A kondurángó ( Marsdenia condurango)

Ez az alapvetően trópusi és szubtrópusi elterjedésű, szőlőre hasonlító lián a fatörzsekre tekeredik, és a fák csúcsánál keresi a fényt. Honos Dél-Amerika nyugati részén az esőerdőkben 2000 és 3000 közötti magasságban, az Andok alsó lejtőin Peruban, Ecuadorban és Kolumbiában. Felkúszhat akár 30 méter magasra is és bársonyos szív alakú levelei és kis tölcsér alakú virágai vannak, termése 10 cm hosszú. Virágai ernyős virágzatban tömörülnek. A cserje körülbelül 2 méter átmérőjű és igen stabil. A nagy és súlyos kondorkeselyűk gyakran használják pihenőhelyként és ülőrúdnak, nevét is innen kapta, condor szőlő vagy sas szőlő.

A kondurángócserje kérgét gyomorerősítőként és keserűanyagként használják étvágytalanság, gyomorsavhiány vagy gyomorhurut esetén. A gyógykészítményeket a terhességi hányások és idült vagy heveny gyomorfájás ellen ajánlják, valamint étvágy- és anyagcsere-fokozó szerként lábadozás idején.

A kondurángó serkenti a gyomornedvek kiválasztását, fokozza az étvágyat. Anyagcsere-fokozó és gyomornyugtató hatású akut gastritis vagy krónikus gyomorhurut esetében. Fogyasztása főleg azok számára javasolt, akiknek lassú vagy nehézkes az emésztése.

A kondurángót már régóta használják emésztési és gyomorproblémák kezelésére, ugyanis segíti az emésztést azáltal, hogy a keserű emésztőnedvek képzését serkenti. Használata csökkenti a hányingert és a hányást, nyugtatja az ideges gyomrot, enyhíti a hasi fájdalmakat és a görcsöket, szélhajtó. A vérző gyomorfekély kezelésére is kiválóan alkalmas. Támogatja az epe, a máj és a hasnyálmirigy munkáját. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns.

Hivatalosan először 1871-ben ismerték el az Egyesült Államokban olyan módon, hogy az amerikai egészségügyi minisztérium igazolta, hogy képes kezelni a gyomorrákot a szifiliszt és az emésztési zavarokat. Később az 1900-as években bekerült az amerikai gyógyszerkönyvbe, valamint több más európai gyógyszerkönyvbe.

Ajánlott kombinációk:

  1. Emésztés mix (Tayuya, Condurango, Moringa, Sarsaparilla)