Ártéri keserűfű ( Polygonum cuspidatum )

A Hu Zhang, vagy közismert nevén a japán ártéri keserűfű vagy mexikói bambusz, egy nagy, lágyszárú évelő növény a Polygonaceae családból, őshonos Kelet-Ázsiában, Japánban, Kínában és Koreában, de Észak és Dél-Amerikában és Európában is a faj igen sikeres, és már minősített invazív faj. Az ártéri japánkeserűfű a keserűfűfélék családjába tartozó özönfaj. A 2 méter körüli nagyságot is elérő lágyszárú évelő, melyek 1-2 méter hosszú gyökeret és oldalirányban rügyeket tartalmazó rizómákat növesztenek. Az ezekből fakadó hajtásrendszerek összefüggő sarjtelepeket alkotnak. Száruk felálló, vastag, alul üreges, legalul levél nélküli. Leveleik nagyok, bőrneműen kemény szövetűek, széles vagy megnyúlt tojásdadok, többé-kevésbé kihegyezettek, ép szélűek. A száron levők szórt állásúak és nagyobbak, mint az oldalágakon levők, amik kétsorosan állnak. Apró, 4 mm széles, tejfehér leplű virágaik 40-100 cm hosszú bugavirágzatot alkotnak, de oldalágaikon mellékvirágzatokat is viselnek. Funkcionálisan kétlakiak. Csak a termős virágokat viselő példányokon képződnek a három szárnyat viselő makkocskatermések. A fajoknak nektáriumaik is vannak..

Az ártéri keserűfüvet már évezredek óta használják számos betegség és tünet kezelésére a tradicionális gyógyászatban. Farmakológiai kutatások és klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy Hu Zhang kivonat és annak fő vegyületei rendelkeznek igen erős antivírusos, antimikrobiális, gyulladásgátló, neuroprotektív, és kardioprotektív tulajdonságokkal.

Használata egyre népszerűbb és eredményes a Lyme kezelésének esetében is.

Vírusellenes lehetőségek

A krónikus hepatitis B vírus (HBV) fertőzés továbbra is az egyik legnagyobb kihívást jelentő globális egészségügyi probléma, több mint 350 millió ember fertőzött és veszélyeztetett , májelégtelenséget, cirrhosis és a hepatocellularis carcinoma a jellemző szövődmény. Erős orális vírusellenes szerek már léteznek jóváhagyott kezelésre a hepatitis B –re. 1988 óta az interferon terápiát alkalmazzák, alfa nukleozidok vagy nukleotid analógok kezelésére, ez hatékony a hepatitisz B elnyomására, csökkenti a vírusreplikációt, csökkenti a hepatitis aktivitását és megakadályozza a betegség progresszióját. Eközben közel 50 millió ember világszerte fertőzött humán immundeficiencia vírussal (HIV). A HIV-pozitív emberek száma pedig továbbra is növekszik riasztó ütemben Kínában és néhány más ázsiai és afrikai országban. Bár a jelenlegi, anti-HBV / HIV gyógyszerek javíthatják az életminőséget azok számára, akik fertőzött betegek, a feltörekvő gyógyszer-rezisztencia vezette annak szükségességét, hogy keressük az új anti-HBV / HIV elleni szereket és célokat.

Létezik sok természetes vegyület, amelyek esetében a HBV/HIV-ellenes aktivitást azonosították. Ezek közé tartoznak bizonyos alkaloidák, a flavonoidok és a polifenolok. A Hu Zhang 70% -os etilalkoholos kivontáról egyértelműen kimutatták, hogy erőteljes gátló funkciót mutat a HIV-1 által indukált syncytium-képződés esetében. A bioaktivitás-irányított frakcionálásával a Hu Zhang resveratrol, 5,7-dimethoxyphthalide, katechin, és emodinnak 8-O-β-D-glükopiranozid tartalmáról kimutatták, hogy meglehetősen erős vírusellenes aktivitást mutat a HIV-1 által indukált sejtkárosító hatású C8166 limfocitákkal szemben nem citotoxikus koncentrációban is.

