Cuti-cuti ( Argyrochosma nivea )

 

Cuti Cuti egy vadon termő páfrány, főleg az Andok keleti lejtőin – leggyakrabban vízesések közelében nő. Rövid, vékony ágak, kis levelekkel, szerény virágzattal. A szárított növény egységes barna színű, jellegzetesen erős illatú. Felhasználása tradicionálisan igen régi időkra nyúlik vissza, a növény neve is ősi, a „cuti” szó inka jelentése – „megváltoztatás”.

A biológiailag aktív vegyületek jelenlétének köszönhetően – mint például a sztilbének, flavonoidok (akacetin), nem-fehérje aminosavak, kumarinsav-származékok, naftokinon, tanninok és a nyálka – ez a növény kitűnően és igen jó eredménnyel használható a vércukorszint csökkentésére, illetve néhány specifikus hatóanyagának köszönhetően regenerálja a hasnyálmirigy-sejtek működését. Ezen felül erős gyulladáscsökkentő hatású, teaként fogyasztva köptető és nyákoldó, valamint kiváló antioxidáns.

A cuti-cuti tulajdonságai közül talán legfontosabb értéke, hogy – talán egyetlen ilyen anyagként – elősegíti a hasnyálmirigy sejtek bizonyos fokú regenerálódását. Ezért a növényt tipikusan használják a cukorbetegség kezelésének támogatására – különösen 2 típusú diabétesz esetén – és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetén is.

Emellett szabályozza, harmonizálja a menstruációs ciklust, elősegíti az anyagcserét, antioxidáns és erős méregtelenítő, tisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Erős köhögéssel járó felsőlégúti megbetegedések esetén igen hasznos lehet, mint nyákoldó, köptető, illetve köhögéscsillapító szer, továbbá jó lázcsillapító hatású is.

Használatra javasolt a következő esetekben:

– Hasnyálmirigy diszfunkció
– Hasnyálmirigy-gyulladás – krónikus
– Magas vércukorszint és a cukorbetegség – különösen 2. típusú
– Anyagcsere-rendellenességek
– Túlsúly
– Rendszertelen menstruáció
– Légzőszervi betegségek, köhögés és krónikus köhögés
– Megfázás és az influenza

Kizárólag vadon termő páfrányféle, kis kiterjedésű, speciális élőhelyeken található, nem termeszthető.

Európában magas árfekvésű és igen ritka gyógynövény.

Ellenjavallata, mellékhatása, ismert gyógyszerkölcsönhatása nincs.

Felhasználási javaslat:

3×1-3 kapszula naponta