Copalchi (Coutarea latiflora )

A Copalchi ( Coutarea latiflora ) egy bokros növény, ovális, hegyes végű levelekkel. Sárgásfehér virágai 5-7 cm hosszúak. Ezekből lesz a kapszula formájú gyümölcs, amely rengeteg magot rejt.

A copalchikéreg az egyik legjobb hipoglikémiás ( vércukorszint csökkentő ) gyógynövény.
Bizonyított, hogy jelentősen javítja a szénhidrátok lebontását.

Őshonos Amerikában, elsősorban Kolumbiában és Mexikóban. A copalchi fő hatása hipoglikémiás tulajdonsága. Széles körben használják a 2-es típusú cukorbetegek kezelése során, mint úgynevezett “növényi inzulint.” , továbbá Dél-Amerika és Közép-Amerika egyes részein lázcsillapítóként is alkalmazzák. A copalchi kéreg kivonata in vitro erős maláriaellenes tulajdonságot is mutat.

Ésszerű adagban a copalchi nem mutat semmilyen toxicitást. Aktív hatóanyaga elsősorban a coutareocid (keserű glikozid), amely úgy tűnik hydroxycoumarinok csoportjához tartozik.

1922-ben a Kolumbiai Állami Egyetem orvosa ( később az egyetem rektora ) Cartagena Francisco Obregon Jarava közzétett egy tanulmányt a diabetes mellitus kezeléséről, amelyben leírta a tapasztalatait tíz súlyos cukorbeteg kezelése kapcsán. Ezeket a betegeket Copalchi kéreg por főzetével kezelte. Talált a nöényben egy hatóanyagot – keserű glükozidot – melyet copalchina néven nevezett el. Az eredmények tükrében Obregon megjegyezte. hogy a “betegek kezelésére cukorbetegség esetén a copalchi kérgéből készült készítmények a leghatékonyabb ismert növényi hatóanyagok. A copalchi méltó gondos tanulmányozásra. A jövőben egy jó gyógyszer alapját képezheti és valószínűleg serkenti a hasnyálmirigy kiválasztó funkcióját illetve használata során közvetlenül segíti a szénhidrátok metabolizmusát , valamint ” a copalchi hatóanyagai egyértelműen fokozzák a Langerhans-szigetek működését.”

Copalchi – Terápiás alkalmazások

A copalchi népszerű alternatíva Dél és Közép-Amerikában a 2-es típusú diabétesz kezelésére. Ezen felül nagyon hatékony, mint vizelethajtó, lázcsillapító szer .A kéreg tinktúrája sok helyen használt még a malária és a tuberkulózis kezelésére is. Gyökerét alkalmazzák még az asztma kezelésére. Ezen felül a kéregnek fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, vizelethajtó, bőrpuhító, stimuláló és tonizáló hatása is ismert.

Sucontral D néven a copalchiból a cukorbetegek részére készített gyógyszer egy bioaktív koncentrátumát tartalmazza a Hintonia latiflora-nak, vitaminok és nyomelemek kombinációjával. A Hintonia latiflora bioaktív koncentrátumairól ismeretes, hogy pozitívan befolyásolják a szénhidrát-anyagcserét. A növényt már évszázadok óta használják táplálékkiegészítőként Közép- és Dél-Amerikában illetve Európában is a 20. század elejétől.

A hipoglikémás hatását egy Copalchi kivonatnak tesztelték nemrég állatkísérletben is randomizált, placebo-kontrollos, párhuzamos összehasonlító tanulmány során. A kontrollcsoporttal összehasonlították a két kezelési csoportot, amelyek megkapták a Copalchi száraz anyag kivonatát 2 különböző koncentrációban. A vizsgálati időszak 30 nap időtartamú volt. A kezelés során kifejezett és jelentős vércukorszint-csökkentő hatást mutattak ki a Copalchi kivonattal kezelt két kezelési csoportban. Nem volt szignifikáns különbség az antidiabetikus hatás tekintetében a két különböző koncentrációval kezelt csoport esetében, csupán az eredmények megjelenésének gyorsaságában ( 1. illetve 3. naptól csökkenő tendencia ) Mindkét kezelt csoport esetében –egyedenként némileg változóan – a kontrollcsoporthoz képest 20-25% -os csökkenése volt jellemző a vérglükóz-koncentrációnak már a kezelés 7. és 15. napja között és ezen a szinten maradt azt követően végig.

Felhasználási javaslat:

Naponta kúraszerűen 3-4 x 1-3 kapszula