Iporuru ( Alchornea castaneifolia )

Az iporuru egy bokros fa, amely 8-10 m magasra nő, világosbarna kéreggel és az ibolyaszínű virágokkal. Nagy területen él elsősorban Peruban az Amazonas folyó alsó szakaszának árterületén, de őshonos az argentin, bolíviai, brazil, kolumbiai, paraguayi és venezuelai nedves, trópusi területeken is. Az Iporurut csak az Amazonasi száraz évszakban lehet gyűjteni, az esős évszakot víz alatt tölti. A helyiek úgy vélik, hogy a kéregben található aktív gyógyászati tulajdonságok csak a száraz évszakban vannak jelen.

Népgyógyászati használata

Évszázadokon át az Amazonas őslakosai sokféle célra használták a iporuru kérgét és leveleit, és sokféle módon készítették el. A növényt általában állati eredetű készítményekkel együtt használták a sámánista képzés során, illetve néha az ayahuasca összetevőjeként (többféle gyógynövény-kivonat, amelyet a dél-amerikai sámánok használnak). Amazóniában a kéregból vagy a levelekből tinkturát készítenek (általában a helyi rum, aguardiente felhasználásával), amit a reuma, ízületi gyulladás, megfázás és izomfájdalom kezelésére használnak. Ismeretes, hogy Peru őslakos népei az osteoarthritis tüneteinek enyhítésére valamint a rugalmasság és a mozgás tartományának javítására alkalmazzák. A Candochi-Shapra és a Shipibo indiai törzsek mind a kéreget, mind a gyökeret a reuma kezelésére használják. A hasmenés megelőzése érdekében a Tikuna törzs tagjai 1 evőkanál főzetet fogyasztanak étkezések előtt. A iporuru fájdalomcsillapító tulajdonságai thelyi kezelésre nyilvánulnak is használják; a zúzott leveleket dörzsölik a fájdalmas ízületekre illetve sok esetben szúrt, vágott sebek külsőleges kezelésére is alkalmazzák.

Napjainkban az iporurut a helyi piacokon és perui gyógyszertárakban is árulják, elsősorban az ízületi gyulladásra és a reuma kezelésre ajánlott. Ezenkívül a helyiek a levélkészítményeket köhögés csillapítására is használják. A iporuru leveleit Peru egyes részein továbbá a női termékenység elősegítésére is alkalmazzák. Richard Rutter perui etnobotanikus megjegyezte, hogy az iporurut széles körben használják hatékony afrodiziákumként és geriátriai tonizálónak férfiak számára. Alkalmazható esetenként az impotencia kezelésére, valamint gyakran használják a cukorbetegek vércukorszintjének kiegyensúlyozására. Az Iporuru közelmúltban egyre népszerűbb az észak-amerikai sportolók és az egészségügyi szakemberek körében; az iporuru segíti a tápanyag felszívódást illetve a regenerálódást az izom és ízületi struktúrákban. Az Egyesült Államokban fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságai elkezdték népszerűvé tenni az arthritisben és egyéb ízületi problémákban szenvedők körében.

NÖVÉNYI VEGYI ANYAGOK

Eddig nem túl sok kutatást végeztek a iporuru fitokémiai anyagainak teljes katalogizálására. Az eddigiek alapján szaponinokat, fenolokat, flavonolokat, flavonokat, tanninokat, xantonokat és alkaloidokat tartalmaz. Az iporuru gyulladáscsökkentő tulajdonságait az alkaloidok egy csoportjának tulajdonítják, kiemelve köztük az egyiket, amelyet alchorneinnek neveznek, mely az iporuruban nagyobb mennyiségben, valamint számos más Alchornea faj esetében megtalálható.

