmaniasis (trópusi parazita betegség) gyógyításában. Más kutatások során is úgy találták, hogy négy további konkrét vegyi anyag (úgynevezett macrocarpinok) dokumentáltan citotoxikusak bizonyos tumor sejtvonalak esetében.

Általános hatásai:

Erősíti az immunrendszert és az idegrendszer aktivitását. A chuchuhuasi kéreg olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a fájdalmat, és hasznos kiegészítője a rák, különösen a bőrrák elleni küzdelemnek. Használják vesegyulladások, reuma, artrózis és izomfájdalom kezelésére. Segít a szív-és érrendszeri betegségek és májbetegségeknél is. Erősíti az immunrendszert és az idegrendszert is. A chuchuhuasi fokozza az agyműködést, használják a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex ellen is. Az indiánok használták a fa gyógyító tulajdonságait évszázadokon át.

Azok az emberek, akik ízületi- és izomfájdalomtól, hát- nyak-térd és gerincfájdalomtól szenvednek a chuchuhuasit, mint természetes fájdalomcsillapítót és izomlazítót használhatják.
Kúraszerű használata esetén már egy hét után érezni hatását, mint:

• erős fájdalomcsillapító
• gyulladásgátló
• idegrendszert revitalizáló
• izomlazító, lebontja a tejsavat
• energiaszint növelő
• immunrendszer fokozó

Gyógyhatások az alábbi betegségekre:

– Az arthrosis, reuma, ízületi betegségek
– A fájó izmok és csontok, a csontritkulás
– Asztma, hörghurut
– Fáradtság szindróma
– A Parkinson-kór
– A májbetegségek
– A vesegyulladás
– Menstruációs nehézségek

A Chuchuasi kéreg alkalmas a szervezet általános méregtelenítésére is.