A kutatók feltárták a Hu Zhang kivonatok hatékonyságát HBV-vel szemben is. Az eredmények azt mutatják, hogy a keserűfű etanol-kivonata gátolhatja a HBV térnyerését már igen alacsony, 10ng/ml koncentáció mellett is.

Antimikrobiális hatása

A fogszuvasodás általános civilizációs probléma . Klórhexidin és egyéb antibiotikus hatású szerek alkalmazásával ennek mértéke csökkenthető, de kimutatták, hogy jelentősek a nemkívánatos mellékhatások, illetve kellemetlen következmény az elszíneződés és a gyorsan kialakuló baktériumrezisztencia. A Hu Zhang esetében látható, hogy egy ígéretes alternatív gyógyászati eszközzé válhat a fogszuvasodás megelőzésére. Leírták, hogy a Hu Zhang frakció (úgynevezett F1), amely elsősorban physcionból, emodinból, és a resveratrolból áll javíthatja fluorid aktivitását a Streptococcus mutans (Streptococcus mutáns ellen. Ezen felül gátló gátló hatást mutat az F-ATP aktivitással szemben így csökkenti a szájüregi sav ermelést S. mutans biofilmekben. A Hu Zhang F1 hasznos lehet orális betegségek megelőzésére, különösen azok esetén, amelyek a fogászati biofilmmel összefüggőek.

A Vibrio vulnificus (V. vulnificus)jelntős esetszámmal okozhat magzati vérmérgezést, a halálozási arány több mint 50% pár nappal a fertőzés bekövetkezte után. Kutatások azt bizonyították, hogy a Hu Zhang etanolos extraktum és annak aktív vegyülete, az emodin rendelkezik jelentős védő hatással a V. vulnificus ellen. Megállapítást nyert, hogy a a Hu Zhang etanolos kivonata ki tudta védeni RAW 264.7 és Hela sejtek V. vulnificus-citotoxikus hatását in vitro.

Antibakteriális tulajdonságai és a spirocheta típusú törzsekkel szemben mutatott aktivitása miatt a Stephen Harrod Buhner által alkalmazott természetes Lyme kezelési protokoll egyik alapeleme a polygonum cuspidatum.

Gyulladáscsökkentő hatása

A gyulladás okozhat a különböző betegségeket, például autoimmun betegségek, neurodegeneratív betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, vagy a rák. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a ciklooxigenáz-2 (COX-2) inhibitorok az általánosan használt eszközök a gyulladásos betegségek kezelésére, de a mellékhatások a gyomor illetve a szív-érrendszeri rendszerek esetében korlátozzák a klinikai alkalmazást.

Az artritisz, a hepatitisz, és az akut tüdősérülés (ALI) valamilyen módon kapcsolódik a gyulladáshoz, így a gyulladás lényeges szerepet játszik e betegségek kifejlődése esetében. Bár sok gyulladáscsökkentő gyógyszer áll rendelkezésre klinikailag, ezek hatékonysága korlátozott, és mindig jönnek erős mellékhatások. Az esetenként alkalmazott botanikai gyógyszerek toxicitása alacsony, és a jó terápiás teljesítmény az alkalmazás elterjedésével folyamatosan növekszik. Kiterjedt vizsgálatok azt mutatták, hogy a Hu Zhang fő összetevői igen erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amelyek előnyösek lehetnek ízületi gyulladás, hepatitis vagy ALI esetében.

Gyulladáscsökkentő hatása következtéban a Hu Zhang egy igen hatásos szer lehet a rheumatoid arthritis kezelésére is.

A Hu Zhang kivonat (standardizált 20% transz-rezveratrol tartalommal) bizonyította átfogó szuppresszálóhatását a gyulladások esetében.

A keserűfűben nagy mennyiségben található rezveratrol esetében bizonyított, hogy gátolja az ödémák kialakulását is.

