Clavo huasca (Tynanthus panurensis)
A clavo huasca egy Dél-Amerikában, az Amazonas vidékén őshonos kúszónövény amely felnyúlik akár 80 méter magasra is. Kis, fehér virágait a méhek és pillangók nagyon kedvelik. A neve azt jelenti „gerezd szőlő” clavo : gerezd vagy köröm, huasca :szőlő. A növény kérgének, gyökerének és leveleinek van egy jellegzetes, szegfűszeg-szerű aromája, innen ered a másik neve: fehér szegfűszeg.
A növény törzsének keresztmetszete, egy jellegzetes “máltai kereszt” forma, a sötétebb, vöröses színű háttérben egy aranyszínű kereszt látható.A Shipibo-Conibo, Kayapó, és Assurini indián törzsek az Amazonas területén a clavo huascát használták a gyomorproblémáik leküzdésére, a kéreg tinktúráját alkalmazták a láz, az izomfájdalom és ízületi fájdalom enyhítésére.
Eredményesen használható a neuropátiás fájdalmak enyhítésére, valamint derék, hát és gerincfájdalmak esetén.
A növény gyökerének friss nedvét vagy gyantáját alkalmazzák fogfájásra, mint egyfajta helyi fájdalomcsillapítót. Peruban a hagyományos elkészítés szerint alkoholba, a helyi cukornád-rumba áztatják a kérget és az aprított indákat. Az így készült kivonatot fogyasztják. A benne lévő eugenol helyi érzéstelenítő hatású; láz, valamint reumás- és fogfájdalmak enyhítésére is szolgál.
A Clavo Huasca széles körben ismert főleg Brazíliában és Peruban mint fontos természetes afrodiziákum a férfiak és a nők számára egyaránt. A legfontosabb összetevője a két híres gyógynövény keveréknek, melyeket a perui piacokon impotencia és a frigiditás kezelésére árulnak. Az egyik az úgynevezett „Siete Raices” , a másik pedig a „Rompe Calzon” . Brazíliában a clavo huasca képezi az alapját az úgynevezett Cipo Cravo-nak; úgy vélik, egy kiváló szer emésztési zavarok leküzdésére, használják heveny mérgezéses tünetek illetve a másnaposság leküzdésére is. A clavo huasca egyáltalán nem hallucinogén, de sok esetben eredményesen alkalmazták függőségi tünetek enyhítésére, illetve hallucinogén anyagok mellékhatásainak enyhítésére. Előzetes fitokémiai vizsgálata során a brazil tudósok felfedezték egy speciális alkaloida, a tinantina jelenlétét valamint a csersav, eugenol, és sok különböző ritka illóolaj is megtalálható hatóanyagai között.
Aktuális gyakorlati hasznosítása:
Clavo Huasca még mindig széles körben alkalmazott, mint egy természetes afrodiziákum a férfiak és a nők számára Dél-Amerikában ma. Rendkívül hatékony, különösen a menopauza előtti nők esetében. Ezek tulajdonságainál fogva egyre ismertebb és kedveltebb az USA-ban, több clavo huasca termék már kapható a boltokban mint természetes gyógyhatású készítmény. Egyre gyakrabban felbukkan összetevőként különböző – mindkét nem esetében működő – növényi alapú libidójavító termékekben.
Felhasználási javaslat:   naponta fél teáskanálnyi port tegyen egy csésze teába vagy forró csokoládéba.

Ajánlott kombinációk:

  1. Klimax mix (Mexikói yam, Muira Puama, Királydinnye, Clavo huasca, Catuaba)