Damiana (Turnera diffusa )

A damiana a golgotavirág-félék családjába tartozó sárga virágú, a kamillához hasonló, aromás illatú cserje.

A nyár végén beérő gyümölcsének az íze a fügére emlékeztet.

Közép-Amerikából származó, Texasban és Mexikóban sokhelyütt gyógynövényként termesztett illatos, fás szárú cserje, melynek sokrétűen hasznát vették már az indiánok is. Leveleiből kellemes illatú teát főztek, mely enyhülést hoz álmatlanság, levertség, kialvatlanság esetén. Hasznos antidepresszáns, enyhén euforizál és a szorongást segíti feloldani. Ma széles körben alkalmazzák köhögés elleni gyógyszerként, vízhajtóként és afrodiziákumként,valamint hipoglikémiás (vércukorszint csökkentő) hatása is ismert. Emiatt a vércukorszint csökkentésére alkalmazott szerekkel történő együttes alkalmazása óvatosságot igényel. Ilyen esetben célszerű konzultálni az alkalmazásról a kezelőorvossal.

Általános frissítő és élénkítő hatása teszi értékessé azok számára, akik enyhe depresszióban szenvednek. A damiana használata javítja az emésztést, nyugtatja az idegeket, szabályozza a hormonális aktivitást, serkenti a húgy-ivarszerveket.

Szexuális zavarok esetén is hasznos lehet. Serkentően hat a szexuális ingereket közvetítő lumbális reflexív központjára, alhasi vérbőséget okoz, javítja a genitáliák vérellátását, ezáltal erősíti mindkét nemben a szexuális aktivitást. Az urogenitális területre gyakorolt hatása miatt jól kezelhetők vele az aranyeres panaszok is.

Az illóolajoknak széles spektruma megtalálható benne: timol, pinén, cimol, cineol. Ezen kívül kis mennyiségben alkaloidokat is tartalmaz. A mértékletes használat tonikus hatással van a szervezetre. Segíti az idegességből adódó gyomorproblémák leküzdését és javítja a közérzetet.

Mivel hatóanyagai jól oldódnak alkoholban, Mexikóban hagyományosan likőrök ízesítésére is használják más gyógyfüvekkel kombinálva.

Felhasználási javaslat:   A szárított levélből 2-4 gramm,   150ml vízben 5-10 percig forralva napi 2-3 alkalommal az általánosan alkalmazott mennyiség.