Neuroprotektív hatása

Az idegsejtelhalás megelőzése kiemelt fontosságú a neurológiai betegségek esetében. Az oxidatív stressz szerepet játszik, mint oki tényező a neuronális elhalásban a neurodegeneratív rendellenességek esetén. Egyre nagyobb az érdeklődés a természetes neuroprotektív szerek iránt, mert ezek tartalmazzák az erős antioxidáns hatású vegyületeket. Számos tanulmány számolt be Hu Zhang kivonat neuroprotektív hatásairól annak hatásos vegyületei kapcsán, melyek példáula polydatin, emodinnak 8-O-β-D-glükopiranozid, 2-metoxi-6-acetil-7-methyljuglone, és a resveratrol.

Szívvédő hatása

A hiperlipidémia az egyik fő kockázati tényezője a kardiovaszkuláris betegségeknek, mint például a szívkoszorúér-betegségek és az ateroszklerózis. Természetes termékek már esetében kimutatták, hogy hatékonyak lehetnek a szérum lipidszinttel összefüggő hiperlipidémiás vagy hiperkoleszterinémiás körülmények között. A polydatin képes jelentősen csökkenti a szérum triglicerid szintet, az összes koleszterint, és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szintjét hiperlipidémiás esetekben. A polydatin, mint egy hypidolipemikus hatóanyag kiemelkedő jótékony hatású a magas szérum lipid szinttel szemben, jelentős egészségügyi kiegészítő hatás érhető el hiperlipidémia és / vagy hiperkoleszterinémia esetében.

A rezveratrol is védi a szívet az I / R károsodással szemben, megakadályozza a szívhipertrófiát a hipertóniás állatoknál, és csökkenti az atherosclerosis kialakulását.

Egyéb lehetőségek

A változó kor kellemetlen tünetei, így a hőhullámok, levertség, kedélyingadozás néhány megfontolandó praktikával, egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is enyhíthetők. Az ártéri japán keserűfű kivonata pedig a kutatások szerint negyedére csökkenti a hőhullámokat és az izzadást egyaránt.

Az elmúlt években a rezveratrol széles körben elismertté vált a botanikus étrend-kiegészítők területén .A resveratrol fenolos vegyület bizonyos gyümölcsökben és gyógynövények, chemopreventiv és tumorellenes hatását ismerjük. A resveratrol megvédi a nyálmirigyek sugárzás által indukált diszfunkcióit egerekben. Visszafordítja a nyálelválasztás csökkenését, és helyreállítja nyál amiláz szintjét és az SOD aktivitást. A resveratrol nagy lehetőség, mint a sugárterápia kezelés mellékhatásainak csökkentője a klinikai gyakorlatban.
Konklúziók

A Hu Zhang-ot használják gyógyászati célra több ezer éve. A kapcsolódó irodalomban található jelentések is azt mutatják, hogy a Hu Zhang potenciális jótékony hatású, mint antimikrobiális, antivirális, gyulladáscsökkentő, ösztrogén, neuroprotektív, és kardioprotektív szer. Az eredmények alapján a klinikai vizsgálatok és a laboratóriumban végzett vizsgálatok során a Hu Zhang több aktív vegyületéről bizonyították pozitív hatását a különböző betegségek esetében. A Hu Zhang értékes alternatív gyógyászati eszköz lehet a hagyományos és természetes kezelésekben.

Felhasználási javaslat:

Kúraszerűen napi 2-3 x 1-3 kapszula

Nagy mennyiségek alkalmazása gyomoriritációhoz, hányingerhez, enyhe hasmenéshez vezethet!

Ne alkalmazza terhesség illetve szoptatási időszak alatt!

Veszélyek és Mellékhatások

Nagy mennyiségek alkalmazása gyomorirritációhoz, hányingerhez, enyhe hasmenéshez vezethet!

Ne alkalmazza terhesség illetve szoptatási időszak alatt!