BIOLÓGIAI TEVÉKENYSÉGEK ÉS KLINIKAI KUTATÁS

Hasonlóképpen kevés volt a klinikai kutatás a iporuru kapcsán – annak ellenére, hogy a dél-amerikai gyógynövény-készítményekben már nagyon régóta használják. Mindazonáltal, amit tettek, segít megmagyarázni néhány hagyományos felhasználását. Svédországban dokumentálták, hogy az etanol-kivonata képes csökkenteni a gyulladásos folyamatokat az emésztőrendszerben állatkísérletekben. Ugyanezek a kutatók azt is jelentették, hogy a kivonat képes volt gátolni a COX-1 prosztaglandinszintézist. A ciklooxigenáz enzim (COX) aktivitásával előállított prosztaglandinok gyulladásos folyamatokhoz és betegségekhez kapcsolódnak. (A COX inhibitorok a piacon új típusú gyulladáscsökkentő és artritisz elleni gyógyszerek.) Ez a prosztaglandin gátló hatás részben magyarázhatja a iporuru hagyományos alkalmazását gyulladásos ízületi és izomrendellenességek, például osteoarthritis, ízületi gyulladás és reuma kezelésére . Az Amerikai Egyesült Államokban folyt kutatások során szintén megerősítették ezeket a hatásokat.
Egyéb előzetes in vitro kutatás (Kanadában végzett) jelentette az iporuru gombaellenes, vírusellenes és tumorellenes tevékenységét. Bizonyos vesetumoros elváltozások esetében a vizsgálatban az extrahált etanolkivonatokat és a szárított kéreg vizes extraktumait nagyon kis mennyiségben tesztelték jó eredménnyel. Egy másik, az antitumoros aktivitás igazolására irányuló vizsgálatban az etanolkivonatot aktívnak tesztelték. Antimikrobiális vizsgálataik azt mutatták, hogy az etanol-extraktum jó gombaellenes hatást mutatott számos gomba törzs ellen.
GYAKORLATI FELHASZNÁLÁS

Az iporuru elsősorban a dél-amerikai fitoterapeuták és sámánok eszköze, de az ízületi gyulladás, a fájdalom és a gyulladás elleni természetes gyógymódok részeként a világ többi részén is a kutatások felgyorsulásával vélhetően egyre gyakrabban alkalmazott eszközzé válhat. Nagyon kevés iporuru terméket értékesítenek az Egyesült Államokban, és csak néhány gyártónál érhető el (amelyek többnyire többféle gyógynövény kombinációban találhatóak).

IPORURU NÖVÉNY ÖSSZEFOGLALÓ

Főbb hatásai
gyulladásgátló, fájdalomcsillapító vírusellenes, gombaellenes, termékenységi segédeszköz

Főbb felhasználások:

az ízületi gyulladás és a reuma esetén
mint belső és külső gyulladásgátló és fájdalomcsillapító az izom- és ízületi sérüléseknél
gombás és vírusos fertőzések esetén
a merevedési zavar és a termékenység

Kutatások által dokumentált tulajdonságok / tevékenységek:
gyulladáscsökkentő, gombaellenes, tumorellenes, vírusellenes, COX-inhibitor (tipikusan csökkenti a gyulladást)

Egyéb tulajdonságok a hagyományos használat során:
fájdalomcsillapító, artritisz, antihisztamin, reumás, görcsoldó, köhögéscsillapító, afrodiziákum, termékenységi segédeszköz, hipoglikémiás, sebgyógyító

Figyelmeztetések: nincs

Gyógyszer-kölcsönhatások: Nem ismert.

ETHNOMEDIKÁLIS FELHASZNÁLÁS

Amazónia
fájdalom (izom), fájdalomcsillapító, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, termékenység, impotencia, gyulladás, fájdalom, reuma
Kanada
ízületi gyulladás, a gyulladás, az izomfájdalom, a reuma
Peru
ízületi gyulladás, bakteriális fertőzések, megfázás, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, izom/ízületi rugalmasság, impotencia, gyulladás, izomfájdalmak, osteoarthritis, fájdalom, reuma, sterilitás
Amerikai Egyesült Államokban
allergia, atlétikai támogatás, ízületi gyulladás, bakteriális fertőzések, székrekedés, gyulladás, fájdalom